Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Savremena galerija Subotica

Savremena galerija Subotica je 14. juna bila mesto susreta dve različite generacije sa istom ljubavlju prema umetnosti.

U okviru dobre prakse Udruženje "Maja-Art", koje vodi multimedijalna umetnica Maja Rakočević Cvijanov, ostvarena je saradnja sa Gerontoloskim centrom Subotica, čiji rezultati su predstavljeni na ovoj izložbi. Izložbu je otvorio direktor Gerontološkog centra Subotica dr Nenad Ivanišević, koji se zahvalio prisutnima, kao i Udruženju, rekavši da je u svaki rad koji ovde vidimo utkano malo duše umetnika i da ih to čini posebnim i unikatnim.

Ovom prilikom je pozvao Udruženje da se pridruži novom projektu oslikavanja fasada muralima na objektima Gerontološkog centra Subotica. Izložba ce biti otvorena do 21. juna 2018. godine.

Dobrodošli!

Pet, 15.06.2018 - 16:33

Vizuelno interesantna, interaktvina izložba prilagođena vremenu u kojem se nalazimo, vremenu (dez)informacija i iluzija, izložba u Savremenoj galeriji predstavlja praktično jedno "novinarsko" istraživanje o razlozima iseljavanja naroda sa ovih prostora, (https://www.subotica.info/2018/05/08/distruktura). Svaki QR kod okačen u prostoru galerije predstavlja jednu priču, iskustvo nekoga koji se odlučio da napusti rodno mesto, jer ono očigledno nije više moglo da ga zadrži iz raznih razloga, a jedan od njih je i sistem vrednosti koji je nametnut od početka ratova na ovim prostorima devedesetih godina iz kojeg je što šta proisteklo kao posledica sistema.

Grupa učenika iz gimnazije...

detaljnije
Čet, 07.06.2018 - 00:20

Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka u saradnji sa Evropskim pokretom – Sremska Mitrovica, organizuju debatu „Srbija i EU: Spoljna i bezbednosna politika Srbije“, koja će se održati u četvrtak, 31. maja 2018, u Savremenoj galeriji Subotica (Park Ferenca Rajhla 5, Subotica), od 12 do 14 časova.

Srbija svoju spoljnu i bezbednosnu politiku mora da uskladi sa spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom EU, tokom pregovora o pristupanju Evropskoj uniji u Poglavlju 31. Od decembra 2007. godine Srbija sebe zvanično definiše kao vojno neutralnu zemlju prema postojećim vojnim savezima. Štaviše, Nacrt strategije nacionalne bezbednosti iz aprila ove godine, vojnu neutralnost svrstava u polazišta strategije (uz očuvanje suverenosti i teritorijalne...

detaljnije
Pon, 28.05.2018 - 09:35

U okviru manifestacije  „Muzeji za 10“ – „Hiperpovezani muzeji, novi pristupi nova publika“ večeras je otvorena izložba  „Presecanje medija: muzika i vizuelnost“.

Ova izložba se bavi proučavanjem fenomena međusobnog uticaja muzike i vizuelne umetnosti, njihovim uzajamnim dejstvom, kao i njihovim sadejstvom. Bez obzira što su senzacije o kojima je reč poreklom iz različitih medija, muzike i vizuelne umetnosti, u delima autora zastupljenih na ovoj izložbi, ovaj dualizam čini važan segment njihovog umetničkog angažmana.

Autori čija dela su izložena su: Korina Gubik, Ksenija Kovačević, Ivana Marić, Konstantin Stefanović, Leonid Pilipović i Laslo Antal (Antal Lászlo).

Kustos izložbe je Miroslav Jovančić, koji je na zanimljiv način...

detaljnije
Čet, 17.05.2018 - 23:57

U Savremenoj galeriji, u četvrtak, 26. aprila 2018. održano je predavanje

„Hvatanje vazduha: subotički primeri svakodnevnog jugoslovenstva pre osnivanja Jugoslavije“. 

Predavanje je osvetlilo višedecenijski razvoj ideje jugoslovenstva kroz svakodnevne kontakte običnih ljudi zabeleženih u štampi ali i putem drugih izvora u našem gradu.

Predavač je bio Mirko Grlica, istoričar, muzejski savetnik Gradskog muzeja Subotica.

***

Predavanje je zanimljivo izrazloga što je Grlica "iskopao", kao i uvek, razne podatke iz istorijske građe našeg muzeja, ali i šire ovog puta, vezano za Subotičane koji su prigrlili ideju jugoslovenstva, čini se više nego u drugim sredinama u Ex-YU što je potkrepio i statističkim podatcima o broju...

detaljnije
Pet, 27.04.2018 - 21:44

U Savremenoj galeriji sa petnaestak učesnika održava se radionica na kojoj će učesnici imati prilike naučiti osnove snimanja animiranih filmova.
Radionicu je vodila Lea Vidaković, umetnik i animator.

Svaka grupa je sa svojim glumcima od plastelina napravila kadar od 7 - 8 frejmova koji pusteni jedan za drugim daju animaciju koja je dužine oko sekunde. Za standardne kadrove od jedne sekunde potrebno je uraditi 25 snimaka da bi se dobila iluzija pokreta.

Čet, 05.04.2018 - 15:52

U Savremenoj galeriji Subotica će u četvrtak, 5. aprila 2018. godine od 15.00 do 18.00 časova, biti održana radionica stop animacije za decu "Hideaways II”.

Radionica je nastavak projekta “Hideaways – creating with Nature” (Skrovište – stvaramo sa prirodom) koji je multimedijalna umetnica, Lea Vidaković, započela u Playeum-u dečijem centru za kreativnost u Singapuru. Projekat je kroz radionice spajao decu sa umetnicima različitih disciplina, koji koriste prirodne materijale u svom radu, tako podstičući kreativnost dece i njihovo ponovno spajanje sa prirodnim materijalima.
Lea je sarađivala sa Indijskom vajarkom Madhvi Subrahmanian, koja je u prvom delu radionice radila sa decom na izgradnji glinenog grada za insekte.

Na radionici stop animacije u Savremenoj galeriji...

detaljnije
Pon, 02.04.2018 - 08:46

Sinoć je u prostorijama Savremene galerije održana promocija knjige "Fenix - Virutozni let-" Subotičke spisateljice Sandre Svirčev.
Više o Sandri pogledajte OVDE
 

Sub, 24.03.2018 - 14:15

U Savremenoj galeriji Subotica je održan poslednji edukativni program izložbe „Pop art i odjeci: This is Today“ – „Razgovor sa umetnikom“.

Gosti razgovora su bili Tibor Lazar i Emil Kadirić. Moderator razgovora bio je Miroslav Jovančić, kustos izložbe. Ovaj projekat je kroz nekoliko edkukativnih programa analizirao fenomen pop arta na svetskoj umetničkoj sceni 20. veka i njegove uticaje na savremenu umetničku praksu. Miroslav Jovančić izabrao je šestoricu autora iz Beograda, Novog Sada, Sente i Subotice čije umetničke poetike u određenim segmentima referišu na pop art kao jedno od polazišta u njihovom umetničkom izrazu.

Na izložbi su bili predstavljeni: Danijel Babić, Tadija Janičić, Janoš Tarko, Emil Kadirić, Tibor...

detaljnije
Sre, 14.03.2018 - 20:53

Radionica za mališane priređena je u okviru pratećeg programa izložbe "Pop art i odjeci: This is today".

U kreativnom delu radionice deca rade slike-kolaže inspirisana delima autora po izboru, a koja su prethodno videli kao deo izložbe.

Radionica je besplatna i namenjena deci uzrasta od 7 do 11 godina.

Radionicu vodi Jasmina Jovančić Vidaković, kustoskinja pedagog Savremene galerije Subotica.

Sub, 10.03.2018 - 11:25
Subscribe to Savremena galerija Subotica