Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Moderna galerija Likovni susret

U četvrtak, 22. februara u 19 časova, u okviru edukativnih i pratećih programa izložbe „Pop art i odjeci” u Savremenoj galeriji Subotica održaće se predavanje „Pop art iz dva ugla”

Predavanje će se osvrnuti na pop art i njegov kontekst u istoriji umetnosti, kao i na njegov dalekosežni uticaj u društvenim i umetničkim tokovima koji od polovine 20. veka traje do današnjih dana.

O istorijskom kontekstu ovog pravca govoriće Nela Tonković, istoričarka umetnosti i direktorka SGSU.

Fenomen Pop arta u savremenom stvaralaštvu će kroz poetike autora predstavljenih na izložbi „Pop art i odjeci”, analizirati Miroslav Jovančić, kustos ovog projekta.

Srdačno Vas očekujemo 

Uto, 20.02.2018 - 08:28

Pop art pokret je sredinom XX veka bljesnuo pre svega u likovnom stvaralaštvu, dok je u filmskoj umetnosti ostao manje poznat publici uz izuzetak popularnosti Vorholovih eksperimentalnih filmova nastalih u saradnji sa Polom Morisonom. Uprkos uskom krugu popularnosti gotovo svi vizuelni umetnici pop art senzibiliteta su koketirali sa filmom kao dominantnim medijem potrošačkog društva. Pre svih u Velikoj Britaniji i SAD, ovaj pravac je iznedrio neke od najznačajnijih autora koji će izmeniti kompletan pristup filmskoj umetnosti u budućim godinama. Spajajući banalnost fenomena potrošačkog društva sa umetničkom tradicijom avangarde stvorena je praksa koja će se direktno suočiti sa boljkama savremenog društva. Kenet Engr, Robert Brir, Sten Brekidž, Jonas Mekas i sam Vorhol u Americi, kao i...

detaljnije
Uto, 20.02.2018 - 08:26

Izložba Portreti i sećanja prikazuje preko 1000 fotografija članova Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta. Fotografije su prikupljene iz porodičnih albuma onih koji su preživeli Holokaust i arhiva Jevrejskog istorijskog muzeja. Ovi izvanredni snimci, po prvi put prikazani zajedno u javnosti, iIlustruju neverovatnu raznolikost ljudi, osobenost njihovih pojavljivanja, događaja, situacija i mesta. Ipak, većina ljudi sa fotografija biće ubijeni svega nekoliko godina nakon što su snimljene. Fotografije koje su preživele Holokaust – kao i zajednica koja ga je preživela – samo su delić onoga što je nekada postojalo. One prikazuju samo obrise nekadašnje zajednice. Šokantan kontrast između ovih izvanredno životnih snimaka pre Holokausta i onoga što znamo da je usledilo potom,...

detaljnije
Uto, 17.03.2015 - 15:22

U saradnji sa Modernom galerijom "Likovni susret" i Kancelarijom za mlade Grada Subotica, UrLik Grupa za razvoj kulturnog aktivizma vas poziva na umetničku manifestaciju „Urlikov(n)a sedmica“. Svečano otvaranje je 27. februara sa početkom u 19.00 časova.

"Urlikov(n)a sedmica" će se održati u prelepom prostoru Moderne galerije "Likovni susret", koja je smeštena u palati Rajhla Ferenca u Subotici, na adresi Park Rajhla Ferenca 5. 

Posetioci će u okviru ove manifestacije imati prilike da se upoznaju sa mladim umetnicima, slikarima, pesnicima, muzičarima, među kojima ima i onih koji se po prvi put predstavljaju široj javnosti. Predstavićemo vam mlade umetnike iz Subotice, ali i iz Bajše, Panonije i Sombora.

Svojim radovima, onim najintimnijim, koji nastaju iz strasti...

detaljnije
Sub, 21.02.2015 - 19:01

Са задовољством Вас позивамо на представљање међународног фотографског изложбеног пројекта Кварнер у понедељак, 2. фебруара 2015, у 17 часова.

О пројекту ће говорити Иван Карлаварис, ментор (Академија уметности Нови Сад), а након уводног предавања ће бити одржана пројекција филма Кварнер 7.

Пројекат Кварнер представља јединствени подухват који на специфичан начин тематизује фотографију, проширујући њен поглед на површину изнад и испод мора. Ове године одржаће се осми пут, а до сада су у пројекту учествовали ученици, студенти, професори и гости из: Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Италије, Чешке, САД-а, Аустралије. Организатори Кварнера су Академија уметности Нови Сад и Војводина омладински клуб.

Срдачно Вас очекујемо!

 

Tisztelettel...

detaljnije
Sub, 31.01.2015 - 10:52

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da u četvrtak, 27. novembra 2014, u 18 časova prisustvujete  razgovoru i projekciji video rada Bilo je časno živeti s Titom.

Video rad je rezultat saradnje učenika i profesora Gimnazije „Svetozar Marković“ u  okviru pratećih programa izložbe Bili smo heroji / Hősök voltunk: Bálint Szombathy.

Autori ovog projekta su Lana Kapor, Mirjana Konstantinović i Miloš Purić, učenici Gimnazije „Svetozar Marković” (Subotica), a mentori su profesori Bojana Đorojević i Bogdan Bogdanović.

 

Srdačno Vas očekujemo!

 

Tisztelettel meghívjuk Önt a Megtisztelő volt Titóval élni című videó-munka vetítésére, 2014. november 27-én, csütörtökön 18 órára.

A videó-munka a Bili smo heroji / Hősök voltunk: Szombathy Bálint című kiállítás...

detaljnije
Uto, 25.11.2014 - 16:20

UMETNOST U ŽIVOT!

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na predavanje Umetnost u život! Avangarde kao transformacija društva koje će održati Miomir Milić, istoričar umetnosti, u sredu, 26. 11. 2014, u 18 časova.

Srdačno Vas očekujemo!

 

MŰVÉSZETET AZ ÉLETÜNKBE!

Tisztelettel meghívjuk Önt Miomir Milić művészettörténész Művészetet az életünkbe! Az avantgárd mint a társadalom transzformációja című előadására, 2014. november 26-án, szerdán 18 órára.

Várjuk szeretettel!

 

Pet, 21.11.2014 - 13:45

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na zatvaranje izložbe Bili smo heroji / Hősök voltunk: Bálint Szombathy u petak, 28. novembra 2014, u 17 časova.

Zatvaranje će se odvijati u formi predavanja i pričaonice koje će voditi Sara Sopić, istoričarka umetnosti (Muzej istorije Jugoslavije), na temu Titove nove godine: kako smo slavili državne praznike.

Program se realizuje u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije i Gerontološkim centrom Subotica.

Dobrodošli!

 

Tisztelettel meghívjuk Önt a Bili smo heroji / Hősök voltunk: Szombathy Bálint című kiállítás tárlatzárójára, 2014. november 28-án, pénteken 17 órára.

A tárlatzárón Sara Sopić művészettörténésznő (Jugoszláv Történeti Múzeum) tart előadást Titó újévei: hogyan állami-ünnepeltünk címmel. Az előadást...

detaljnije
Pet, 21.11.2014 - 13:38

Moderna galerija “Likovni susret” Subotica Vas sa zadovoljstvom poziva na predavanje Žena kao vlastiti simptom: socijalna (re)konstrukcija fantazije, bolesti i terapije, koje će u petak, 14. novembra 2014, u 19 časova održati mr Branislav Filipović, sociolog.

Predavanje je deo pratećih programa izložbe Drugi pogled: neki aspekti umetničkih poetika žena koju možete pogledati do 21. novembra 2014.

 

A NŐ MINT ÖNMAGA TÜNETE

Tisztelettel meghívjuk Önt mr. Branislav Filipović szociológus A nő, mint önmaga tünete: a képzelet, betegség és terápia (re)konstrukciója című előadására, 2014. november 14-én, pénteken 19 órára.

Sre, 12.11.2014 - 17:13

DANAS U 18.00 U MODERNOJ GALERIJI "LIKOVNI SUSRET" SUBOTICA NE PROPUSTITE RAZGOVOR "POGLED IZNUTRA"

U RAZGOVORU UČESTVUJU OLJA ĐORĐEVIĆ, REDITELJKA I DIREKTORKA DRAME NA SRPSKOM JEZIKU NARODNOG POZORIŠTA U SUBOTICI, MARTA BEREŠ, GLUMICA POZORIŠTA "DEŽE KOSTOLANJI" I DR NATAŠA KOSTADINOVIĆ, TEORETIČARKA MUZIKE. MODERATOR VEČERI JE MIROSLAV JOVANČIĆ, KUSTOS IZLOŽBE DRUGI POGLED: NEKI ASPEKTI UMETNIČKIH POETIKA ŽENA KOJU MOŽETE POGLEDATI U SALONU MODERNE GALERIJE „LIKOVNI SUSRET“ DO 21. NOVEMBRA 2014. GODINE

SRDAČNO VAS OČEKUJEMO :)

VÁRJUK SZERETETTEL :)

Pet, 07.11.2014 - 13:38
Subscribe to Moderna galerija Likovni susret