Galerija Dr Vinka Perčića - SUBcOnTInental CAb

Pon, 09.07.2007 - 13:27 -- urednik

Ucestvuju: Edita Kadiric, Ksenija Kovacevic, Maja Rakocevic, Suzana Donoslovic, Spartak Dulic

Zašto (naziv) SUBcOnTInental CAb?

Zbog mnogih mogućih konotacija, prevoda i značenja ─ a sa osnovnom i jednostavnom idejom/namerom da se pokaže najnovija i najrazličitija produkcija umetnika koji svoje adrese imaju u Subotici.

Realizovani u različitim medijima (fotografija, instalacija, print, crtež) ovi radovi interaktivni su u odnosu na realnost (svakodnevicu) isto onoliko koliko su zainteresovani i za preispitivanje vlastitih umetničkih i životnih polazišta, dilema i preokupacija...

Grupa umetnika (Suzana Donoslović, Spartak Dulić, Edita Kadirić, Ksenija Kovačević, Ratka Lugumerski i Maja Rakočević) okupljenih izložbom SUBcOnTInental CAb pokazuje interesantne, veoma prodorne i sasvim nezaobilazne aspekte art scene u Vojvodini. Kao svojevrsno „otkriće“ nameće se zaključak da se to dinamično i intrigantno stanje jedne sredine, slabije izložene pogledu tzv. umetničkih institucija moći, samo prepotentnošću i neznanjem cent(a)ra može doživeti kao periferno.

A koliko ljudi, uopšte, ’staje’ u jedan taxi? Pa, to je relativno... zar ne?

2.
Izložba u Galeriji „Dr Vinko Perčić“ organizuje se u okviru projekta Pokretanje istrage novosadskog Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, koji je započet 2003, i čija je prva faza zaokružena 2004.g. realizacijom izložbenih postavki u više izlagačkih i javnih prostora u Novom Sadu. Po tadašnjoj projekciji, nameri i nameni proširenja projekta na druge gradove u Vojvodini, tj. na lokalne političke, ekonomske, edukativne i kulturne centre unutar pokrajine ─ nastavak projekta 2007. godine trebao bi da stvori i razvije uslove za kreativnu razmenu, participaciju i komunikaciju unutar šireg društvenog i kulturnog polja.

S(t)imulacijom drugih i drugačijih formi rada i delovanja u i iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, projekat Pokretanje istrage II podrazumeva nastavak istražnog postupka sprovođenjem metoda izmeštanja i permanentne selidbe Muzeja, njegovog delovanja na terenu, in situ, u realnom okruženju, a sa ciljem prikupljanja niza dokaza: a) o postojanju ili nepostojanju vojvođanske umetničke scene, b) o mehanizmima funkcionisanja odnosno nefunkcionisanja umetničkog sistema, kao i c) o poziciji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i njegovom problematičnom statusu i funkciji unutar tog (ne)postojećeg umetničkog sistema.

Projekat se razvija kroz seriju od četiri izložbe umetnika mlađe i srednje generacije, koje će od maja do oktobra 2007. godine biti realizovane u galerijskim i javnim prostorima u Pančevu, Subotici, Somboru i Kikindi, dok će zajednička/završna izložba biti realizovana u izložbenim prostorijama Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu decembra 2007. godine.

Suzana Vuksanović - kustos MSUV 

Autor teksta: 
Custom Search