Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Hrvatsko nacionalno veće

Detalj sa sjednice Republičkog savjeta za nacionalne manjine, na kojoj je odlučeno da će Srbija će u 2018. godini dodatnim sredstvima finansirati informisanje na jezicima nacionalnih manjina.

Sjednicu je vodila premijerka Ana Brnabić, a u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća sjednici je nazočio predsjednik Izvršnog odbora Darko Sarić Lukendić.

Na dnevnom redu su bile: Odluka o prioritetnim oblastima financiranja iz Budžetskog fonda za 2018. Informacija o Nacrtu zakona o nacionalnim savjetima i Komentari na 4. izvješće o realizaciji AP za manjine.

Sre, 14.02.2018 - 15:06

Školska razina „Čitanjem do zvijezda” za osnovce
Prva razina kviza znanja „Čitanjem do zvijezda” za učenike osnovnih škola koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku u Subotici i okolici bit će održana u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine. Pobjednici školskih natjecanja sudjelovat će na međuškolskom kvizu koji će biti održan u Gradskoj knjižnici Subotica.

Organizatori ovog kviza za poticanje čitanja su Hrvatska mreža školskih knjižničara, a u Subotici ga provodi Gradska knjižnica Subotica u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem.

*

Школско такмичење „Читањем до звезда” за основце

Први ниво квиза знања „Читањем до звезда” за ученике основних школа који наставу похађају на хрватском језику у Суботици и околини биће...

detaljnije
Pet, 19.01.2018 - 12:36

Gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić, u svojoj izbornoj kampanji posetio je večeras Suboticu, gde mu je predsednik  saveta dr Slaven Bačić predstavio vjećnike Hrvatskog nacionalnog vjeća i zadržao se u razgovoru sa njima.

Na konferenciji za štampu Milan Bandić je rekao da građani treba da iziđu na glasanje i da glasaju po svojoj savjesti.

Potom je obišao Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata gde se video sa svojim starim poznanikom ravnateljem zavoda Tomislavom Žigmanovim ali sada sa dodatnom funkcijom kao predsjednikom DSHV-a.

Marinko Piuković je ispred manifestacije Dužijanca pozvao gradonačelnika Zagreba da bude gost na Dužijanci 2016. što je posle provere njegovih slobodnih termina prihvaćeno.

Poseta je završena odlaskom u KUD Matija...

detaljnije
Čet, 05.11.2015 - 23:55

U prostorijama Hrvatskog nacionalnog vjeća (HNV) održan je razgovor posvećenom unapređenju položaja pripadnika nacionalnih manjina na teritoriji AP Vojvodine koji, u saradnji sa HNV, a u ime Mreže za interkulturalnost, je organizovao Centar za istraživanje etniciteta.

Cilj razgovora je bio da se razmotre pitanja u vezi sa odnosom nacionalnih saveta nacionalnih manjina i organa jedinica lokalne samouprave.

Lokalne samouprave se staraju o ostvarivanju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava, a u vezi sa ostvarivanjem prava...

detaljnije
Sre, 04.03.2015 - 23:32

Dopunu izveštaja (03.05.- 06.2014.) pogledati u nastavku na kraju teksta...

---------

Dana 27. 02. 2014. u prostorijama Udruženja Crnogoraca Subotice potpisan je Protokol o zajedničkoj saradnji 8 od 14 predviđenih Udruženja zavičajnih i nacionalnih, a koji su se saglasili sa tačkama pomenutog Protokola. Takođe je dogovoren i sastav Programskog saveta u koji su uključena sledeća Udruženja: Crnogorsko, Bunjevačka matica, Nemački savez, Rusinsko i Bošnjačko.
Sledeći koraci se odnose na to da će sva Udruženja, potpisnici, dati svoje predloge programa, a Programski savet će ih obraditi i pripremiti jednogodišnji program zajedničkih manifestacija, koji će realizovati budući Organizacioni odbor koji će se oformiti po završetku rada Programskog saveta....

detaljnije
Pet, 28.02.2014 - 01:22

Poseta predsednika Srbije i Hrvatske, Tomislava Nikolića i Ive Josipovića za Donji Tavankut predstavlja istorijski događaj, jednako kao i za hrvatsku nacionalnu zajednicu u Srbiji.

U video prilozima svi značajni dostupni detalji o poseti.

Čet, 17.10.2013 - 17:18

Odovor na ovo pismo možete videti ovde

***

O t v o r e n o  p i s m o

Márii Kern Sólya, predsjednici Skupštine Grada Subotice,

svim vijećnicima Skupštine Grada Subotice

članovima Povjerenstva za dodjelu zvanja i nagrada

 

Mi, dolje potpisani pripadnici hrvatskoga naroda a bunjevačkoga roda, koji živimo na području Grada Subotice,

potaknuti dešavanjima na sjednici Skupštine Grada Subotice 20. lipnja 2013. u povodu donošenja Odluke o dodjeli zvanja Počasni građanin za 2013. godinu,

a osobito grubim kršenjem odredaba Poslovnika o radu Skupštine Grada Subotice koje se odnose na odlučivanje, te neprimjerenom...

detaljnije
Pon, 24.06.2013 - 20:15

Ovaj svečani datum obilježen je u Velikoj vijećnici Gradske kuće prigodnim kulturno-umjetničkim programom, a tijekom večeri predstavljena je i nova knjiga Vojislava Sekelja »Kako se branilo dostojanstvo«, te kalendar koji sadrži kratke biografije i fotografije 12 glasovitih Hrvata i Hrvatica iz Vojvodine. Iako su najavili svoj dolazak, predstavnici Pokrajine i Republike nisu prisustvovali sinoćnjoj proslavi

Čet, 15.12.2011 - 19:00

Svečanom priredbom u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici obilježen svršetak školske godine

Nagrade najuspješnijim učenicima

Protekla školska 2010./11. godina ostat će ubilježena u povijesti nastave koja se u Republici Srbiji prakticira na hrvatskom jeziku kao prva u kojoj je zaokružen cijeli ciklus osnovne i srednjoškolske naobrazbe na materinjem jeziku hrvatske nacionalne manjine. U gimnazijski odjel na hrvatskom jeziku upisana je prva generacija srednjoškolaca koja je osnovnu školu pohađala na hrvatskom jeziku, a maturu na materinjem jeziku uspješno je okončala i prva generacija u Gimnaziji »Svetozar Marković«, sve to kao kruna dugogodišnjeg nastojanja omasovljenja i »ohrabrenja« roditelja da upišu svoju djecu u osnovne i srednjoškolske hrvatske...

detaljnije
Uto, 14.06.2011 - 19:30

U prostorijama hrvatskog nacionalnog vijeća, g.Sean Greenley politički oficir u ambasadi SAD u Beogradu koji pokriva pitanja ljudskih prava i manjina, imao je razgovore sa predsednikom HNV-a, dr Slavenom Bačićem. Svrha posete bila je upoznavanje sa predstavnicima saveta nacionalnih manjina u Vojvodini, njihovim planovima i prioritetima u budućem radu HNV-a.

Uto, 02.11.2010 - 13:00
Subscribe to Hrvatsko nacionalno veće