Analiza predsedničkih izbora

Pon, 03.04.2017 - 22:00 -- nikola.tumbas

Pobeda Vučića na izborima za Predsednika Srbije rezultat je organizaciono medijske mašinerije, presinga od vrata do vrata. To je primer psihološke blokade,  da se široke narodne mase mogu ubediti pre izbora da je pobednik već poznat. Da se ne treba truditi, a rešenje  je bilo vrlo jednostavno. Izaći na izbore i glasati za jednog od jedanaest kandidata.
Opozicija je pokazala da nema kapacitet da animira glasače da izađu na izbore. Saša Janković, da je pre godinu dana podneo ostavku na mesto Ombudsmana i da je napravio platformu za uključivanje građana u kampanju sigurno bi igrao drugi krug. Podrška javnih ličnosti uz njihovo pojavljivanje na bini nije dovoljno za prolazak u drugi krug. Ako namerava da pravi stranku mora da shvati da je stranka preduzeće koje funkcioniše na mehanizmu uključivanja široke strukture građana. Beli Preletaćević je pokazao istinu o Srbiji, glasači su glasali za istinu jer je politika stvarno postala sprdnja. Uz nadogradnju svoje priče može napraviti stranku jer tendencija sprdnje na političkoj sceni kazuje da će on imati sve više pristalica. Vuk Jeremić, malo levo malo desno, malo kao Šešelj. Imao je šansu da okupi pristalice desnog centra i da promoviše narodnu politiku, međutim stratezi njegove kampanje nisu to znali da prepoznaju. Pokazalo se da podrška Borisa Tadića nije imala neki značajan doprinos. Vojislav Šešelj iako je imao podršku Vučića nije prošao cenzus. Dok Vučić raste Šešelj pada. Ima tu logike. Radulović se pokazao kao običan politički diletant. Nije cenio glasove ni kada je imao 2% bez infrastrukture, nije cenio ni 6% a sada je na izborima koje je trebao da prespava izgubio biračko telo. Njegova strategija sa više kandidata i povećanjem izlaznosti je alibi za njegov ego i nerazumevanje političkih procesa. Nenad Čanak, šta je taj čovek tražio na izborima. Boško Obradović i Aleksandar Popvić pod hitno da vrate Sandru Raškovi Ivić jer ih je ta žena uvela u skupštinu. Stamatović je pokazao pristojnost i odvažnost čoveka iz provincije da se kandiduje za Predsednika Srbije. I na kraju Parović.
Doprinos pobedi Vučiću dali su razni politički analitičari, počev od Vukovića, Panovića, Anđelkovića i ostalih koji su svojim izjavama da se pobednik već zna dezavuisali građane da ne vredi glasati.

Sve u svemu srećno nam bilo.
 

Slobodan Martinović Master političkih nauka
Centar za istraživanje u politici Argument
www.bitovik.org.rs

Autor teksta: 
Tagovi: 
Kolekcija članaka: 
Custom Search