Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Terras

Informisanje građana o organskoj proizvodnji se nastavlje organizovanjem Organik info dana preko IPA projekta „Organski most“ koji Udruženje TERRA’S realizuje sa partnerima iz Srbije i Hrvatske.

Ovaj put, peti po redu, 15. jula 2018. godine u Subotici na izložbi fotografija o Palićkom i Ludaškom jezeru kao propratnom programu ekoloških filmova ECO DOX. Bila je to prilika da se posetioci ovih događaja uz degustaciju, upoznaju sa značajem konzumiranja organske hrane, gde ih mogu nabaviti, kao i prepoznati nacionalni i evropski znak kojim se obeležavaju.

Upravo je jedan od ciljeva projekta, informisanje javnosti kako da prepoznaju organski proizvod, te je ceo događaj i medijski propraćen.

... detaljnije
Pon, 16.07.2018 - 23:31

U cilju uspostavljanja saradnje između organskih farmera, distributera i potrošača, Udruženje TERRA’S je, 2. marta 2018. godine, organizovalo prvi Organik info-dan u prodavnici „BioPijaca“ u Subotici. U narednih godinu dana u planu je Novi Sad, Bečej, Sremski Karlovci i Sombor. Pored degustacije, promocija je podrazumevala upoznavanje potrošača sa znakom sertifikovanog organskog proizvoda, o čemu je govorila, Snježana Mitrović, iz TERRA’S-a, dok je, Srđan Radulović, vlasnik „BioPijace“ ukazao na značaj uspostavljanja poverenja na relaciji kupac-distributer-farmer. Prisutni su imali priliku da razgovaraju i sa Arpadom Čikošem, organskim farmerom iz Totova sela.

Info-dan je jedna od aktivnosti projekta “Organic Bridge - Organski most” koji se...

detaljnije
Sub, 03.03.2018 - 17:54

Kroz Javne radove i projekat “Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom”, predviđeno je anketno istraživanje koje je u toku. Obuhvatiće se 20-30 domaćinstava, turističkih i drugih preduzeća na Paliću, kao i u MZ „Šupljak“ gde su poljoprivrednici čija su imanja uz vodu jezera. Rezultati istraživanja će biti smernica kako da se bolje osmisli upravljanje otpadom i efikasnije reši problem divljih deponija. Na osnovu dosadašnjih ispitanika, može se konstatovati da većina poljoprivrednika ambalažu od pesticida ili hemijskih zaštitnih sredstava baca u kontejnere, ali ima i onih koji ih spaljuju. Svesni su da je to ekološki problem, ali i spremni da učestvuju u sigurnom odlaganju opasnog otpada u skladu sa odlukom lokalne samouprave.

... detaljnije
Čet, 23.11.2017 - 13:43

Tokom prošle nedelje, 27.okt. Snježana Mitrović (Udruženje TERRA’S), obišla je sa Brankom Buljovčićem, nekoliko parcela u nizu na jugozapadnoj obali četvrtog sektora jezera Palić koja su tik uz jezero, da bi čula pitanje o tome da li bi se zaštitni pojas na tom delu obale mogao pomeriti, iza dotičnih parcela.

***

Stanovnici čija su dvorišta i objekti uz samo jezero Palić se pitaju da li se može napraviti izuzetak i da im se ne oduzima zemljište? Ovim povodom će Udruženje TERRA’S pokušati upriličiti susret zainteresovanih građana sa predstavnicima Gradske uprave Subotica. Naime,u toku je eksproprijacija oko Palića i Ludaša u cilju podizanja tzv. “zelenog zaštitnog pojasa”. To su mere u skladu sa “Platformom za...

detaljnije
Pon, 30.10.2017 - 23:36

PROGRAM

13. Međunarodni festival organskih proizvoda

BIOFEST 2017.

“IT - organska vizija budućnosti”

SREDA, 11. oktobar

  • 10:00 – 18:00 – Izložba i degustacija organskih proizvoda (Otvoreni univerzitet, II ulaz, hol)
  • 10:30 – 12:00 – Svečano otvaranje BIOFEST-a - dodela priznanja „Bioproizvod godine“ i „Bioproizvođač godine“ (Otvoreni univerzitet, I ulaz, prvi sprat, sala 213)
    • - Pozdravna reč, prof dr Tomislav Sudarević, predsednik Upravnog odbora Udruženja TERRA’S
    • - Pozdravna reč i osvrt na primenu „Akcionog plana razvoja organske proizvodnje u Subotici od 2015 – 2020. godine“, Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća GU Subotica, zadužen za oblast...
detaljnije
Pet, 06.10.2017 - 15:50

Povodom obeležavanja šest godina postojanja Regionalnog Arhus centra Subotica, 11. maja 2017. godine, organizovan je skup koji je započeo prikazivanjem filma “Kvalitet životne sredine grada Subotice„ urađenim u saradnji sa subotičkim Zavodom za javno zdravlje, a obrađuje probleme kao i moguća rešenja sa kojima se Arhus centar susretao za dosadašnjih šest godina rada. Upriličena je i izložba fotografija autora Nikole Tumbasa i Mišela Rohmana, posvećena rešavanju zagađenja jezera Palić.

Zahvaljujući se prisutnima na dosadašnjoj saradnji, rukovodilac Regionalnog Arhus centra Subotica, Snježana Mitrović, je ukazala na jednu od fotografija sa rasprave na temu sanacije jezera Palić koja je neposredno imala uticaj i na to da je 2015. godine potpisan ugovor sa nemačkom Vladom, preko...

detaljnije
Pet, 26.05.2017 - 14:52

Na današnjoj konferenciju za novinare koju je odgranizovalo Udruženje TERRA’S u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom Otvorenog univerziteta Subotica, Snježana Mitrović, rukovodilac Udruženja TERRA’S i  Regionalnog Arhus centra Subotica, sumirala je rezultate postignute u 2016. godini.

Poseban naglasak je bio vezan na projekat “Značaj informisanja i učešća građana u odlučivanju za unapređivanje životne sredine” podržan od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i životnu sredinu, Grada Subotice i OEBS, Misija u Srbiji.

U prilogu zvučni zapis iste.

 

Sre, 30.11.2016 - 16:03

NAJVIŠE PREDMETA ZA BAZNE STANICE MOBILNE TELEFONIJE

U poslednjih par godina Odsek za zaštitu životne sredine i održivi razvoj putem Internet strane Gradske uprave Subotica ili elektronskom poštom obaveštava javnost, pa tako i Regionalni Arhus centar Subotica, TERRA'S i mesne zajednice, o različitim informacijama o svom radu. U ovoj godini prosleđeno je oko 100 obaveštenja od čega se više od 45 zahteva odnosE na davanje saglasnosti na studiju ili odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu.

Nakon urađene studije o proceni uticaja na životnu sredinu, rešenja je dobilo njih 7-8, a to su fabrika stočne hrane, tovilišta za svinje, stanice za gorivo itd, rekla je, Snježana Mitrović,...

detaljnije
Uto, 15.11.2016 - 20:01
Sreten Đorđević - Kao što vidite jedna strana preteže!

U organizaciji Udruženja TERRA’S i Regionalnog Arhus centra Otvorenog univerziteta Subotica, u sredu, 19. oktobra 2016. godine, održan je seminar u okviru projekta “Značaj informisanja i učešća građana u odlučivanju za unapređivanje životne sredine” podržanog od od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za životnu sredinu, Grada Subotice i OEBS, Misija u Srbiji.

Na seminaru su pozvani mladi advokati, članovi Advokatske komore Vojvodina – podružnica Subotica i studenti budući pravnici, da bi se obučili, posebno u vezi sa trećim stubom Zakona o Arhuskoj konvenciji: pravo na pravnu zaštitu po pitanjima zaštite životne sredine. Evidentan je manjak obučenog kadra u Srbiji iz ove tematike, te je...

detaljnije
Čet, 20.10.2016 - 14:54

U znaku obležavanja 25 godina od osnivanja Udruženja TERRA’S, u četvrtak,15. oktobra, uz prisustvo mnogobrojnih prijatelja i kolega, na Otvorenom univerzitetu svečano je otvoren 11. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2015.

Povodom jubileja na početku su uručena priznanja najzaslužnijim pojedincima koji su dali nemerljiv doprinos u uspešnom radu ovog udruženja: članovima Upravnog odbora: prof. dr Tomislavu Sudareviću, profesoru na Ekonomskom fakultetu, Nenadu Novakoviću, direktoru OCS-a i Snježani Mitrović, zatima stručnom saradniku i predevaču, Barnislavi Pantelić, iz Poljoprivredne stručne službe Subotica, Peteru Kolatu iz Mađarske i Angelini Bertović, direktorici predizeća za reciklažu, Eco Fenix B Team.   

Čestitajući nagrađenima u ime pokrovitelja 11....

detaljnije
Pet, 16.10.2015 - 09:22
Subscribe to Terras