Džamil Džavić

Tradicionalno u Starom Žedniku ZZ Sto-Vet je organizovao XI Mali sajam semena koji je uvek dobro posećen os strane poljoprivrednika iz ovih krajeva jer se na licu mesta mogu upoznati sa svim novinam kao i informacija oko poljoprivrednih gazdinstava vezano za subvencije kao i novim pravilima igre pri dobijanju istih. Takođe i o povratu subvenicja za gorivio...

Glavna tema je zbof toga bila prezentacija eAgrar od strane Damira Varge iz stručne službe.

Apel

...

detaljnije
Sub, 10.02.2024 - 20:18

U Subotu 11.02.2023. održan je 10. Mali Sajam semena u Osnovnoj školi Pionir u Starom Žedniku u organizaciji Z.Z. STO-VET.

Na sajmu su 11 semenskih kuća i 9 hemijskih kompanija (proizvođači ili uvoznici za RS) predstavile sve svoje novine koje imaju u ponudi za predstojeću setvu i zaštitu useva od korova bolesti i insekata. Pored predstavljanja novina ovo je bila odlična prilika da se uradi analiza onog što smo radili i koristili u prethodnim godinama i da se na osnovu stečenog iskustva izvuku korisna znanja.

Pored semena i pesticida zemljoradnici su mogli da se upoznaju i sa širokom paletom proizvoda iz sfere ishrane biljaka. Svoje programe ishrane biljaka su predstavile kompanije koje...

detaljnije
Sre, 15.02.2023 - 17:34

U Starom Žedniku, tradicionalno po deveti put Z.Z "Stovet" organizovla je veoma dobro posećeni Mali sajam semena.

Ove godine je  25  kompanija izlagalo repromaterijal za ratarsku proizvodnju, (semena, pesticidi i đubriva).
Prisutne su bile i tri banke, dve osiguravajuće kuće i Europetrol.
Imali smo i  specijalnog gosta kompaniju Livona koja zastupa Trimble navigagacije.
Dva mala predavanja su održali Damir Varga ispred PSS a i privatni savetodavac Florijan Farkaš.
Sajam je posetilo oko 400 zemljoradnika.

U prilogu predavanje Florijana Farkaša na temu - ...

detaljnije
Sub, 08.02.2020 - 23:03

Po osmi put u Starom Žedniku zemljoradnička zadruga STO-VET organizovala je Mali sajam semena.

Po oprobanoj šemi, na sajmu su se predstavile semenske kuće, kompanije koje se bave zaštitom bilja, Banka Agricole, Euro Petrol i dve osiguravajuće kuće.

Posebni detalji su bili kraće predavanja Damira, predstavnika Poljoprivredne stručne službe, kako je kvaliteta i vrsta zemljišta veoma šaroliko zbog čega je potrebno izvršiti ispitivanje uzorka poljoprivrednog zemljišta pre odluke o izboru i načinu dohrane istog.

Privatni savetnik, Florian Farkaš, održao je predavanje o problemima koji su predviđeni da će se pojaviti za desetak godina, a to je da će zemljište, resurs, biti potpuno osiromašeno i da će kao...

detaljnije
Sub, 09.02.2019 - 23:37

U subotu 10.2.2018.god u Starom Žedniku održan je VII “Mali sajam semena” u organizaciji Z.Z. STO-VET. (http://www.stovet.rs/)
 

Na sajmu je prisustvovalo 11 semenskih kompanija,pet hemiskih kuća i četiri predstavnika najvećih vodećih proizvođača đubriva.

Pored njih podršku sajmu svojim prisustvom su dale dve osiguravajuće kuće, dve banke i jedan distributer nafte. Sve kompanije su predstavile svoj prodajni program za 2018.god. koji će zemljoradnici moći da kupe u zemljoradničkoj zadruzi STO-VET.

Po rečima organizatora Džamila Džavića ciljevi sajma su u potpunosti ostvareni: Uspostavljen je i obnovljen kontakt između...

detaljnije
Sub, 10.02.2018 - 23:04

U prostorijama OŠ "Pionir", 15.februara, u Starom Žedniku održan je šesti po redu "Mali sajam semena" u organizaciji Zemljoradničke zadruge "Sto-Vet".

 

...

detaljnije
Čet, 16.02.2017 - 04:44

Zemljoradnička zadruga „Sto-Vet” organizovala peti „Mali sajam semena”

U organizaciji Zemljoradničke zadruge „Sto-Vet” u Osnovnoj školi „Pionir” u Starom Žedniku u utorak, 16. februara, održan je „Mali sajam semena”. Kako ističu organizatori, ciljevi Sajma su edukacija i pomoć kod odabira semena, đubriva i herbicida, a bila je to prilika i da okupljeni dobijupr savet stručnjaka oko poljoprivredne proizvodnje.

Kako ističe Džamil Džavić, jedan od osnivača Zemljoradničke zadruge „Sto-Vet”, ovo je peti sajam ove vrste, a ideja je bila da se  poljoprivrednicima omogući da u jednom danu, na jednom mestu vide što raznovrsniju ponudu.

Semenske kuće su i ranije, svaka posebno, pravile svoje prezentacije. Palo mi je na pamet da sve te semenske kuće skupim u jednom danu...

detaljnije
Uto, 16.02.2016 - 17:49

Prateći dešavanja u poljoprivredi i stočarstvu dugi niz godina, a naročito ove godine oko kampanje izdavanja državne zemlje, ne mogu da se otmem utiscima vezanih za problematiku vođenja politike po ovom pitanju.

Ne mogu da shvatim kako to da naša država Srbija ne shvata kakav potencijal ima u selima i u poljoprivredi.

Očekivao sam da će država osporiti sve prodaje poljoprivrednog zemljišta stranim preduzećima, da će te prodaje proglasiti protiv ustavnim.

Da će dati našim seljacima značajniju finansijsku pomoć i da će im omogućiti  brži razvoj i poštenu domaću tržišnu utakmicu.

Uz pomoć državne zemlje bi se mogla stvoriti srednja klasa u selima. A to znači da bi država dobila jedan jak motor za razvoj našeg čitavog društva.

Da država izda svu zemlju...

detaljnije
Sub, 26.12.2015 - 11:50

Tribina koju je organizovalo Udruženje poljoprivrednika danas u sali Nove opštine pod nazivom ''DA LI ĆE  I DALJE DOMAĆI POLJOPRIVREDNICI OBRAĐIVATI DRŽAVNE ORANICE?''  donela je razočarenja većini od malog proja prisutnih.

Od najavljenih gostiju tribine ( pozvani su bili ! ): Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine - RS  Prof. Dr. Snežana Bogosavljević Bošković, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Branislav Bogaroški, gradonačelnik Subotice, Jene Maglai i  predstavnici drugih institucija vezanih za poljoprivredu.

Od pozvanih se niko nije pojavio, rečeno je da se do jutros vodila rasprava o zakonu u "vladi", a stigao je kao zamenik pokrajinskog sekretara Branislav Knežević i iz gradske samouprave Šime Ostrogonac, član gradskog veća...

detaljnije
Sre, 18.11.2015 - 01:15
Custom Search
Subscribe to Džamil Džavić