Centar Tito

Ekipa poštovalaca lika i dela Josipa Broza položila venac na spomenik predsedniku exJugoslavije a večeras održala i tribinu povodom sećanja na bivšu Jugoslaviju.

 

 

Sre, 29.11.2023 - 18:34

Полагањем венаца и пригодним говорима, на керском гробљу и крај споменика "Балада обешених" одржан је помен младим суботичким антифашистима: Бачић Лазару, Герсон Миклошу, Корнстеин Одону, Лакенбах Константину, Лукач Иштвану, Мејр др Калману, Мајер Отмару, Перл Гелерту, Сингер Адолфу, Мајер Миклошу, Сутуровић Антуну, Шимоковић Рокушу, Швалб Миклошу и Тиквицком Шими.

Венац је испред локалне самоуправе положио Срђан Самарџић. Поред локалне самоуправе Града Суботице, венце су полижили и представници СУБНОР Суботица, Севернобачког округа, Јеврејске општине, Центра Тито и Комунисти Суботице, Покрета социјалиста Србије и ученици Средње политехничке школе "18. новембар".

...
detaljnije
Ned, 19.11.2023 - 19:57

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i Spomenik njihovoj vernosti, SUBNOR je obeležio 82. godinu ustanka naroda Srbije i Jugoslavije protiv fašizna i nacizma. Vence su polagali predstavnici SUBNOR-a, Skupštine grada Subotice, državnih organa, porodice poginulih u borbama protiv fašističkog i nacističkog okupatora i drugi.

Jovo Barošević, predsednik SUBNOR-a AP Vojvodine uručio je medalju borca Mariji Maričić Marks, rođenoj u Laćarku 1935. godine, u nemačkoj porodici, oca predratnog komuniste i učesnika NOR.

Aleksandar Toković, predsednik SUBNOR Subotica, istakao je ovim povodom:

Danas obeležavamo značajnu godišnjicu, 82. godine od kada je prvi put 4. jula u porobljenoj Evropi, u kući čuvenih levičara Ribnikar u Beogradu, održana sednica polit-...

detaljnije
Ned, 02.07.2023 - 10:03

Prvi maj dan radničke borbe ne smemo zaboraviti ni sada kada se vodi borba protiv korona virusa. Poštujući mere stručnjaka i vlasti u Srbiji u borbi protiv kovid 19 ove 2020. godine neće biti javnih skupova za 1. maj, već će svako onaj ko poštuje žrtve večite radničke borbe u svom domu obeležiti ovaj naš praznik: sećajući se aktuelnosti tri osmice, solidarnosti, kujući planove za budućnost kako da se izborimo da se poštuju obaveze i prava radnika kao Čoveka, jer on nije broj.

Iz dosadašnje borbe protiv korona virusa moraju se izvući pouke. Iza broja žrtava, preminulih su ljudi. Naša tri udruženja građana upozoravaju sve one koji su na vlasti, da je veći i tragičan broj preminulih od kovida 19 u tim državama sveta u kojima čovek nije tretiran kao stvaralac i resurs države i u...

detaljnije
Uto, 28.04.2020 - 08:36

Ovih dana vremenski uslovi su učinili da nam je kvalitet vazduha u gradu kao nikad dobar (videti u prilogu snimak trenutnog stanja vazduha - u momentu postavke priloga), što, nažalost, nije čest slučaj.

Inače u jednom periodu prošle godine, april, kvalitet vazduha je bio ubitačan u jednom nizu dana tako da je tada i napravljen ovde izveštaj o toj temi, na sugestiju jednog zabrinutog pratioca ovog sajta. Realno tada se nije moglo utvrditi šta je uzrok toliko velikog broja čestica prašine u okolini merne stanice - videti ovde...

...

detaljnije
Sre, 05.02.2020 - 22:15

Svečana akademija u čast 29. novembra u Subotici - Pevalo se Jugoslaviji od Vardara pa do Triglava

Tradicionalna svečana akademija povodom 29. novembra Dana bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije održana je i ove godine godine u prepunoj sali Otvorenog univerziteta Subotica. U jutarnjim časovima najpre su položeni venci na prostoru Mini Jugoslavije, a uveče je sve započelo uvodnim govorom Mikloša Olajoša- Nađa, koji je dugogodišnji antifašistički funkcioner u Subotici i osoba bez koje se ne može desiti nijedan ozbiljniji događaj kada je u pitanju obeležavanje antifašističke borbe u Subotici i AP Vojvodini. Program je započet intoniranjem himne SFR Jugoslavije “Hej Sloveni”, koju su otpevale članice poznate vojvođanske grupe “Subotičke dame” iz...

detaljnije
Sub, 30.11.2019 - 16:18

Dana 29. novembra 2019. godine, u petak, sa početkom u 18.00 sati održaćemo Svečanu akademiju povodom Dana Republike, sa naslovom "75 godina od oslobođenja Subotice", u svečanoj sali Otvorenog univerziteta, I ulaz, u prizemlju. Kulturno-umetnička priredba posvećena je životu zajedno i svim drugim civilizacijskim vrednostima. Program će izvoditi umetnici-amateri iz Subotice i okoline. Na akademiji će biti uručene AVNOJ-ske zahvalnice za životno delo, a ove godine će ih dobiti: Mihajlo Miša Kmezić, Katica Bačić, Zoltan Kujundžić i Ivan Kinčeš.

Ova manifestacija održava se već niz godina na zahtev građana,

Istoga dana u 11.00 sati na prostoru IV Mini Jugoslavije kod spomenika Josipu Brozu Titu će se položiti venci i cveće.

U prilogu Vam dostavljamo pozivnicu kojom Vas...

detaljnije
Sre, 27.11.2019 - 13:03

Prvi maj nije samo praznik rada, nego i međunarodni dan radničke borbe. U zadnjih trideset godina nestalo je proslava i obeležavanja Prvog maja. To nam je doneo ovakav kapitalizam i eksploatacija Čoveka, te se jedva dočeka 1. maj da se malo odmori i predahne u porodičnom i krugu prijatelja. U Srbiji je umrtvljena, neutralizovana radnička borba za svoja prava, dok u razvijenom svetu na Zapadu i Istoku ima organizovane radničke borbe i sledstveno tome tamo radnici imaju veća prava.

Proces nemilosrdne kapitalističke reprodukcije dramatično dovodi u pitanje opstanak čovečanstva na planeti. Čoveku ne preostaje drugo nego da se bori za opstanak. Ne smemo dozvoliti da izgubimo ljudsku toplinu, tj. potrebu za ljudima. Samo čovek koji nije izgubio najsuštastveniju ljudsku osobeniu...

detaljnije
Uto, 30.04.2019 - 09:57

Dan 1. maj 2018. nije više praznik rada, već Dan borbe za prava radnika, dan kada se dostojanstveno sećamo žrtava borbe radničkog pokreta sveta i dan za ocenu kako dalje u radničkoj borbi.

Danas i dalje divlja eksploatacija radnika, dok je borba za njihova prava na "malom plamenu" jer su radnici razočarani i ne veruju u mogućnost promene svog društvenog položaja. Ako je porodica temelj naše Srbije, onda moramo reći da je država previše tereta prebacila na pleća radničkih porodica koja to ne mogu više izdržavati. Državna kasa jeste puna, ali su porodični novčanici prazni. Muk i tajac su oko nas. Podrugljiva dosetka: "nima više samoupravljanja" kao ni molbe stranim investitorima da se povećaju plate do sada nisu pomogle: potrebne su radikalnije mere od strane države ako neće da...

detaljnije
Pon, 30.04.2018 - 09:12

Na zahtev rodbine poginulih u ratovima '90-ih na području Jugoslavije, u Subotici je kao drugom po redu gradu u Srbiji podignuto spomen-obeležje 26-orici poginulih mladih sugrađana. Ovo spomen-obeležje nosi naziv "Njihovoj vernosti", donacija je akademskog vajara Save Halugina, a preostali troškovi podizanja pokriveni su dobrovoljnim prilozima građana i firmi iz Subotice. Rad na podizanju spomen-obeležja trajao je godinu dana i njegovo otkrivanje obavljeno je 10. oktobra 1994. godine. Namera svih bila je da se oda počast cvetu mladosti Subotice, njima 26-orici sa imenom i prezimenom, da ih se trajno sećamo i da se time uputi poruka da smo protiv svih ratova i oružanog nasilja.

Nakon NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, Gradski odbor SUBNOR-a u Subotici doneo je odluku...

detaljnije
Sre, 28.03.2018 - 18:13
Custom Search
Subscribe to Centar Tito