Zašto ćuti civilno društvo?

Uto, 28.02.2017 - 09:36 -- Slobodan Martinovic

Zašto ćuti civilno društvo? U Srbiji postoji preko 20000 organizacija civilnog društva. Veoma mali broj organizacija iznosi svoj politički stav o društvu u kojem živimo. Uglavnom je sve projektna priča gde do sada projekti nisu pravili pozitivne promene u društvu u odnosu na sredstva spolja i iznutra koja su se utrošila u Srbiji. Ako inicijativa nije odobreni projekat od donatora ona se ne može realizovati. Nema solidarnosti, nema kritičkog mišljenja, sve je postalo projekat za novac.

Zašto ćuti civilno društvo o kandidatu za Predsednika Srbije. Ako uzmemo par lokalnih inicijativa i pokreta koji su se izjasnili o predsedničkom kandidatu ostale organizacije  se ne oglašavaju. Verovatno čekaju  odobreni grant za predsedničkog kandidata pa da se oglase. Gde su organizacije koje dobijaju stalno grantove,  koje imaju kapacitet kako to same vole da kažu a i donatori  su ih prepoznali kao takve. Gde su etiički kodeksi koje su doneli, rodna ravnopravnost, birga o marginalizovanim grupama, pravima manjina, briga o mladima itd. Nije valjda da se politikom ne smemo baviti kao organizacije. Ili kako kažu političari mi smo tu da zastupamo interese građaana ne morate se baviti politikom. Ali ta politika se bavi našim novčanicima, zdravljem, obrazovanje, mladima itd.

Sve je politika. Počev od kućnog saveta do Predsednika Srbije. I zato bi civilno društvo trebalo glasnije i jasnije da se izjasni o kandidatu za Predsednika Srbije ma ko on bio i da podršku obrazloži.

Slobodan Martinović, Master političkih nauka
Centar za istraživanje u politici Argument
www.bitovik.org.rs

Autor teksta: 
Custom Search