Staratelj

Ned, 11.06.2017 - 12:45 -- Slobodan Martinovic

“Starateljstvo podrazumeva posebnu zaštitu punoletnih osoba koje nisu u mogućnosti da se same brinu o zaštiti svojih prava i interesa. Punoletno lice se stavlja pod starateljstvo samo ako je prethodno lišeno poslovne sposobnosti na osnovu rešenja nadležnog suda”. Osoba koja je nepokretna i koja sama ne može da potpiše dokument ne znači da je i poslovno nesposobna i da je  “luda” i da ne može donositi odluke samostalno. Nik Vujičić je primer za to.
Zašto ovaj uvod? Primer iz ličnog života gde bankarski službenik i pretpostavljeni u banci bave se socijalnom politikom, ne ulazeći u pravni sadržaj termina staratelj. On znači da supružnik oduzima poslovnu sposobnost venčanoj ženi da je izopštava  iz porodice i stavlja organu starateljstva Centru za socijalni rad. Uzimajuči u obzir svu imovinu i prihode osobe kojoj se dodeljuje staratelj. Verovatno u praksi ima slučajeva gde ima osoba koje su same i o kojima nema ko da vodi računa i da tada Centar za socijalni rad postupa po službenoj dužnosti ali nisu sve osobe u takvoj poziciji. U čitavoj priči postavlja se pitanje: Zaašto bi to trebalo da zanima jednu banku? Zašto se bave socijalnom politikom a da nisu pročitali tumačenja onog šta traže. Na taj način vređaju dodatno osobe koje pored svoje bolesti moraju da trpe uvrede tako što banka tera njihove najmilije da im oduziamaju poslovnu sposobnost i predaju u nadležnost Centra za socijalni rad. Bolesno da bolesnije ne može biti.
Puna su usta svima o brizi društva za osobe sa invaliditetom. Javnost treba da zna da među OSI ima genijalaca koji mogu da vode velike sisteme. Da li je to ta inkluzija o kojoj svi pričaju. Kritika se mora uputiti i udruženjima koja zastupaju interese OSI. U praski ništa ne rade, nemate se kome obratiti. Jedan čovek jedna organizacija.
Najviše od svega boli uvreda koju članovi porodice dožive u kontaktu sa bankarskim činovnikom, državnim službenikom za brigu koju pružaju osobi sa invaliditetom. Imaju tretman sumnjivog lica. To boli. A niko da postavi pitanje zašto su kamate na kredite u Srbiji 200%. Čisto šišanje. Da li je to društevno odgovorno poslovanje?

Autor teksta: 
Custom Search