Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Srbijanka Turajlić

Prostor Savremene galerija je večeras bio premali za dokumentarni film o istoriji porodice prof. Srbijanki Turajlić i kroz to deo istorije ovih prostora.

U Savremenoj galeriji večeras je održana projekcija filma "Druga strana svega", koji je imao svetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), njujoršku premijeru (NYC DOC) i evropsku premijeru u Amsterdamu, gde je osvojio glavnu nagradu na najvažnijem festivalu dokumentarnog filma IDFA, a zatim popunio Sava Centar na domaćoj premijeri, održanoj 29. novembra u okviru 23. Festivala autorskog filma. 

Po filmu je održan  veoma zanimljiv razgovor i sa režiserkom Milom Turajlić, kao i montažerkom filma Milovanović Aleksandrom, koji možete pogledati na...

detaljnije
Sre, 17.01.2018 - 20:32

U prilogu zvučni zapis svih govornika na skupu.

Tajming govornika

0.00.00 - 0.03.38 - Kornelije Kovač

0.04.40. - 0.06.25. - Dušan Teodorović

0.07.45. - 0.11.35. - Alen Marković

0.12.18. - 16.40. -  Mirko Grlica

0.17.35. - 0.23.55. - Kalmar Žužana

0.22.23. - 0.28.15. -  Srbijanka Turajlić

0.29.35. - do kraja Saša Janković

 

Ned, 19.03.2017 - 14:48

U okviru obeležavanja Dana grada na Paliću je održan naučni skup “Zapadni Balkan na putu ka EU”, i među redovnim gostima bila je prisutna i profesorka (u penziji) Srbijanka Turajlić.

Zamolio sam je da sednemo na obalu jezera i malo popričamo. Tema nije bila unapred definisana, ali nekako je ispala kritika aktuelnog stanja.

***

- … Ne znaju to samoupravljanje. Dakle, moja generacija, a mi smo sad već matori, to je poslednja generacija koja ima još nešto da kaže. Mada smo mi generacija koja nije morala da donosi nijednu odluku.

- Komunistička partija sve je to vodila?

- E, nije čak ni to. Mnogo se pripisuje komunizmu, ali to nema veze. Dakle, mi smo živeli u jednoj duboko socijalno uređenoj državi. Nekako je to bilo...

detaljnije
Uto, 08.10.2013 - 20:35

U okviru obeležavanja Dana Grada ove godine je uvršteno je i otvaranje XX skupa sa međunarodnim učešćem "Tehnologija, kultura i razvoj" sa temom ZAPADNI BALKAN NA PUTU KA EVROPSKOJ UNIJI. Iako jubilarni, dvadeseti po redu, zvaničnih gostiju sa nivoa republike nije bilo iz razloga što je aktuelna Vlada R.Srbije sa svojim ministarstvima praktično od juče u formiranju timova. Više o tome prof.dr Danica Drakulić u svom obraćanju medijima. Takođe, kasnije u prilozima će biti dodati zvučni zapisi nekoliko obraćanja i to :

Vlastimir Matejić, predsednik Programskog odbora - Srbija 2030. Skice jedne vizije

Dragoljub Mićunović - Jedna vizija razvoja političkog sistema Srbije...

detaljnije
Uto, 03.09.2013 - 17:17

Dopunu izveštaja, stavljenu 11.09.2008. pogledajte u nastavku ovog teksta...

Uvodna saopštenja danas su imali Vida Ognjenović, Srbijanka TurajlićBožo Prelević  i Vlastimir Matejić. Neka od saopštenja možete preuzeti u PDF fajlu u prilogu.

Posle saopštenja za raspavu se javio Dragan Domazet, bivši ministar za Nauku, tehnologiju u razvoju u vladi premijera Zorana Đinđića:
 

Gospodo, ne znam šta čovek može da kaže posle ovih uvodnih izlaganja. Sama ta izlaganju su dovoljna za ovo što smo došli i dalje ne moramo da pričamo, već nam se isplatio put da ovo sve čujemo, pa ipak imah hrabrosti da se javim i par stvari kažem jer imam utisak da neke stvari nisu rečene....

detaljnije
Uto, 09.09.2008 - 12:00

U Eko centru, na Paliću, otvoren XV Naučni skup Tehnologija, kultura i razvoj sa temom  3K Korupcija - Kriminal - Kič: stanje, uzroci, posledice i strategija minimiziranja.

Bez dekriminalizacije i depolitizacije policije i obavještajnih službi Srbija se neće moći izboriti s korupcijom i kriminalom, poručio je danas na Paliću poznati beogradski odvjetnik Božo Prelević. On je, govoreći o generatorima kriminala i korupcije u zemlji, istaknuo veliku ulogu u rješavanju toga problema ima državna administracija, odnosno političke organizacije.

- Bez dovoljno stručnih kadrova u policiji, tužiteljstvu i pravosuđu ne postoji apsolutno nikakva mogućnost adekvatne borbe protiv korupcije i kriminala, te se u tom slučaju nedovoljan...

detaljnije
Uto, 09.09.2008 - 10:00
Subscribe to Srbijanka Turajlić