Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Zoo vrt Palić

U Zoo vrtu na Paliću postavljena je izložba primeraka artefakata nastalih od divljih životinja a koje se krijumčare raznim kanalima.
Više o tome od Kristijana Ovarija, biologa u vrtu, a u prilogu..

Sub, 03.03.2018 - 11:34

Snežni pokrivač se spustio u ZOO vrtu na Paliću i pokušao da načini zimsku idilu na pejsažima ovog prostora.

Uto, 27.02.2018 - 20:36

U ZOO vrtu na Paliću, u subotu 1.decembra, održana je Zoovet konferencija po 5 put sa odobrenjem EAZA.

Tema je bila infektivne bolesti zoonoze i koncept "one health" kod divljih i egzotičnih šivotinja u zoo vrtovima.

Pon, 04.12.2017 - 14:52

Klapim završava svoju jesenju trilogiju sa obilaskom našeg ZOO vrta na Paliću.

Sub, 14.10.2017 - 19:27
Sub, 11.03.2017 - 19:04

Стасалој и здравој дивљачи псотало је тесно у Прихватилишту Зоо врта у Суботици, те су премештени у пространо Прихватилиште на Ристовачи где ће и даље бити под ветеринарском негом

– Шест срндаћа који су у Зоо врт на Палићу стигли као бебе, након што су овде однеговани у одрасле и здраве животиње, овог петка премештени су у прихватилиште у Ристовачи, поред Бача којим управља ЈП „Војводинашуме“.

„Свако лане које је стигло овамо има неку своју тужну причу, објашњава Кристијан Овари, биолог ЗОО врта.  „Ланад су овамо стигла као врло мала, често са неким озбиљним повредама, нарочито током жетвених радова у пољу када страдају од комбајна. Ми их онда лечимо, хранимо на цуцлу, управо као бебе, на...

detaljnije
Pet, 27.01.2017 - 16:15

- Čuli smo, ali ne znamo o tome mnogo, otiđite na šesti sprat kod inspekcije - bio je odgovor portira na ulazu u Novu opštinu, na upit, gde se mogu videti slepi miševi koje je pronašao domar objekta.

Ali gospođe iz inspekcije su bile već na terenu, tako da je jedini izvor informacija za ovu vesticu bio Kristijan Ovari, biolog u ZOO vrtu na Paliću.

- Slepi miševi su strogo zaštićene životinje i kazna za ubijanje jedne jedinke je četrdeset i pet hiljada dinara. Primio sam dva primerka koje su inspektorke zvanično prosledile kod nas. Tako da će oni ovde biti privremeno da se prehrane i onda posle nekoliko dana ih stavljamo u prostoriju gde je temperatura oko 6-8 stepeni gde se oni ponovo vraćaju u zimski san do proleća.

U razgovoru sa Milanom...

detaljnije
Čet, 26.01.2017 - 17:32

03.12.2016. u prostorijama Zoološkog vrta Palić održana je radionica pod nazivom Hibridne spoljne fiksacije kod fraktura-loma kostiju pasa i mačaka i predavanje TTA porous-implatant koji se postavlja u koleni zglob kod pucanja prednjeg ukrštenog ligamenta radi stabilizacije.

Predavanje je održao Gian Luca Rovesti iz Italije, vlasnik klinike Cavirago kod Bolonje. Organizacija je bila u okviru redovne edukacije veterinara, a organizator je bio Veterinarska komora Srbije - okružni odbor severnobačkog okruga.

Pon, 05.12.2016 - 10:20

U Zoološkom vrtu kažu da još uvek čekaju zvaničan izveštaj veterinara o uzroku njene smrti, ali je pretpostavka da je Martu izdalo srce što je u njenim godinama česta pojava.

Marta je rođena u Indiji 1. jula 1975. godine, a na Paliću živi od 31. jula 1980. godine.

- Oko 16 časova u ponedeljak je legla što je jako kritično jer ostavlja trajne posledice na pluća i srce slonova. Na sve načine smo pokušavali da je podignemo svi zajedno sa timariteljima, ali nije moglo. Ostala je da leži i veterinar je oko 20 sati proglasio vreme smrti. Pretpostavljamo da je u pitanju srce, ali još uvek nismo dobili zvaničan izveštaj – kaže za "Blic" Petar Savić, direktor Zoološkog vrta na Paliću i dodaje da je Martina smrt veliki gubitak za ovu ustanovu.

Više o tome pročitati u...

detaljnije
Uto, 11.10.2016 - 16:54

Kao mali Medeni je izgleda bio vrlo često gladan pa zato i sada u komfornom okruženju zoo vrta, snabdeven hranom protestuje dok jede doručak.

- Njam, njam - obično koristimo kada kažemo ajde da se dobro jede - možda je to Medeni smislio. Čujte i vidite kako on kaže NJAM,NJAM, u prilogu gde Kristijan Ovari, biolog, priča o medvedima u našem vrtu.

 

Ned, 28.08.2016 - 18:46
Subscribe to Zoo vrt Palić