Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Ljiljana Krtinić

U Savremenoj galeriji Subotica je održan poslednji edukativni program izložbe „Pop art i odjeci: This is Today“ – „Razgovor sa umetnikom“.

Gosti razgovora su bili Tibor Lazar i Emil Kadirić. Moderator razgovora bio je Miroslav Jovančić, kustos izložbe. Ovaj projekat je kroz nekoliko edkukativnih programa analizirao fenomen pop arta na svetskoj umetničkoj sceni 20. veka i njegove uticaje na savremenu umetničku praksu. Miroslav Jovančić izabrao je šestoricu autora iz Beograda, Novog Sada, Sente i Subotice čije umetničke poetike u određenim segmentima referišu na pop art kao jedno od polazišta u njihovom umetničkom izrazu.

Na izložbi su bili predstavljeni: Danijel Babić, Tadija Janičić, Janoš Tarko, Emil Kadirić, Tibor...

detaljnije
Sre, 14.03.2018 - 20:53

Radionica za mališane priređena je u okviru pratećeg programa izložbe "Pop art i odjeci: This is today".

U kreativnom delu radionice deca rade slike-kolaže inspirisana delima autora po izboru, a koja su prethodno videli kao deo izložbe.

Radionica je besplatna i namenjena deci uzrasta od 7 do 11 godina.

Radionicu vodi Jasmina Jovančić Vidaković, kustoskinja pedagog Savremene galerije Subotica.

Sub, 10.03.2018 - 11:25

Danas je u 17.00 otvaranjem izložbe Đure Maravića u foajeu Art bioskopa Lifka otvorena manifestacija Noć Muzeja. U toku narednih sati ovde ce se pojavljivati fotografije sa više mesta, dok će se na Facebook stranici sajta ponekada pojaviti Live prenos poneke izložbe...

I bi tako.

Evo linkova - hronološki

https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/10154620826323061/

https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/10154620923358061/

https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/10154621062088061/

...

detaljnije
Sub, 20.05.2017 - 17:30

Povodom svetskog dana poezije, a u sklopu kulturne kampanje "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", Fondacija "Danilo Kiš" organizovala je javno čitanje stihova na ulicama Grada.

Poeziju su čitali subotički glumci Karmen Bardak, Čila Pamer, Srđan Sekulić i Bela Kalo na srpskom i mađarskom jeziku na različitim lokacijama.

U prilogu detalj ispred Narodnog pozorišta...

Svetski dan poezije (World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. marta 1999. godine s ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom sveta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Uto, 21.03.2017 - 17:31

U prostorijama UG Srpsko-ruskog prijateljstva, 02.marta 2017., trenutno iznad poslastičarnice Ravel, diplomirani grafičar i likovni pedagog, Ljiljana Krtinić, priznata umetnica, sa velikim brojem svetskih nagrada, prezentovala je svoj zadnji u nizu kalendar, za 2017 godinu.

Priča, ispisana na stranicama ovog kalendara, u vremenu u kojem živimo sa mnoštvom (dez)-informacija, možda se može se nazvati istorija Srba pisana alternativnim činjenicama, sa izvadcima iz enciklopedije Catena Mundi, štampane 1992.(autor Predrag Dragić Kijuk)

U video zapisu, gde Ljiljana daje osnovne informacije, o tome kako je do ovoga došla iz...

detaljnije
Sub, 04.03.2017 - 21:33

U Klein house večeras je otvorena izložba slikarke rodom iz Sombora.

Tekst pročitan na otvaranju izložbe je u nastavku teksta.

Autorka Đurković Virag.

Otelovljenje

Inače bi nestao, srušio bi se, prelivao bi se. Jeste li ikad razmišljali o tome, zašto smo zatvoreni u naša tela? Kosti, mišići i koža. Duh se otelovljavao.

Meso

Mada ga je Stvoritelj napravio savršenim, na tržištu mesa ništa ne vredi. Odmeravaju nas, cenkaju se s nama, omalovažavaju nas, kako bi smo poverovali, da (ovo naše meso) ništa ne vredi. Da ne bismo tražili toliko za njega i da bismo se stalno plašili toga, da nikome neće trebati.

Potrošnja

Kupujte, kako biste imali status u društvu. Konzumirajte...

detaljnije
Pet, 19.02.2016 - 19:58

Унија жена ГО СНС-а je на Отвореном универзитету организовала трибину на тему „Насиље у породици“.

На ову тему говориле су Стојанка Лекић, председница Одбора за  равноправност полова у Скупштини АП Војводине и Јасмина Зимоњић, одборница. Испред

У прилогу је звучни запис предавања.

У наставку трибине су била још драматична сведочења жена које су пре-трпиле деценијско насиље у породици. Оне су понудиле своје искуство у решавању проблема ако се нека од жена затекне у сличној стуацији.

Неки од облика породичног насиља која су наведена су:

  • - физичко насиље - ударање, шутање, вечење за косу, бацање предмета, ( обавезно се по овоме обратити лекару ради налаза - потврда о повредама јер је то доказ на суду )
  • - претња оружјем -...
detaljnije
Čet, 22.10.2015 - 17:50

Izložba vizualnih radova "U zrcalu" autora Zvonka Sarića i Viktora Jurige otvorena je sinoć (petak, 17. travnja) u galeriji Otvorenog sveučilišta.

Izložbu je otvorio književnik Boško Krstić. U muzičkom delu otvorenja sudjelovala je grupa Wooden Ambulance.

*

U nastavku prilog, govor, Boška Krstića.

          Ovde je nekada bila Vojnić kurija, jedna od retkih baroknih građevina stare Subotice, srušena u bombardovanju u Drugom svetskom ratu. Tako je izgubljena  prilika da uz Srpsku pravoslavnu crkvu i Franjevački samostan grad sačuva nešto svoje barokne graditeljske prošlosti. Na njenom mestu izgrađen je Radnički dom – korbizjeovska zgrada velikih nada, a pokazaće se i iluzija i zabluda. Uz Gradsku kuću, možda i nema  zgrade u kojoj je...

detaljnije
Sub, 18.04.2015 - 10:06

Večeras je Galeriji Otvorenog univerziteta otvorena Međunarodna izložba slika malog formata 2014.

Pon, 10.11.2014 - 20:37

ZVANIČNO NAJBOLJI KUVAR SVETA, MILIJAN STOJANIĆ, GINISOV REKORDER, NAUČNIK IZ OBLASTI HRANE JE OBJAVIO KNJIGU RECEPATA I TAJNI VELEMAJSTORA KUHINJE.

MOJI SAVETI

  • 1. Bez ritualnog pripremanja i konzumiranja hrane nema zdravog života.
  • 2. Brza hrana je bomba u stomaku.
  • 3. Ako ne kuvate sa ljubavlju, nemojte ni kuvati.
  • 4. Kuvanje je umetnost.
  • 5. Kako god da jelo pripremite i servirate, recite: "Tako treba", (pod uslovom da nije preslano i zagorelo).
  • 6. U tanjir servirajte malo jela, bolje dodati, a greh je hranu baciti.
  • 7. Kad god Vas neko pita kako se neko jelo sprema, Vi mu objasnite (cilj je da budemo svi kulturni i naučeni, to je naš uspeh pred drugima).
  • 8. Ako ste stavili jelo da se kuva...
detaljnije
Pon, 05.11.2012 - 11:00
Subscribe to Ljiljana Krtinić