Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Zajednica

U sklopu programa Dužijance 2018. na Etno slašu u Đurdjinu - 2.6.2018. održano je priskakanje vatre koje se tradicionalno održavana na sv.Ivana Cvitnjaka.

Ned, 24.06.2018 - 09:04

Već određeno vreme se naslućivalo da će drvored u Jezerskoj ulici morati biti uklonjen. Ogromna stabla imala su oštećenja od truleži uglavnom iznutra, teško uočljivo i u nekim momentima pod opterećenjem sada sve češćih snažnih vetrova, dolazilo je do iznenadnog lomljenja grana, koje kada padnu uglavnom naprave štetu. Tako su nedavno stradala tri vozila od pada jedne grane.

Tako da se zadnjih para dana radi na uklanjanju - seči stabala i ulica je zbog toga privremeno zatvorena. To će možda biti još sutra, u subotu, jer u pitanju je velika količina drveta, koje treba odneti ili bar pomeriti privremeno na stranu.

Na pitanje kada će doći do obnove drvoreda, direktorica JP Palić Ludaš je rekla da će, naravno to biti urađeno, kada je za to vreme, a to je kasna jesen, krajem...

detaljnije
Pet, 22.06.2018 - 15:01

Osnovna škola „Matija Gubec“  iz Tavankuta ispratila je još jednu generaciju osmog razreda, 6.6.2018. godine.

Učenici sedmog razreda zajedno sa nastavnicima oprostili su se sa osmacima svečanom priredbom koja je održana u atriumu škole.  Sreću i uspeh u daljem školovanju i životu poželela im je i direktorica škole Stanislava Stantić Prćić. Dramska sekcija škole izvela je predstavu „Prva žurka“ kojom je na pozitivan i veseo način ispratila svoje drugare u nove izazove.

Banket je održan u prostorijama škole gde su osmaci uživali u muzici, a dobrim raspoloženjem se oprostili jedni od drugih i svojih nastavnika.  

Pet, 22.06.2018 - 00:03

Osnova škola „Matija Gubec“ ispratila je svoje najvrednije i najuspešnije učenike od prvog do sedmog razreda na raspust.

 Završna priredba  održana je 21.6. 2018. godine, na kojoj su najbolji učenici dobili zahvalnice i diplome za postignute rezultate.  Učenici dramske sekcije su izveli lutkarsku predstavu „Bajka o ribaru i ribici“  koja je urađena po motivima čuvene Puškinove bajke. Predstavu je režirala učiteljica Marica Skenderović , uz asistenciju nastavnice Sonje Zvekić, a lutke i scenografiju je izradio nastavnik Kristijan Milanković.

Svim učenicima želimo bezbrižan raspust, a učiteljima i nastavnicima prijatan odmor.  

Čet, 21.06.2018 - 23:04

Na 16. sednici Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće usvojena je, većinom glasova, 61 tačka dnevnog reda. Usvojene su, između ostalog, Odluka o konsolidovanom završnom računu Grada Subotice za 2017. godinu i odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Subotice za 2018. godinu.

Sa 37 glasova za, 11 protiv i nijednim uzdržanim usvojena je i Odluka o mreži javnih osnovnih škola.

Većinom glasova odbornici su, takođe, doneli i Rešenje o davanju saglasnosti na Statut Fondacije „Subotička Sinagoga“. Odbornici su danas odlučivali i o nekoliko planova detaljne regulacije, doneli su odluke o sprovođenju javnih konkusa za izbor šest direktora javnih i javno komunalnih preduzeća kojima ističe mandat...

detaljnije
Čet, 21.06.2018 - 20:03

Osnovnu školu „Matija Gubec“ iz Tavankuta posetili su štićenici i odgojitelji subotičkoga Doma „Kolevka“ koji brine o deci s poteškoćama u razvoju  u petak 15. juna u okviru projekta „Volontiranjem oboji šareni svet tolerancije“, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Goste su dočekali tavankutski učenici i nastavnici te im pokazali svoju školu. Nakon početnog upoznavanja i predstavljanja škole gosti i domaćini nastavili su druženje u osmišljenim radionicama. Tavankućani su tako pokazali svoje umeće u slamarstvu te subotičke goste naučili kako od slame izraditi cvetiće. Nakon slamarske radionice izrađivala su se srca prijateljstva, jedinstveni suvenir koji simbolizuje tavankutsku otvorenost i ljubav...

detaljnije
Čet, 21.06.2018 - 16:18

Danas se na terasi Doma Dudova šuma održala “Žurka u susret letu“.  Stanari domova i članovi klubova su svečano obeležili prvi dan leta, a ujedno i Svetski dan muzike. 

U programu su učestvovali korisnici usluga subotičkog Gerontološkog centra, vokalno instrumentalni sastavi „Veselice“ i „Subotičke frajle“, kao i doajen subotičkog glumišta Mihajlo Jančikin. On je uz pratnju Biserke Pejović otpevao svoju autorsku numeru „Palić u Maju“. Prisutne je pored njih zabavljala i Irena Kovačev. 

Direktor Ustanove dr Nenad Ivanišević se zahvalio svim učesnicima, a posebno damama iz doma Dudova šuma koje su specijalno za ovu priliku oslikale svilene ešarpe koje su same prezentovale danas na modnoj pisti.

Čet, 21.06.2018 - 13:02

Završen jednomesečni seminar na temu „Secesija i linija“ namenjen vaspitačicama Predškolske ustanove „Naša radost“ u Subotici, u saradnji ove ustanove i umetničkog odeljenja Gradskog muzeja Subotica.

Na seminaru je učestvovalo preko četrdeset vaspitačica iz Subotice i okoline, a organizatori i voditelji seminara su bile Violeta Odri Vrcelj pedagog PU „Naša radost“ i dr Olga K. Ninkov istoričar umetnosti Gradskog muzeja Subotica. Uspešna akcija, na koju se odazvalo veliki broj zainteresovanih, plod je petogodišnje saradnje dve ustanove vezano za rad sa decom i roditeljima na temu pomenutog stilskog pravca sa prekretnice 19. i 20. veka, po kome je Subotica širom poznata. Učesnici su u formi predavanja mogli upoznati osnovne odlike secesije u svetu i kod nas, kako u arhitekturi...

detaljnije
Čet, 21.06.2018 - 12:51

Ribolovci na II sektoru traže mesto viška za lov na babuške, dok kormorani rone za istima u velikom broju.

Čet, 21.06.2018 - 01:30

Današnja konferencija u hotelu Patria bila je nastavak projekta Interreg - IPA CBC Mađarska - Srbija, najavljenog ranije (videti ovde - https://www.subotica.info/2018/05/31/ipa-projekt-odrzivog-upravljanja-sl...)

U prilozima o ovome govore Vinko Tamaši i Horvat Zoltan.

Čet, 21.06.2018 - 01:23

Četvrti Festival „Glas anđela – Tijana Jurić“ održaće se 29. i 30. juna u Bajmoku i zainteresovanim posetiocima ponuditi bogat kulturno-umetnički sadržaj. Ove godine na Festivalu učestvuju glumci Milan Lane Gutović, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta,Tihomir Stanić kao i pevači narodne i etno muzike Bilja Krstić i Zvonko Bogdan. Glavna svečanost je sada već tradicionalno takmičenje dece u etno pevanju.

Prvo festivalsko veče rezervisano je za predstavu „Art“ u kojoj glume Milan Lane Gutović, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta. Predstava se izvodi u petak, 29. juna, u sali KUDa „Doža Đerđ“ sa početkom u 20 sati. Ulaznice su u prodaji i mogu se kupiti po ceni od 350 dinara svakog radnog dana u MZ Bajmok od 9 do12 časova, kao i u kancelariji...

detaljnije
Sre, 20.06.2018 - 18:08

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je danas, 20. lipnja, povodom druge godišnjice potpisivanja Subotičke deklaracije o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, primio predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, kako saznajemo iz Kabineta predsjednika Vučića.

Predsjednik Vučić i Žigmanov su razmotrili realizaciju ključnih inicijativa i konkretnih projekata u području infrastrukture, kulture i obrazovanja, koji će pridonijeti unaprjeđenju položaja hrvatske zajednice u Srbiji. Žigmanov je rekao da je dvije trećine dogovorenih projekata realizirano, dok je realizacija ostalih u tijeku. Na sastanku je pozdravljeno i potpisivanje Memoranduma o osnivanju lektorata hrvatskog...

detaljnije
Sre, 20.06.2018 - 12:00

Grad Subotica dobitnik je nagrade „Biznis partner specijal 2018”, kao jedina lokalna samouprava u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope. Nagrada –  statua i plaketa – gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu uručena je večeras, na svečanoj ceremoniji dodele „Regionalne nagrade Biznis partner 2018“ pod sloganom „U biznisu, kao i u životu najvažniji je partner“, u hotelu „Crowne plaza“, u Beogradu.

Godišnja nagrada Biznis partner, kreirana pre dvadeset i četiri godine sa ciljem da skrene pažnju javnosti i promoviše kompanije i institucije koje se u svom poslovanju rukovode visokim profesionalnim standardima, čvrstim etičkim normama iskazujući dobre poslovne rezultate, izrasla je u prestižno poslovno i javno priznanje Regiona.

... detaljnije
Uto, 19.06.2018 - 23:55

Dana 19. juna 2018. godine, predsednik Skupštine grada gospodin Tivadar Bunford primio je u svom kabinetu gospodina Slobodana Vojinovića. Uz prigodan poklon zahvalio mu je za trud i savestan rad kojim čini da grad Subotica i sever Vojvodine budu jedna od istaknutih regija Srbije u pogledu privrednog razvoja. Predsednik Skupštine grada Subotice istakao je i naglasio činjenicu da je gospodin Slobodan Vojinović šesti put izabran za direktora Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga i da je iza njega uspešnih 20 godina rada i zalaganja, kao i  najmanje još četiri godine ispred njega. Upravo su ove godine jedan od ključnih znakova stručnosti i posvećenosti direktora koji je zajedno sa svojim saradnicima u teškim vremenima uspeo da održi...

detaljnije
Uto, 19.06.2018 - 12:38

U vinariji Zvonko Bogdan, na Paliću, održan je prijem povodom Dana državnosti Republike Hrvatske. U prilogu obraćanje Generalnog konzula Velimira Pleše, Generalnog konzulata R.Hrvatske u Subotici

Pon, 18.06.2018 - 19:49

Bajmočko udruženje Sveti Trifun bilo je domaćin međunarodnog skupa na kojem su ocenjivane domaće rakije - svih 200 uzoraka! Petnaest ocenjivača iz Mađarske i Srbije imalo je težak zadatak da iz ovog mnoštva probere najbolje.

Dodela pehara, medalja i diploma će biti održana 1. jula.2018. godine, na manifestaciji vinskih vitezova Bajmoka.

Ne propustite ovaj događaj!

Pon, 18.06.2018 - 14:58

17.06.20108. u Velikoj većnici Gradske kuće održana je promocija knjige Šimon Erike pod nazivom Paskó atya kottája és konyhája.

Pon, 18.06.2018 - 09:39

Deo svečanosti, misa u katedrali Sv. Terezije i kolo na Trgu Žrtava fašizma.

Ned, 17.06.2018 - 17:38

Izjava vlč. Andrije Anišić povodom dječje dužijance koja je se održala tokom vikenda, na centralnom trgu i u katedrali s.Terezije, 16-17 juna:

-Kao župna zajednica, radujemo i ponosni smo što je ove godine za malog bandaša izabran Marijan Rukavina iz naše župne zajednice ( Sv.Rok - kao i katedralni bandaš i bandašica), kojemu će par biti mala bandašica Kristina Šarčević iz susjedne nam župe Isusova Uskrsnuća.

Budimo ponosni na našu djecu, jer oni su zalog opstanka i čuvari naših običaja i u budućnosti!

 

Ned, 17.06.2018 - 17:00

У гимназији Светозар Марковић јуче су додељене похвалнице и захвалнице ученицима звог ућешћа на такмичењима

 

УЧЕНИЦИ КОЈИ ДОБИЈАЈУ ПОХВАЛЕ ЗБОГ УЧЕШЋА НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ

СРПСКИ ЈЕЗИК И ЈЕЗИЧКА КУЛТУРА

1. Стојановић Исидора                    1.2                   учешће

2. Шкорић Мила                              1.2                   учешће

3. Кораћ Драгана                              2.1                   учешће

4. Броћило Јелена                          2.2                   III место        (проф. мр Лаура Ковач)

5. Мојсовић Мила                            2.б                   учешће

 

КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА

1. Ромић Ива...

detaljnije
Sub, 16.06.2018 - 18:22
Subscribe to Zajednica