Ljuben Hristov

Igor u prilogu sa Vladonijem podseća kratko na prošlos ovog lokala koji je ostavio pečat u noćnom životu grada.

Večerašnje druženje bilo je poslednje...

Sub, 30.03.2024 - 23:30
Uto, 12.12.2023 - 19:52

Na salašu porodice Kopilović u Ljutovu već 15 godina održava se Festival mlade rakije koji okuplja na hiljade gostiju i pored uporne kiše koja danas pada.

Ljutovo – Rakija spada u ona brojna pića koja postaju bolja kada odleže, kada arome, mirisi, ukusi destilisanog voća u njima polako se sažimaju i sazrevaju dajući svoju punu snagu tek nakon izvesnog vremena. Ali nema dobre stare rakije, ako nije valjala kao mlada. Kakve rakije su pečene ove godine pokazaće se na Festivalu mlade rakije koji se u subotu, 11. novembra organizuje već 15. put.

Svake godine ovaj festival na salašu porodice Kopilović okupi više hiljada ljudi, nepregledne kolone vozila hrle ka Ljutovu, selu nadomak Subotice kako bi se...

detaljnije
Sub, 11.11.2023 - 14:25

Vladlen Zelenin, savetnik Ambasade Ruske Federacije u Srbiji u pratnji delegacije dva udruženja prijatelja naroda Rusije iz našeg grada minutom ćutanja odali poštu poginulim u II Svetskom ratu.

Vence su položili Alla Bartošić, ispred Društva Srpsko-ruskog prijateljstva Aleksandar Nevski i Milenko Milošević, ispred Srpsko rusko beloruskog Bratstva Sveti Knez Vladimir.

Parastos održao otac Dragan Stokin.

Čet, 22.06.2023 - 13:35
Danijele Jovanović otvara promociju knjige

Jučer je u Eko centru održana promocija knjige autora Dušana Jovanovića, dipl. inž. mašinsta, koji je posle četrdeset godina napisao i izdao knjigu Umeće preobražaja života, za sve ljude duhovne tragaoce u otkrivanju i ostvarivanju svog životnog cilja.

Na promociji knjize su učestvovali Mirjana Prljević, dipl. oec. Miloš Tanasković, novinar i publicista, Stanko Mijatović i Siniša Mišanović, vlasnik kompanije Joviste i...

detaljnije
Čet, 08.06.2023 - 19:41

U nedjelju 19. veljače 2023. godine organizirano je u Subotici 13. po redu „Prelo sićanja“. Organizatori su i ove godine bili HKC „Bunjevačko kolo“ i Katoličko društvo „Ivan Antunović“.

U pokladno vrijeme po svijetu se organiziraju maskirani karnevali i zabave. I „Prelo sićanja“ je kostimirana zabava. Ona evocira uspomene na neka ne tako davna vremena koja su s jedne strane bila karakteristična po veličanstvenim narodnim nošnjama a s druge strane po češćim nego danas rodbinskim, prijateljskim i susjedskim okupljanjima. Pogotovo u zimsko i pokladno vrijeme. Organizatori i sudionici „Prela sićanja“ iz godine u godinu žele pokazati upravo to: ljepotu zajedništva i ljepotu svečane zimske bunjevačke narodne nošnje.

Na ovom je prelu bilo stotinjak sudionika. Program je počeo...

detaljnije
Pon, 20.02.2023 - 11:41

Nekoliko detalja sa tradicionalnog skupa u Domu DSHV-a, povodom Debelog četvrtka.

Nije bilo zvaničnika iz  lokalne samouprave, dok je neprisustvo ministra Tomislava Žigmanova, pojasnio domaćin večeri Mirko Ostrogonac, isprikom da ga je bolest sprečila da bude prisutan.

Čet, 16.02.2023 - 22:37

Дана 26. новембра 2022. године чланови друштва српско-руског пријатељства "Св. Александар Невски" учествовали су у конференцији Координационог Савета Руских сународника.

Конференцији су присуствовали представници Руске амбасаде и Руског Дома, представник Фондације Удаљцова за заштиту права сународника из Москве, руска и српско-руска друштва из Београда, Новог Сада, Крушевца, Ниша, Инђије идр.

На конференцији се говорило о улози руског дипломате српског порекла Саве Рагузинског-Владиславића за време владавине руског цара Петра I, о раду удружења у садашњој ситуацији и о многоме другом. Био је похваљен рад друштва "Св. Александар Невски" и после годишњег испитног рока друштво је примљено у чланство с правом гласа.

Info: Bartošić

Ned, 27.11.2022 - 23:23

Koktelom, prikazom dokumentarnog filma o Ivanu Sariću, postaljanjem ploče na umetničku varijantu kopije aviona u dvorištu restorana Paligo palata, jučer je održan dan posvećen Ivanu Sariću sa idejom da i Palić dobije ovaj "brend" bajmočkog letača.

Kratko o tome u prilogu govori Miloš Ivanišević, marketing menadžer restorana koji je u uvodnom govoru reka da je ovo bila ideja vlasnika kompanije Joviste kao i restorana Paligo Siniše Mišanovića.

Drugi prilog je o istoriji prvih letača avionima koji je pripremila Jasmina Marić, profesor iz srednje škole Ivan Sarić.

Zanimljiv detalj je da su bili pozvani svi koji imaju nekakve veze sa likom Ivana Sarića, kao i...

detaljnije
Uto, 28.06.2022 - 10:51

Dana 6.6.2022. u prostorijama društva “Aleksandar Nevski” Subotica, održano je interesantno književno veče posvećeno A. S. Puškinu, po mnogima najznačajnijem ruskom piscu i pesniku.

6. juni je rođendan A.S. Puškina i izabran je za Dan ruskog jezika što takođe, na neki način potvrđuje prvu misao ali nakon predavanja gospodina Nenada Plavšića, doktoranta Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, koje je naslovljeno “Puškin, kao Bogotražitelj”, postaje jasnije da je izbor za “naj” kada su: Puškin, Dostojevski, Tolstoj, Gogolj pa i pripadnici filozofske i religiozne misli iz celog tog perioda u pitanju-nepotreban posao i da svakog od njih trebamo posmatrati kao deo jednog velikog hrišćanskog i...

detaljnije
Sre, 08.06.2022 - 12:28
Custom Search
Subscribe to Ljuben Hristov