Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Zajednica

„Exspecto“ već deceniju radi na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

Fondacija mentalne higijene „Exspecto“ (http://www.exspecto.org.rs) od novembra 2006. godine radi na prevenciji zloupotreba psihoaktivnih supstanci. Program su započeli izložbom „Metamorphosis-droga“, koja je otkupljena od autorke iz Mađarske Eve Hay, i koju je posetilo više od 30.000 đaka i roditelja iz Subotice i okoline, ali i stručnjaci iz oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i civilnog sektora.

Inicijatorka osnivanja bila je Livia Jo Horti, psiholog, psihoterapeut, i nekoliko njenih kolega, i prema njenim rečima „2005. godine se počelo pričati o problemima u...

detaljnije
Pon, 23.01.2017 - 01:17

Bliži se termin obilužavanja jednog od četri nacionalna praznika bunjevačke zajednice „Dan Velikog prela – 2. februar”. Obilužavanje nacionalnog praznika organizuje Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine, a upravo je to bila tema konferencije za medije održane u utorak, 17. januara.

– Na Marin, 2. februara, već tradicionalno obilužavamo naš nacionalni praznik. To je za nas, Bunjevce, izuzetan dan i izuzetno važan praznik jel su se 1879. godine, što je ozbiljna vrimenska perspektiva, prvi put Bunjevci organizovano skupili, di su javno, pokazali državi, varoši i okolini da su organizovana i respektabilna nacionalna zajednica. Više od sto godina kasnije naša namira je i dalje taka. Prelo je običaj veselja i radosti, zato one koji su već...

detaljnije
Sre, 18.01.2017 - 12:27

Prva u nizu tribina, u okviru okruglog stola, koja je započela 2014. g., a koja nosi ime "Bog i deca Avramova" održana je večeras u Velikoj većnici Gradske kuće sa temom - Blaženi mirotvorci.

Cilj ovog poduhvata je  jačanje dobrih međuljudskih odnosa i unapređivanje međukonfesionalnog  dialoga. Tribina je bila veoma dobro organizovana i gotovo da u većnici nije bilo mesta, što nije bio slučaj u prvom delu ovog serijala.

Iako najavljen, gradonačelnik Bogdan Laban nije bio prisutan,...

detaljnije
Uto, 17.01.2017 - 23:55

Уколико Европа прихвати пројекте које су заједнички поднела два погранична града, у Морахалом се више неће ићи само на купање, већ и на духовну окрепу, а Палић би напокон добио свој Дом културе

– Насеље Морахалом, које је са мађарске стране границе удаљено свега пет километара, становништву Србије углавном је познато по комплексу базена у оквиру „Бање Ержебет“. Укупно 21 базен различитих термалних и минералних својстава свакодневно је пун гостију из Србије, а посебно из северног дела наше земље. Убудуће, међутим, гости из Србије моћи ће у Морахалому да осим физичке и релаксационе окрепе потраже и духовну.

Место Морахалом и жупанија Чонград конкурисали су за ИПА фондове са пројектом изградње Српског културног центра...

detaljnije
Uto, 17.01.2017 - 10:57

Škola klizanja priredila za svoje polaznike priredila je žurku na ledu koja je okupila veliki broj dece uprkos kiši i lošem vremenu. Manifestacija je bila specifična jer su deca mogla da pozovu svoje roditelje, braću ili sestre da se zajedno igraju i druže na ledu.

Na kraju, svi su nagrađeni čokoladicama i sokovima sa kojima su se osvežili nakon uživanja na ledenoj ploči. 

Na fotografijama možete videti prijatnu atmosferu koja se danas odvijala na Gradskom klizalištu. 

 

Pet, 13.01.2017 - 22:50

Udruženje Jogi organizovao je izlet na ergeli Kelebija pod nazivom "Moga konja kas" namenjen deci od 4-12 godina kao i njihovim roditeljima a povodom kraja raspusta. Izlet je bio edukativno-zabavnog karaktera koji se izuzetno svideo mališanima. 

Deca su se na početku upoznala sa osnovnim znanjem o konjima (sve o lipicanerima, briga i nega konja, treniranje konja, vrste zaprežnih vozila) da bi nakon toga jahali ponija uz stručnog instruktora. Usledila je i nezaobilazna vožnja kočijama.

Druženje su nastavili u toplom ambijentu restorana na Ergeli gde je bila organizovana radionica i igranje društvenih igara. Nije izostalo ni sportsko nadmetanje dece kao i nezaobilazni panceroti koji se odlično priprema u kuhinji na ergeli Kelebija.                

Sa decom su radili...

detaljnije
Pet, 13.01.2017 - 21:51

Vreme je da Pokret predstavi svoje namere, program i ciljeve ove godine - rečeno je na kraćoj press konferenciji danas u Klein house social clubu.

Čet, 12.01.2017 - 10:52

Према порценама људи који се баве хуманитарнимр адом у Суботици је више стотина миграната који нису регистровани и који и даље покушавају да нелегално пређу у Мађарску

 

– У Привремном прихватном центру за мигранте смештено је до 150 лица, што је и капацитет овог места, међутим, у Суботици и околини је на стотине миграната који избегавају званичну регистрацију у нашим центрима.

Преко пута Привременог прихватног центра у напуштеној циглани која је у претходном периоду била сабирна тачка свих мигрантских рута, поново у ужасним условима борави око 250 до 300 миграната. Становници пограничним места попут Келебије и Таванкута такође говоре да је велик број, процењује се више стотина миграната у...

detaljnije
Sre, 11.01.2017 - 18:24

Ledom okovano jezero jedini je momenat koji pogoduje seči trske. Kada se redovno kosi, izrasta prvoklasna trska koja je dobar filter u jezeru, a posečena odličan građevinski i izolacioni materijal

Na jezeru Ludaš, pored Subotice, već četvrti dan traje seča trske. Jedino kada se zaledi vodeno ogledalo, a na ovom jezeru izmereno je 20 centimetara leda, moguće je krenuti u seču trske. To je i biološki i ekonomski opravdan posao. Radnim danima, na jezeru je oko šest do sedam volontera, pripadnika Udruženja građana za razvoj naselja Šupljak „Ludaš“, dok je u prošlu subotu i dvadesetak meštana Šupljaka, naselja koje leži na samoj obali jezera došlo da pomogne.

- Od 2004. godine, od kada smo formirali Udruženje, kada...

detaljnije
Sre, 11.01.2017 - 16:51

Ne pada sneg da pokrije jezero nego da svaka odvodna cev pokaže svoj trag...

Michell Rohman, hidrolog u d.o.o. Park Palić, obiša je danas obalu IV sektora (turistički deo) da bi proverio da li postoje još negde ispusti kanalizacije u jezero Palić. Naišao je na par novih tačaka pored do sada poznatih mesta izliva otpadne vode.

Detalj o tome u prilogu.

Uto, 10.01.2017 - 18:38

Na severnom delu jezera Ludoš, kod Sunjog čarde, i na jugu kod škole na Šupljaku, krenulo se  danas sa sečenje otvora u ledu. Ekipa JP Palić Ludaš i pecaroši će do daljnjeg seći led  i održavati otvore da bi ribe mogle doći do vazduha...

Uto, 10.01.2017 - 16:43

09.01.2017. Zavičajna zajednica Republike Srpske iz Subotice je obeležila i proslavila slavu Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan i 25 godina od stvaranje i opstajanja Republike Srpske. Zavičajna zajednica Republike Srpske iz Subotice broji 1700 članova i okuplja 14 udruženja čime građani koji vode poreklo sa područja Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore. Udruženje je osnovano 02.11.2014. u Subotici. Proslava i obeležavanje je upriličeno u ugostiteljskom objektu "Jelen Salaš" gde je bilo prisutno 150 zvanica kako sa prostora Republike Srpske tako i sa prostora Srbije.

Uto, 10.01.2017 - 10:54

Možda najhladniji dan ove zime ali današnje sunce je učinilo da do sada najveći broj sugrađana iziđe na ledene površine krvavog i palićkog jezera.

Led dobija na debljini, širi se i pojavljuju se pukotine koje potom zalede ponovo. No postoje i delovi gde je led tanak i zato treba paziti i ne udaljavati se u "nepoznato".

U prilogu i video zapis sa leda ispred Riblje čarde, sa detaljem test vožnje drona po ovim temperaturama.
 

Ned, 08.01.2017 - 18:43

Povodom Božića po julijanskom kalendaru, tradicionalno po 24. put u centru grada, od strane SKC "Sveti Sava"  bilo je organizovano paljenje badnjaka.

Nenaviknuti na ovakve hladnoće, građani su se skupili za nijansu u manjem broju nego prethodnih prilika, ali prisutno je bilo oko hiljadu vernika.

 

Pet, 06.01.2017 - 19:37

Свим суграђанима који Божић славе по јулијанском календару упућујем најсрдачније честитке, уз жељу да га проведу са својим најмилијима, у добром расположењу, миру и љубави. Нека вам овај велики хришћански празник и 2017. година донесу много среће, здравља, успеха и радости. Мир божји, Христос се роди!

Градоначелник Суботице

Богдан Лабан

 

Svim sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru upućujem najsrdačnije čestitke, uz želju da ga provedu sa svojim najmilijima, u dobrom raspoloženju, miru i ljubavi. Neka vam ovaj veliki hrišćanski praznik i 2017. godina donesu mnogo sreće, zdravlja, uspeha i radosti. Mir božji, Hristos se rodi!

...

detaljnije
Pet, 06.01.2017 - 09:27

05.01.2017. Crveni krst u saradnji sa Domom zdravlja Subotica organizovao je lekarski pregled i medicinsko zbrinjavanje korisnika prihvatilišta za beskućnike.

Čet, 05.01.2017 - 11:14

Удружења Личана „Лика“ Суботица одржало је парастос православном српском научнику Николи Тесли у Храму Светог Вазнесења Господњег, Змај Јовина 22 у Суботици дана 04.01.2017. (среда) у 09:00,. Парастос је служио презвитер Звонко Ангелов.

Била је то прилика да се подсјетима лика и дјела свјетски признатог научника.

Управни одбор Удружења Личана

Sre, 04.01.2017 - 13:06

Poslušajte vibracije leda na površini jezera kada se kamenčić zakotrlja po njim...

03.januara dopunjeno sa par fotografija klizača na Krvavom jezeru.

Uto, 03.01.2017 - 17:03

U prilogu je prikaz prvih deset najčitanijih ili najgledanijih priloga tokom 2016. godine na našem sajtu.

Sretnu Novu godinu želi Vam ekipa urednika www.subotica.info koji dokumentuju dešavanja u našem gradu od 1999 do danas.

Kategorija

Standardni članak

https://www.subotica.info/2016/01/28/prica-o-palicu-riba-smrdi-od-glave

https://www.subotica.info/2016/04/29/bistra-voda-se-uliva-u-turisticki-d...

...

detaljnije
Uto, 03.01.2017 - 00:21

Neregistrovani migranti u tršćaku iza prečistača pod šatorima dočekali Novu godinu.

Grupa od tridesetak migranata iz Pakistana nalazi se na obali između dve sekcije ispusta prečišćene vode iza gradskog prečistača čekajući priliku da se pokuša nekako, i sa nekim, prebaci u Mađarsku.

U zadnje vreme opet u gradu (ne)vidimo migrante koji su došli do Subotice u nadi da ilegalno pređu granicu EU. Sada to više nije tako lako jer pri tom pokušaju bivaju zaustavljeni na istoj od strane čuvara mađarske granice i vraćeni nazad, uglavnom, kako se čulo u razgovoru, u "rasturenom stanju". 

A biti migrant, ni ovde u Srbiji, više nije popularno, i oni u ususretu sa drugom sredinom i običajima nailaze na...

detaljnije
Ned, 01.01.2017 - 19:21
Subscribe to Zajednica