Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Jasminka Dulić

Nekoliko priloga tokom današnjeg obeležavanja godišnjice tjednika Hrvatsja riječ na Otvorenom univerzitetu.

Pet, 26.01.2018 - 11:50

Jasminka Dulić glavna je i odgovorna urednica tjednika Hrvatska riječ. Po obrazovanju sociologinja, diplomirala sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, magistrirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na odsjeku za sociologiju i obranila doktorsku radnju na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Na koji način ćete obeležiti 15 godina postojanja NIU Hrvatska riječ?

Ne obilježavamo 15 godina postojanja Novinsko-izdavačke ustanove već petnaest godina od izlaska prvog broja obnovljenog glasila pod starim nazivom Hrvatska riječ. Naime NIU Hrvatska riječ je osnovala AP Vojvodina 2002. godine a koncem siječnja sljedeće godine je izišao prvi broj tjednika, nedugo nakon toga krajem 2003. izišao je mjesečni dječji podlistak Hrcko a podlistak za mladež...

detaljnije
Pet, 26.01.2018 - 09:41

Očigledno računajući na radne obaveze koji mnogi ne mogu više izbeći, ekipa DSHV-a je svojim ženskim članovima i simpatizerima večeras, unapred, podelila ruže povodom 8. marta Dana žena.

Pon, 07.03.2016 - 22:32

U petak 18.decembra u prostorijama Doma DSHV održan je božićni domjenak. U prilogu govor predsednika DSHV-a Tomislava Žigmanova.

Cijenjeni prijatelji, članovi Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Generalnog konzulata RH, hrvatskih kulturnih udruga, medija na hrvatskome, obrazovnih ustanova u kojima se odvija nastava na hrvatskome, te vrli članovi Katoličke crkve.

Drage kolegice i kolege, dobro nam došli na božićni domjenak DSHV-a!

U vremenu smo došašća – punoga značenja. No temeljni je motiv iščekivanje. Iščekuje se ono Dobro! A kada se čeka i razmišlja se. Razmišljanja nema bez  poziva na susret i razgovor! Razmišljajmo tako u susretu s drugima o onim što je prošlo. DSHV je ove godine promijenio vodstvo. Na...

detaljnije
Uto, 22.12.2015 - 09:45

Tribina-seminar, udruge novinara "Cro-info" pod nazivom "IZAZOVI MANJINSKIH MEDIJA". održao se u Zavičajnoj galeriji „dr. Vinko Perčić“ 11.decembra.

Tema je bila naći način kako da mediji: pisani, štampani, radijski opstanu i da ispune svoju svrhu informisanja manjinskih nacionalnih zajednica u novom okruženju neoliberalnog kapitalizma koji razara tkivo zajednice.

U prilogu je mišljenje Kalmana Kuntića, pomoćnik pokrajinskog tajnika za informiranje kao zvučni zapis tribine gde su govorili:

 

Ivan Karan, ravnatelj NIU „Hrvatska riječ“ - Analiza stanja i perspektiva manjinskih tiskanih medija

... detaljnije
Sub, 12.12.2015 - 23:13

Večeras je u župi S.Roka održana tribinu u sklopu programa "Dužijanca 2015." sa temom "Katoličko divojačko društvo i Dužijanca".

Izlagači su bili: dr. sc. Jasminka Dulić, glavna i odgovorna urednica tjednika "Hrvatska riječ", prof. Stevan Mačković, ravnatelj Istorijskog arhiva Subotica, mons. Josip Štefković, župnik u Baču te upravitelj župe u Plavni, Tovariševu, Deronjama i Bačkom Novom selu.

Uto, 07.07.2015 - 23:28

Svečanim programom u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće, u petak 14. studenog svečano je obilježena 20. obljetnica izlaženja katoličkog mjesečnika „Zvonik“. Od prvoga broja koji je objavljen u studenom 1994. godine, do najnovijeg slavljeničkog 240. broja, urednička politika se nije mijenjala ostajući vjerna dosljednom naviještanju Radosne vijesti kroz brojne tekstove, rubrike i fotografije.

Nazočne je na početku slavlja pozdravio subotički biskup Ivan Pénzes, istaknuvši kako je tijekom dvadeset godina „Zvonik“ opravdao svoju misiju i razlog postojanja, unatoč svim razvojnim poteškoćama kroz koje je prolazio. O ulozi tiskanih medija nakon Drugoga vatikanskog koncila i kako se Crkva u tome snalazi govorio je novinar zagrebačkog „Glasa Koncila“ Tomislav Vuković,...

detaljnije
Ned, 16.11.2014 - 15:15

U Pastoralnom centru „Augustinianum“ u danas je održan znanstveno-stručni okrugli stol „Identitetske sastavnice i prijepori bunjevačkih Hrvata“.

Svi zvučni zapisi  sa okruglog stola će kroz vreme biti dodati u izveštaj. Od otvaranja skupa do rezimea.

 

U nastavku prilog "Sažeci izlaganja" je materijal dobijen od Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

 

Sažeci izlaganja

 

prof. dr. sc. Milana Černelić

Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

 

Doprinos etnologije proučavanju bunjevačkog identiteta i etnogeneze

Autorica će u izlaganju ukratko obrazložiti kako etnologija kao znanost, koja se...

detaljnije
Pet, 26.09.2014 - 19:01

U organizaciji hrvatsko kulturnog prosvjetno društvog „Matija Gubec“ i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta večeras je svečano otvoren XXIX. Saziv Prve kolonije naive u tehnici slame kao i Etno salaš Balažević, u prisustvu brojnih zvanica, između ostalih i najvećeg pojedinačnog donatora (za etno salaš) gradonačelnika Zagreba g. Milana Bandića.

U video prilozima detalji sa događaja

Pet, 11.07.2014 - 23:33

Večeras je u gradskoj biblioteci održana promocija knjige poezije autora Zvonka Sarića - "Povjeruj u vlastitu smrt" - (pogledati razgovor sa autorom ovde)

O knjizi su govorili Dragan Rokvić, Nedim Sejdinović, ispred izdavača i Milovan Miković.

U prilogu tekst Milovana Mikovića, kasnije tekst Nedim Sejdinovića..

***

Protiv preuređenja sjećanja: Zvonko Sarić, Povjeruj u vlastitu smrt, Cenzura, Novi Sad, 2013.

Knjiga koju večeras predstavljamo, objavljena je (2013.) sto i četrdeset godina nakon rođenja A. G. Matoša, a mi je predstavljamo...

detaljnije
Pet, 14.03.2014 - 22:09
Subscribe to Jasminka Dulić