Padova i ronilački toranj Y-40

Uto, 04.04.2017 - 09:49 -- nikola.tumbas

Bogami naši Ličani ozbiljno zaoraše ronilačku njivu. Akcije koje se događaju u ronilačkom svetu Apatina, postaju snaga koja će razdrmati laganu učmalost srpskog ronjenja. Svojim angažovanjem na planu civilne zaštite, opremljenošću, voljom i znanjem, ne mogu a da ne imponuju u ronilačkom svetu naše današnjice. Biti angažovan na ovaj način je čast a i višestruka korist posebno za one sredine koje leže pored nekih vodenih površina. Prvo su pokazali da znaju i da vrede pa su im se tek onda otvorila vrata državne kese. Dobili su opremu kao retko koji klub u zemlji iz kojeg se popunjava sastav ronilačke jedinice CZ. Oprema je data na čuvanje i upotrebu klubu pa se ujedno ronjenja mladih nadolazećih snaga i i trenaž jedinice spaja u jednu celinu. Tako i treba jer je izbegnuta greška prošlih dana kada se ovakva oprema čuvala u skladištima, samo da je sve na broju a kada se trebala upotrebiti videlo se da je sve to postalo skoro jedna neupotrebljiva gomila starog gvožđa. Ovako, ljudi rone a oprema se drži ispravna i uvek spremna za upotrebu.

Naravno tu su i ronjenja na moru kao lep turistički doživljaj kojim se nagrađuju aktivni članovi svako leto, uglavnom roneći oko Luštice – Boka Kotorska. No ovih dana su napravili korak više pa su se odvažili posetiti novi ronilački toranj pored Padove u Italiji. Svojim nazivom Y-40 sugeriše na ronilački toranj maksimalne dubine 40 metara iako je ustvari 42 metra, provereno. Toranj izuzetne tehničke pripremljenosti, čiste vode, prima grupe unapred najavljenih ronilaca. Roni se samo sa njihovom proverenom opremom radi bezbednosti i održavanja čistoće prostorija i same vode. Ovo je drugi ali najdublji toranj u Evropi namenjen entuzijastama – turistima. Postoji još i NEMO-33 smešten u Briselu koji je nadaleko čuven u ronilačkom svetu.


 

Građevinski objekat je snabdeven salama, restoranima, muzejem ronilaštva i svom silom prozora da se mogu kroz njih videti ronioci sedeći za stolom, uživajući u morskim specijalitetima. Jedna ozbiljno smišljena atrakcija sa puno mašte i estetike. Posetili su ga već Subotičani, Somborci i još poneko ali ovako velika organizovana grupa još nije.

Kao što se vidi na slikama Apatinci su se pokazali i dokazali da ih nije posebno impresionirala dubina od 40 metara ali su zato uživali lebdeći, roneći i slikajući se kako bi obogatili svoju klubsku arhivu.

Ronili su: Bujić Milorad,Bujić Neven, Lakatoš Viktor, Stojanović Zoran, Berar Branislav, Kralj Nikola, Živadinović Nikola, Urbanovski Dino, Banjac Milan – asistenti Pilipović Aco, Tankosić Željko, Vein Predrag, Vučković Vojin i kamera Cvjetičanin Dragoljub.

 

Postoje pokušaji već nekoliko godina da se na Paliću izgradi jedan ronilački toranj makar deset metarski. Postojeći Master plan predviđa centar vodenih sportova a kada će se to dogoditi i dali je toranj u tome , nigde ne piše. Možda Apatin iskoristi tu nesmotrenost subotičkih vlasti pa se angažuje za sredstva za izgradnju jednog takvog značajnog objekta ne samo za Srbiju već čitav bliži region. Javnost ni ne zna koliko je ronjenje raširen i popularan sport. Turističke agencije odavno znaju ovu činjenicu pa organizuju ronilačke ture širom Sveta, paralela i meridijana. Posebno na toplim morima, može se roniti kao u akvarijumu sa vrlo bogatom florom i faunom tj. biljnim i životinjskim svetom. Mameći svojim bogatim šarenilom i čudnim oblicima ostavljaju utisak riznice beskrajno maštovitih ilustracija prirode u velikom plavetnilu.

NEMO-33   Brisel      https://www.youtube.com/watch?v=xsbfdXl1toA&list=PLYoJ-TDGhk80MiXjd8IjjC...

TORANJ  Y - 40  Padova    https://www.youtube.com/watch?v=H_QpGUvqAW0

 

Subotica  04.04.2017.

Đorđe  Branisavljević

 

Custom Search