Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Rudolf Weiss

Projekat koji je pokrenut u mestu Stanišić, u blizini granice sa Mađarskom, je primer jedne iskrene ideje da se zajednice naroda, koje su nekada zajedno živele na ovim prostorima, Nemci, Srbi, Mađari i Bunjevci, ponovo približe jedni drugima, otvarajući granični prelaz između Srbije i Mađarske, koji bi spojio Kaćmar i Stanišić, a time i u mnogome skratio put putnicima ka Budimpešti i nazad.

Projekat koji je započet pre dve godine, svojevremeno dobio blagoslov od verske zajednice, odnosno od velečasnog Ft.Antala Egedi, započet je na osnovu ideje da se krene u restauraciju impozantne crkve Svete Marije u Stanišiću koja je stara preko 200 godina.

Susret kojim je obeležen uspešni deo realizacije dela projekta održao se u župi kod vlč. Ft.Antala Egedi, u subotu, kome su...

detaljnije
Uto, 24.04.2018 - 16:39

Predsednik Skupštine grada primio je danas članove Asocijacije udruženja nacionalnih zajednica Subotice.

Sastanku su prisustvovali Marko Marjanušić, potpredsednik Bunjevačke matice i predsednik Asocijacije udruženja nacionalnih zajednica, Race Igor, predsednik Društva Slovenaca “Triglav”, Ivan Hardi, predsednik Društva Rusina u Subotici,  Rudolf Weiss, predsednik Nemačkog narodnog saveza, Spasitel Sikaleski, predsednik Udruženja Makedonaca „Ilinden“, Stevan Nikolić predsednik Upravnog odbora Udruženja - Edukativni centar Roma, Teufik Isaković, predsednik Udruženja Bošnjaka Vojvodine, Edvard Ivanović, član predsedništva Udruženja Crnogoraca u Subotici, Nikola Malov ispred ruske nacionalne zajednice i sekretar Skupštine grada.

... detaljnije
Čet, 01.02.2018 - 15:13

Više o današnjem događaju u prostorijama Nove opštine, pored izložbe iz Ulma, saznate od predsednika Nacionalnog saveta Nemaca, Laslo Mandler Gence.

Pon, 18.12.2017 - 17:11

Lorant Vince , predsednik FUEN-a, krovne organizacije evropskih manjina, posetio je sedište Nemačkog narodnog saveza u Subotici.

Lorant Vince je u maju 2016. izabran u Vroclavu u Poljskoj za novog predsednika FUEN-a.

Federalna unija evropskih manjina u svojim redovima ima više od 90 manjinskih organizacija iz 32 zemlje i najveća ja krovna organizacija  evropskih manjina. FUEN zastupa interese manjina na evropskom nivou i ima savetodavni status u UN i Evropskom parlamentu.

FUEN se  zalaže za očuvanje identiteta, jezika i kulture kao i za poštovanje prava manjina. Osnovan je 1949. godine i svoje kancelarije ima u Berlinu, Briselu i Flensburgu.

Unutar FUEN-a deluje i...

detaljnije
Sub, 09.07.2016 - 13:02

Povodom Dana nemačkog jezika i kulutre u OŠ Sečenji ištvan večeras je održana svečana priredba.

U prilogu obraćanje Vesne Weiss, direktorice škole, gostima na priredbi.

Ispred Nemačkog nacionalnog saveta prisutan je bio, predsednik, Gencel Mandler Laslo.

Pored ostalih gostiju koji su svi predstavljeni (čuti prilog) gradsku samoupravu je predstavljala Marta Fehervari, bivša direktorica škole.

Prisutan je bio i Rudolf Weiss, predsednik Nemačkog narodnog saveza.

Sre, 28.10.2015 - 19:00

Nemački narodni savez – organizacija nemačke zajednice u Srbiji sa sedištem u Subotici – učestvovao je sredinom oktobra na konferenciji „Pomirenje kroz istinu“ u Plzenu u Češkoj, zajedno sa organizacijama iz Poljske, Ukrajine, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Češke i Slovenije. Predsednik NNS-a, Rudolf Weiss, pozdravio je inicijativu organizatora  ove konferencije - krovne organizacije nemačkih udruženja  VLÖ – da se do pomirenja nemačkog naroda sa ostalim narodima dođe kroz dijalog i uvažavanje žrtava iz redova drugih naroda, kao i zajedničkim utvrđivanjem istorijske istine. U tom duhu, učesnici konferencije su posetili spomen-park Lidice, gde su za žrtve nacizma položili venac, a održan je i pomen kod spomenika za 82 stradale dece u tom selu. Ispred Nemačkog narodnog...

detaljnije
Pon, 19.10.2015 - 01:32

U nekadašnjim prostorijama lista Dani, sada renoviranim, danas je svečano otvoren Italijanski kulturni centar "PIAZZA ITALIA".

Ambasador Italije u Srbiji, Đuzepe Manco (Giuseppe Manzo) je pozdravio goste i potom sa gradonačelnikom Jene Magalijem svečano otvorio prostorije centra u kojoj je trenutno postavljena izložba "Zaboravljena istorija".

Organizator skupa je bio Carmnie Taralo, direktor Elektroremonta.

U prilogu izjave za medije...

Pon, 14.09.2015 - 23:53

15.04.2015. održan je svečani uskršnji koncert u katoličkoj crkvi u Kelebiji.

Čet, 16.04.2015 - 08:55

U Berlinu su od 26. do 28. novembra 2014. godine održani razgovori između predstavnika nemačke države i predstavnika nemačke manjine iz 15 država. Razgovori su vođeni u nemačkom Bundestagu - Saveznom parlamentu i Ministarstvu unutrašnjih poslova Nemačke. Učesnik konferencije iz Srbije bio je Rudolf Weiss, predsednik Nemačkog narodnog saveza. Teme razgovora su bili položaj nemačke manjine, aktivnosti na negovanju jezike i kulture kao i pitanja budućeg razvoja nemačkih manjinskih zajednica u 15 država iz kojih su došli učesnici konferencije. Na dnevnom redu je bio i položaj Nemaca u Srbiji kao i planovi i aktivnosti Nemačkog narodnog saveza sa sedištem u Subotici, u cilju očuvanja kulturnog identitea Nemaca u Srbiji. Razgovorima u Bundestagu su osim državnih zvaničnika prisustvovali i...

detaljnije
Pon, 01.12.2014 - 00:47

Zapis sa tribine održane u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, 22.srpnja, povodom godišnjice izlaska prvog broja ŽIG-a koji je izišao 16.srpnja  1994. - odnosno dvadesetogodišnjica neovisnog novinarstva na hrvatskome u Vojvodini, kako je stajalo u pozivnici za ovaj događaja.

Sudionici su bili:

Vojislav Sekelj, osnivač i glodur Žiga,

Zlatko Romić, član Uredništca, novinar,

Đorđe Dragojlović, suradnik, novinar i

...

detaljnije
Pon, 28.07.2014 - 00:25
Subscribe to Rudolf Weiss