Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Miroslava Babić

U prilogu dve numere sa koncerta pred punom Letnjom pozornicom na Paliću.

Pon, 18.06.2018 - 22:19

U vinariji Zvonko Bogdan, na Paliću, održan je prijem povodom Dana državnosti Republike Hrvatske. U prilogu obraćanje Generalnog konzula Velimira Pleše, Generalnog konzulata R.Hrvatske u Subotici

Pon, 18.06.2018 - 19:49

Veliki izbor za izlazak za ovu subotu tokom popodneva, večeri i noći. U prilogu ilustracije na kojima se može odabrati nešto interesantno za videti i čuti u gradu ili na Paliću.

Pet, 18.05.2018 - 11:13

U ponedeljak 7. maja, uz prisustvo velikog broja Subotičana i pripadnika jevrejske zajednice, u subotičku sinagogu su uneti svici Svete knjige Tore čime je sinagoga ponovo postala jevrejski hram.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

U programu je nastupio Hor kantora iz Jerusalima sa poznatim hebrejskim pesmama.

Među prisutnima  je bio veliki broj poznatih ličnosti sa političke i kulturne scene našeg grada, kao i predstavnici drugih religijskih zajednica, između ostalih: Ištvan Pastor, Jene Hajnal, Mihalj Njilaš, Ivan Đoković, Velimir Pleša, Janoš Babić, Carmine Tarallo, Tivadar Bunford, kao i nekoliko bivših gradonačelnika Subotice, Geza Kučera, Saša Vučinić, Modest Dulić i Jene Maglai.

*

Sam...

detaljnije
Uto, 08.05.2018 - 02:40

Direktor Gradskog muzeja, Ištvan Hulo, podsetio je da nakon Rajhlove palate (1948–1968) i Gradske kuće, ova kulturna institucija pre 10 godina premeštena u sadašnji prostor – najamnu kuću Mikše Demetera koja je tako postala treća kuća za nekoliko desetina hiljada predmeta o prošlosti grada, kao i za zaposlene u Muzeju.

– Svakom muzeju koji dobro radi nedostaje prostor za svoj materijal. I nama nedostaju novi eksterni depoi, magacinski prostori za veće stvari i zavičajna, odnosno stalna postavka, mada su tematske celine koje su sada postavljene privlačne i dinamične. Muzej prati savremene trendove, u toku je digitalizacija u svim odeljenjima, a intenzivirali smo i saradnju, posebno međunarodnu, na brojnim projektima – kazao je Hulo.

... detaljnije
Uto, 24.04.2018 - 23:12

Autor izložbe je dr Arpad Pap etnolog-antropolog.

Prisutnima su se obratili:

- mr Ištvan Hulo direktor Gradskog muzeja Subotica

- Arpad Janoš Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku Republike Mađarske pri kabinetu premijera Republike Mađarske.

- Izložbu i monografiju predstavio je dr Lajoš Kemeči, generalni direktor Etnografskog muzeja u Budimpešti

Program je počeo sa pevanjem hora Sekelja iz Bataseka.

 

photo: Svetlana Kolović

Čet, 19.04.2018 - 22:45

U Subotici održan seminar „Subotica – Evropski grad interkulturalnosti“

U Plavoj sali Gradske kuće u Subotici je 17. aprila održan seminar “Subotica – Evropski grad interkulturalnosti”, sa gostima iz Saveta Evrope i grada Ređo Emilija.

Na promociji mreže interkulturalnih gradova, čiji je jedan od osnivača grad Subotica, govorili su: član gradskog veća za kulturu grada Subotice, Miroslava Babić; programski direktor sektora za kulturu Saveta Evrope, Irena Guidikova; član gradskog veća za međunarodne projekte grada Ređo Emilija, Nikoleta Mancini; i direktor Centra Lokalne Demokratije (LDA Subotica), Stanka Parać Damjanović.

Cilj seminara je upoznavanje i razvijanje aktivnosti grada Subotice u okviru zajedničkog programa EU i Saveta Evrope: Evropska...

detaljnije
Sre, 18.04.2018 - 21:43

Detalji sa izložbe Roth Miksa, u organizaciji mađarskog konzukata, koja je otvorena u Gradskom muzeju po svečanom otvaranju subotičke sinagoge.

Čet, 29.03.2018 - 17:02

U SKC Sveti Sava, u okviru Nedelje pravoslavlja, 28.marta, prof. dr sci. med. Stamenko Šušak održao je zanimljivo predavanje pod dužim nazivom:

- Epistemološka "metafizika srca" - D li srce ima svoje razloge koje razum ne poznaje?

U prilogu je zvučni zapis istog.

Čet, 29.03.2018 - 16:41

Izložba u SKC Svet Sava povodom otvaranje nedelje pravoslavlja

Pon, 26.03.2018 - 19:11
Subscribe to Miroslava Babić