Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Ima bombe!

Čet, 04.08.2016 - 00:02 -- Beli

Prvi deo serijala - Ima bombe nema bombe - pogledati ovde

 

FORUM ZA BEZBEDNOST I DEMOKRATIJU, u daljem tekstu FBD, preko svog ekspertskog tima predeuzeo je niz akcija da upozna javnost sa nedostacima načina rešavanja problema zaostalog neeksplodiranog ubojnog sredstva u jezeru Palić.

FDP je preko dnevnog lista „Magyar Szo“ prije predavanja Certifikata o nepostojanju NUS u jezeru, upozorio javnost o manjkavostima i propustima u provođenju tehničkog izviđanja naručenog od strane  ITF.

Tokom konferencije za štampu povodom svečane predaje Certifikata, FBD je prezentovao materijalne dokaze da je na površinu koja je pregledana tokom izviđanja, pala laserski vođena bomba i da ista nije eksplodirala pri padu u jezero. Takođe je postavljeno pitanje o mogućnosti postojanja NUS ispod objekata koji su dali visoke vrednosto izmerenih signala tokom geomagnetskih ispitivanja, ali odgovora na takva pitanja nije bilo.

DELOVI LASERSKI VOĐENE BOMBE GBU-16/B KOJE SU NAĐENI ( ronioci KPA Spatrak) NA DNU JEZERA,NA MESTU GDE JE PO IZJAVAMA SVEDOKA  NEEKSPLODIRANI PROJEKTIL.

PRIKAZ NAĐENIH ELEMENATA NA CRTEŽU LASERSKI VOĐENE BOMBE GBU-16/B

Težina bombe 599 kg, dužina 3,68m, prečnik 356mm, exploziv tipa H-6 , težina čistog eksploziva 202 kg.

                                                                              

POKRETAČ  TERMALNE BATERIJE  IZ  DRUGOG  UGLA

 

KAKO JE IDENTIFIKOVAN  PROJEKTIL ?

Jedan od delova koji su pronađeni na mestu pada bombe u jezero   ---   Isti deo snimljen iz drugog ugla

Identifikacija  pronađenog dela izvršena je na osnovu : dimenzija, boje, karaktera natpisa, oblika aerodinamičkog profila, upoređivanja sa slikom bombe.

 

ELEMENTI KOJI SE (PRO)NALAZE NA MESTU PADA NEEKSPLODIRANIH PROJEKTILA: aerodrom Niš 2002. godine – delovi laserski vođene bombe GBU-10

Na gornjoj  slici se vide dva upravljačka krilca GBU-10 ( 1000 kg ) i još neki elementi koji se odkidaju sa tela bombe prilikom prodora kroz zemlju. Ovi elementi se ne mogu pronaći na mestu gde je eksplodirala avio bomba. Strahovita energija eksplozije bombe ne omogućava da delovi bombe ostanu na mestu eksplozije niti da elementi i delovi bombe ostanu čitavi naklon eksplozije.

 

L.BOMBA  GBU – 16/B PRIPREMLJENA ZA PODVEŠAVANJE NA AVION

Treba obratiti pažnju na prednji deo bombe na kojima je montiran računarsko upravljački odsek bombe. To je stanje pre udara u cilj.

BOJEVA GLAVA (MK83) LASERSKI VOĐENE BOMBE GBU-16/B PRONAĐENA U ŠAPCU  2001 godine na dubini od 9 m.

Ovako izgleda vrh bombe koja je prošla kroz zemlju. Svi delovi računarsko upravljačkog odseka bombe su ostali na površini zemlje i na maloj dubini oko ulaznog otvora u tlo.

Možda nije trebalo ovoliko stručno prikazati problematiku oko bombe u jezeru.  Ipak,ovo sve definitivno navodi na zaključke da je neodgovorno i opasno tvrditi da je jezero čisto. Ima tu još i studija problematike pronalaženja i vađenja bombe iz jezera no sa time nećemo sada. Ovim samo želimo skrenuti pažnju građanima da problem bombe u Paliću i pored slavodobitnih Certifikata nije ni iz daleka rešen.

Izvor: FBD

Subotica  02.08.2016.

Đorđe  Branisavljević

 

 

Ličnosti: 
Kolekcija članaka: