Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Zajednica

U prostorijama Bunjevačke matice, otvorena je izložba slika u tehnici slame „Dani Dužijance 2017“.

Radove su izložile  slamarke iz...

detaljnije
Uto, 08.08.2017 - 22:13

Nekoliko detalja iz borbe vatrogasaca sa požarom u hotelu Gloria.

Čet, 17.08.2017 - 23:55

Požar koji se popodne u 15.35 probio do potkrovlja hotela Galerija i pretio da pređe na susedne krovove objekata sa kojima je u sklopu, ugašen je u potpunosti (sa zalaskom sunca u 20.20.) intervencijom subotičkih vatrogasaca kojima su pritekli u pomoć ekipe iz okolnih mesta.

Vatra je zahvatila krov i poslednji sprat hotela, srećom u požaru nije bilo povređenih, a kako javlja novinarka "Blica" sa lica mesta, evakuacija građana uspešno je obavljena u prvim minutima nakon incidenta. Ipak, nekoliko osoba je prevezeno u bolnicu radi inhalacije zbog posledica udisanja dima.

Po svedočenju nekih, tokom prenosa uživo, friteza je bila uzrok požara.

U prvom video prilogu https://youtu.be/a9PiMQH4mHA (timelapse snimku...

detaljnije
Čet, 17.08.2017 - 21:44

Intoniranjem himne „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pesme „Podvikuje bunjevačka vila“ večeras je u Velikoj većnici Gradske kuće počela svečana akademija kojom je bunjevačka nacionalna manjina obeležila „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Hleb od novog žita predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić predali su bandašica Ivana Brančić i bandaš Damir Sadojević, članovi Kulturno-umetničkog društva „Aleksandrovo“, iz Subotice.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić je, tim povodom, izjavila da se Dužijanca kroz vekove obeležavala na različite načine, prvo na salašima, a od 1911. godine i u crkvi. Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine od 2006. godine ga...

detaljnije
Sre, 16.08.2017 - 01:35

Jugonostalgičar, Blaško Gabrić, na ovaj ili onaj način, promoviše ideje socijalizma, odnosno ex - SFRJ. Ovog puta sa podrškom mladih volontera iz "cilog svita" koje je organizovao Goran Gabrić, koji pokušavaju da razumiju "o čemu je ovde rič" dok raščišćavaju u čudu aleju platana u Mini Jugoslaviji.

Pošto je prethodni lik Josipa Broza Tita odliven u bronzi otkinut sa postamenta, postavljenog u šumi Mini Jugoslavije, ovog puta se to radi od betona.

Vođa posla je vajar-amater Mačković koji je napravio repliku Augustinčićevog impozantnog spomenika Tita koje se nalazi u Kumrovcu.

Za nekoliko dana spomenik će biti završen i otkriven verovatno u ovu subotu.

U prilogu sa lica mesta nekolio detalja a u video prilozima govore vođa volontera i jedan volonter iz...

detaljnije
Sre, 16.08.2017 - 01:21

15.08.2017. u prostorijama MZ Peščara dodeljena je humanitarna pomoć socijalno ugroženim licima te mesne zajednice u vidu polovne garderobe.

Uto, 15.08.2017 - 11:45

Zbog vremenskih prilika koje nisu dozvoljavale da se svećana povorka održi kako je uobičajeno, odlučeno je da se predaja prvog kruva od ovogodišnjeg žita, gradonačelniku Bogdanu Labanu, obavi u katedrali Svete Terezije Avilske.

U prilogu govor gradonačelnika:

***

Poštovani gosti, cenjeni sugrađani, dame i gospodo,

Uvek je dobro biti zajedno. Zajedno razgovarati i dogovarati se; družiti se; zajedno raditi i zajedno slaviti. Danas smo ovde, u katedrali Svete Terezije Avilske, da zajedno proslavimo još jednu „Dužijancu“, tradicionalnu svetkovinu koja se povodom završetka žetve u našem gradu organizuje već više od 100 godina.

I ove godine је, u Đurđinu, održano tradicionalno „Takmičenje risara“, atraktivna manifestacija u okviru „...

detaljnije
Ned, 13.08.2017 - 16:38

Ispraćaj bandaša i bandašice iz župe Sv. Roka po drugi put, ovog puta iz kamere Ivana Ivkovića Ivandekića KLAPIM.

Ned, 13.08.2017 - 15:40

Prvi deo izveštaja ispraćaja bandaša i bandašice iz crkve svetog Roke (MZ Ker).  Fotografije Vedran Jegić.

Ned, 13.08.2017 - 15:37

U okviru Dužijance 2017. uz prisustvo mnoštvo posmatrača predstavljeni su ovogodišnji bandaš i bandašica Luka Gabrić i  Ana Ivanković Radak i izabrani najljepoši pratioci i pratilje bandaša i bandašice. Prvi pratioc i pratilja su, Dario Tumbas i Marija Gabrić drugi pratioc i pratilaj su, Luka Prćić i Olivera Pinter, treći pratioc i pratilja su Ivan Ivanković Radak i Ivana Poljaković.

Kasnije je održana Tamburaška večer..

 

Sub, 12.08.2017 - 12:00

U dvorištu Gradskog muzeja danas je održana radionica - Kako napraviti šešir? (od puste) gde je Sofija Levai obučila grupu entuzijasta da naprave svoju kreaciju šešira.

U prilogu uživo ukratko je prikazana tehnologija rada...

Inače, ako još niste pogledali izložbu sa tematikom šešira u muzeju, još niste zakasnili!

Čet, 10.08.2017 - 23:57

Na današnjoj press konferenciji u MKC Nepker, najavljen šesnaesti po redu interetno festival. Organizatori na čelu sa Belom Bodrogijem predstavili su celokupan program ovogodišnjeg festivala, uz napomenu da se u saradnji sa gradskom samoupravom (gradskim menadžerom), turističkom organizacijom grada i Park Palićem došlo do rešenja da se festival ipak dobro organizuje i pored smanjenog priliva sredstava za isti.

Više o programu fetivala potražite na stranici interetno.net

Čet, 10.08.2017 - 23:56

Predsednica Nacionalnog saveta Bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić i Kata Kuntić predstavile su danas program obeležavanja Dana Dužijance koji će se održati u utorak 15.avgusta u popodnevnim časovima od 17.30 do 22.00, od prijema gostiju, polaganje venca, svečane akademije i završnog dela "Bandašicinog kola" u restoranu "Spartak S".

Sre, 09.08.2017 - 21:40

Pripreme za manifestaciju Dužijanca uključuju i završetak rekostrukcije centralnog kruga - sunca, centra Subotice.

Uto, 08.08.2017 - 23:15

U prostorijama Bunjevačke matice, otvorena je izložba slika u tehnici slame „Dani Dužijance 2017“.

Radove su izložile  slamarke iz...

detaljnije
Uto, 08.08.2017 - 22:13

“Koncept Ekologija-Energija-Ekonomija”, “4. Mini Jugoslavija” i “KISS- Kreativna industrija Savremene Subotice” organizuju:

“Međunarodni Volonterski kamp”

- sa idejom stvaranja muzejskog kompleksa sa sadržajima za kreaitvno izražavanje mladih iz Subotice i okoline i povezivanje sa omladinom koja nam dolazi iz raznih krajeva sveta (Japan, Rusija, Španija, Turska, Finska, Holandija i mnogih krajeva Srbije). Kamp se održava tokom 2 nedelje – s početkom 10. 08. do 24. avgusta i podržan je od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Mladih istraživača Srbije. U kampu učestvuju 14 mladih iz inostranstva, koji su došli sa ciljem da upoznaju nove ljude, običaje i socijalne karakteristike našeg grada. Kako je...

detaljnije
Uto, 08.08.2017 - 20:33

Organizatori Dužijance, mons. dr Andrija Anišić, Marinko Piuković i Ljiljana Dulić ispred UBH "Dužijanca" predstavili su program ovogodišnje završne svečanosti koja se održava u nedelju 13. avgusta, kao i za vikend dane petak i subota.

U petak na trgu u 20.00 je tamburaško veče, a u subotu u 20.20 smotra folklornih ansambala "Dužijanca"

 

Nedelja

8.45. Blagoslov i ispraćaj bandaša i bandašice  iz sv.Roka

9.00. Povorka do katedrale sv. Terezije Avilske

10.00. Svečano euharistijsko slavlje

12.00 Svečana povorka kroz grad, predaja kruha gradonačelniku

 

NAPOMENA:

Svečana povorka Dužijance se planira prenositi uživo na Facebook stranici Subotica.info !

Pogledati ovde...

detaljnije
Uto, 08.08.2017 - 15:35

Dugi niz godina jedna autobuska stanica stoji tik uz ogradu imanja Ivana Šarčevića, a i sa razlogom, on i meštani Verušića su je tamo sagradili, bice tome skoro četrdeset godina.

Ali tek kada su je devojke i devojčice iz sela ocrtale iznutra, kako kada su se nekad ambetuši oslikavali, zapala je za oko jednom od putnika na autobuskoj liniji ka gradu, koji je onda skrenuo pažnju medijima, i onda Bilja zove i idemo da to zabeležimo...

Svojevremeno Ivan Šarčević je sa svojim šogorom Jakovom i meštanima sagradio ovaj objekat koji služio uglavnom komšijama i deci iz ove mesne zajednice da bi išli u školu i do grada. Jedna "kućica" koja je odolela zubu vremena štiteći putnike dok su čekali autobus za grad.

Ovog puta ženska ekipa koja je sada po četvrti put oslikala već...

detaljnije
Pon, 07.08.2017 - 20:56

Afričke vrućine nisu zaustavile radove subotičkih putara, uskoro stiže novi asfaltni sloj na dugo godina zapostavljenu Tolminsku ulicu koja je bila problem svim vozačima, od bicikla do kaminona.
 

Pon, 07.08.2017 - 20:27
Iduna pallida - sivi vojić

Dana 02.08.2017 u sklopu edukativnog Eko Kampa “Ludaš 2017” u Specijalnom rezervatu prirode “Ludaško jezero”, sekcija za prstenovanje i praćenje migracija ptica, u ranim jutrnjim satima uhvatilia jednog Sivog vojića (Iduna pallida).

Na jezeru se više od 30 godina radi monitoring ptica i godišnje se prstenuje oko 6 do 7 hiljada ptica ali ova vrsta je sada po prvi put uhvaćena i prstenovana - zabeležena u knjige.
 

Opis vrste: D.t. 12-14 cm. Rasprostranjen je na delovima Balkanskog i Pirinejskog poluostrva, u Panonskoj niziji, Maloj Aziji, delu Bliskog Istoka, centralne Azije i severne Afrike. Selica je. Zimu provodi na južnim obodima Sahare. Naseljava uglavnom suva staništa sa žbunjem i drvećem, kao što su živice, šume uz reke, oaze, voćnjaci i...

detaljnije
Pon, 07.08.2017 - 19:48

U nedjelju, 6.8.2017. god. u Ljutovu - Mirgešu održana je Dužijanca.

Misu zahvalnicu predovodio je mons. dr. Andrijom Anišićem, župnik župe sv. Roka u Subotici i predsjednikom Udruge bunjevačkih Hrvata
„Dužijanca“ u zajednoištvu sa domaćim župnikom, vlč. Franjom Ivankovićem.

Ovogodišnji mali bandaš i banadšica su Vedran Vojnić Hajduk i Marijana Kinceš

Ned, 06.08.2017 - 21:41
Subscribe to Zajednica