Zajednica

Na 20. izbornoj skupštini Saveza vojvođankih Mađara održanoj u Senti, dosadašnji vršilac dužnosti predsednika te stranke, Balint Pastor, izabran je za predsednika SVM-a.

Balint Pastor je bio jedini kandidat za lidera najveće političke partije mađarske manjine u Srbiji.

Izjava Balinta Pastora
"Glavni zadatak i dalje je da se Mađari u Vojvodini, u Srbiji osećaju kao kod kuće, da sve učinimo u interesu toga da se naša zajednica razvija, a isto tako ono što je dobro za Mađare to je dobro i za Srbe i sve ostale koji sa nama žive u Vojvodini", rekao je Pastor.

Naveo je da SVM želi da bude odgovorna stranka kakva je bila i do sada.

"Želimo da sarađujemo u postizanju naših prioriteta, želimo da učinimo da se razvojni projekti naših mesnih zajednica, opština i...

detaljnije
Sub, 02.03.2024 - 16:29

XX Izborna Skupština Saveza vojvođanskih Mađara održana 02. marta 2024. u Sportskoj Hali u Senti.

Sub, 02.03.2024 - 16:19

Dan ružičastih majica, u svetu poznat i kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, obeležen je i ove godine u
Osnovnoj školi „Matija Gubec”. Predstavnici Forum-teatra i Vršnjačkog tima priredili su skeč kojim su
skrenuli pažnju na značaj uvažavanja i poštovanja različitosti.
Đaci su nas tom prilikom podsetili i da se ovaj dan obeležava još od 2007. godine, kada je jedan učenik u
Kanadi pretrpeo nasilje u vidu ismevanja i ruganja zbog toga što je obukao roze majicu. U znak podrške,
sutradan su mnogi došli u školu u ružičastim majicama, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog
nasilja.
Predstavnici Učeničkog parlamenta Osnovne škole „Matija Gubec” uredili su pano ističući da su tolerancija,
zajedništvo i ljubav vrednosti koje...

detaljnije
Pet, 01.03.2024 - 18:24

U toku su završni radovi na rekonstrukciji i izgradnji Narodnog pozorišta i nakon 17 godina od početka radova nadležni obećavaju da će teatar biti završen ovog proleća.

 
Oko stubova i fasade na starom, nedavno obnovljenom delu  Narodnog pozorišta podignute su skele i postavljeni zaštitni građevinski zastori. Prizor pozorišta ponovo pod skelama, koje su sa centralne fasade uklonjene 2015. godine, pokrenulo je kod građana nove dileme:  da li se to već obnavlja, obnovljeno pozorište? Iz Gradske kuće poručuju da nema razloga za brigu: u pitanju su ranije dogovoreni radovi na održavanju fasade starog sačuvanog dela teatra, čišćenje oluka, manje popravke, kao i postavljanje dekorativne rasvete. Reč je o, dodaju,  poslovima koji su ugovoreni...

detaljnije
Pet, 01.03.2024 - 08:21

Gradski savez Sport za sve Subotice je u nedelju 25. februara na gradskom klizalištu organizovao predstavu na ledu pod nazivom "čarobnjak iz Oza" koji su izveli klizači od do 21 godine članovi programa  „klizanje- rekreativno umetničko klizanje za decu i odrasle".

Bajku na ledu izveli su klizači napredne, srednje, mlađe i početničke grupe rekreativnog umetničkog klizanja , kao i najmlađi učesnici školice klizanja sa kojima su radili glavni trener, Merima Kulić diplomirani trener umetničkog klizanja i trener Ines Cvijanović Bem. 

 

 
Čet, 29.02.2024 - 16:50

Ponavlja se priča koja se desila i za vreme izgradnje autoputa, kada se vukao pesak kroz ulice Paliča: putevi uništeni, kuće se "raspadaju" a građani nemaju mir.

Balaž Sabo Šipoš, ispred tridesetak okupljenih građana na uglu Zorkine i Erdutske ulice ukazao je na probleme sa kojima su suočeni stanovnici ove mesne zajednice u okolini ovih ulica.

Enorman broj teških kamiona, od 500 do 1000 dnevno, tunji kroz usku ulicu i  narušava normalan život ove zajednice.

Apel je da se kako tako brzina kretanja kamiona smanji i da se bar naspu neke deonice sa tucanikom da budu prohodne i za druga vozila.

Izjava u prilogu...

 

 

Čet, 29.02.2024 - 11:21

Vreme poklada ili faršangi protiče u tradicionalnim večerima, pa se ni nakon januarskih praznika na severu Bačke ne odustaje od dobre trpeze i druženja.

Poslednje dve sedmice ni gurmanima na severu Bačke nije lako. Obično se smatra da je  period od 24. decembra, odnosno od katoličkog božića, do Pravoslavne Nove godine, ili do Svetog Jovana period kada se u ovoj multietničkoj sredini niko ne odvaja od trpeze. Ili si domaćin, ili ideš u goste, ali dobar obrok se podrazumeva.
Međutim, čini se da je to tek bio uvod u ono što sledi u vreme poklada ili faršangi. Izgleda da svi rado udovoljavaju nekim ostacima paganskih običaja, tradicijama iz starog kraja kada se zimska čamotinja prekraćivala zajedničkim sedeljkama, ili davanjem oduška i u...

detaljnije
Pon, 26.02.2024 - 10:27

Obilužen nacionalni prazni Bunjevaca – „Dan izbora prvog Nacionalnog savita“

U bunjevačkoj zajednici obilužen je drugi po redu nacionalni praznik – „Dan izbora prvog Nacionalnog savita“, u petak, 23. februara, u Plavoj sali Varoške kuće u Subatici.
Divaneć prid svečanu sidnicu, dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, je istakla je najznačajnije stavke koje su obilužile 2023. godinu.
– Med onim što je najvažnije su svakako tri Dužijance u tri varoši, Subatici, Novom Sadu i Beogradu, to je bilo najzahtivnije, i, naravno, to što smo postali ponosni vlasnici „Bunjevačke kuće“. Volila bi da se u 2024. godini konačno i uselimo u „Bunjevačku kuću“ i da nastavimo sa svim projektima koje smo započeli.
U ime...

detaljnije
Pet, 23.02.2024 - 23:03

U prilogu obraćanje Roberta Šebeka, predsednika Gro SSP Subotica i Dragana Đilasa, lidera stranke, kao i odgovori na pitanja novinara.

Sre, 21.02.2024 - 22:05

Učenici koji su se svojim recitiranjem izdvojili na Pokrajinskom natjecanju u recitiranju, osvojili su
nagradni izlet u Osijek. On je realiziran u organizaciji Hrvatske čitaonice iz Subotice, a priključili su mu se i
Marija Žarić i Marko Iršević, prvašići osnovne škole “Matija Gubec” iz Tavankuta.
Djeca su se veselila putu, na kojemu su posjetili muzej Slavonija gdje su se upoznali s kulturnom
baštinom ovog podneblja. Prošetali su centrom Osijeka, gdje su vidjeli svečanu blagdansku atmosferu
čuvenog Adventa u Osijeku. Franjevački redovnici su ih ugostili u svom samostanu gdje su se okrijepili
ručkom, nakon čega su nastavili obilazak grada. Posjetili su čuveno dječje kazalište Branko Mihaljević, gdje
su uživali u komičnoj predstavi “Matija i...

detaljnije
Pon, 19.02.2024 - 16:11

Učenički parlament je i ove godine organizovao žurku za učenike sedmog i osmog razreda povodom Dana
zaljubljenih. Na njihov predlog, ovogodišnja proslava održana je dan uoči Valentinova, s obzirom na to da
se 14. februara obeležavala i Pepelnica.
Đaci su toga dana okitili učionicu balonima, lampicama i srcima izrađenim od različitih materijala, doneli su
grickalice i sokove, te su pripremili ozvučenje i listu pesama.
Da sve protekne bez problema, bili su zaduženi dežurni nastavnici: Milena Predojević, Nevena Ivić, Ivana
Horvat, Dejan Daničić i Josip Šarčević.
Puni pozitivnih utisaka, učenici su nakon tročasovne zabave uz pesmu napustili školu, sa željom da se
ovakav vid druženja ponovi što pre.

Pon, 19.02.2024 - 15:58

Sve je dobro kada se dobro završi!

Zajedno možemo puno. Hvala divnoj Jelena Papić, koja je satima koordinisala spašavanje mace koja je od juče popodne bila na drvetu u centru grada. Hvala divnim ljudima koji su se odazvali da pomognu, vatrogasci, saobraćajna policija, EPS, Planinarsko udruženje "SPARTAK", Tomanović Nedeljko, Dorottya Cvijanov, gosp.Andraš...

Jedan život je spašen. Mačak je na sigurnom. Sledeće nedelje ga čeka pregled i kastracija kod divne dr Jasmina Sarčević - Veterinarska Ambulanta Viva na Pačirskom putu.

Prilog poslala Beatris Vukmanov

Ned, 18.02.2024 - 19:24

Detalji sa manifestacije u prilogu.

Više o tome od Jovane Pilipović u Live prenosu koji je vidljiv još narednih 30 dana - https://fb.watch/qgNID5NeTx/

***

U Višnjevcu, naselju nadomak Subotice, danas je održan Prvi „Festival domaće hrane“. Manifestaciju je zvanično otvorio gradonačelnik  Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao kako se sa velikim zadovoljstvom uvek odaziva na pozive Višnjevčana, da mu je posebna...

detaljnije
Sub, 17.02.2024 - 21:14

Nekoliko detalja sa dela radova na brzoj pruzi i teretnom delu stanice kao i radova u Lošinjskoj ulici kod podvožnjaka kod Pionira

Sre, 14.02.2024 - 21:35

U okviru službenog obilježavanja Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije 2024. godine postavljena je izložba Muzeja Grada Beograda

VLADARSKE ZADUŽBINE DINASTIJE NEMANJIĆ

Izložbu su svečano otvorili ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i potpredsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Branko Ćurčić.

Zadužbine loze Nemanjić imaju duboku povijesnu i duhovnu važnost za Republiku Srbiju, i svjedočanstvo su snage naše države, kao i vrijednosti i kulture koju je naš narod sačuvao tijekom burne povijesti. Panoi ilustrirani fotografskim materijalom posjetiteljima približavaju arhitektonska, slikarska i kiparska ostvarenja spomenika kulture i...

detaljnije
Sre, 14.02.2024 - 20:18
Sre, 14.02.2024 - 15:15

 Na vodozahvatu 1 iza exZorke održana je press konferencija gde su Góli Csilla, član Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja) i JKP “Vodovod i kanalizacija“ Subotica (Sugár György, direktor) dali izjave medijima vezano za aktuelnu zamenu filtera.

Uto, 13.02.2024 - 22:28

Javna sednica Komisije za planove održana je dana u plavoj sali gde su zainteresovani građani mogli da čuju odgovore na njihove primedbe upućene na predlog rešenja Nacrta plana detaljne regulacije za prostor između ulica Frankopanske, Sep ferenca, Aleja Maršala Tita i Petra Lekovića.

Takođe, ako neko nije ranije predao primedbu mogao je i sada usmeno da je da. Zavedeno je bilo dvadeset primedbi i na svaku od njih odgovor je dao arh Petar Andrić zadužen za ovaj nacrt..

Pre početka sednice, predsednica komisije, Zagorka Panić, skrenula je pažnju prisutnim medijima da je sednica javna ali nije za novinare, odnosno da nema snimanja. No, potom je rekla da ipak dozvoljava...

detaljnije
Uto, 13.02.2024 - 19:27

САЧУВАЈМО ЗЕМЉИШТЕ ЗА БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ, НЕ СПАЉУЈТЕ БИЉНЕ ОСТАТКЕ!

ПАЉЕЊЕМ УНИШТАВАТЕ ПОВРШИНСКИ СЛОЈ ЗЕМЉИШТА ПРЕТВАРАЈУЋИ ГА У ПЕПЕО И ПРАХ. ОВАЈ СЛОЈ НАЈВАЖНИЈИ ЈЕ ЗА ДОНОШЕЊЕ РОДА У НАРЕДНИМ ГОДИНАМА.

ПАЉЕЊЕМ УБИЈАТЕ ЖИВЕ ОРГАНИЗМЕ ЗЕМЉИШТА КОЈИ ИМАЈУ НЕЗАМЕНЉИВУ УЛОГУ У ИСХРАНИ БИЉАКА ПРЕВОДЕЋИ БИЉНА ХРАНИВА ИЗ ЂУБРИВА У ОБЛИКЕ ПРИСТУПАЧНЕ БИЉКАМА И ВРШЕ РАЗЛАГАЊЕ ОРГАНСКИХ МАТЕРИЈА ЗЕМЉИШТА.

СПАЉИВАЊЕ СТРНИХ УСЕВА, СМЕЋА И БИЉНИХ ОСТАТАКА ЗАБРАЊЕНО ЈЕ ЗАКОНОМ О ЗАШТИТИ ОД ПОЖАРА.

ЛИЦЕ КОЈЕ ИЗАЗОВЕ ПОЖАР ДУЖНО ЈЕ ДА ВАТРОГАСНО-СПАСИЛАЧКОЈ ЈЕДИНИЦИ НАДОКНАДИ ТРОШКОВЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ.

ПОЉОПРИВРЕДНО ГАЗДИНСТВО КОЈЕ ВРШИ СПАЉИВАЊЕ ЖЕТВЕНИХ ОСТАТАКА ГУБИ ПРАВО НА ПОДСТИЦАЈНА СРЕДСТВА У ПОЉОПРИВРЕДИ У ПЕРИОДУ ОД ДВЕ ГОДИНЕ.

ФИЗИЧКО ЛИЦЕ КОЈЕ...

detaljnije
Uto, 13.02.2024 - 16:17

Akcija timova medicinskih radnika „Selu u pohode“ ima za cilj da lekarsku negu i savete učini jednako dostupnim svim stanovnicima oko našeg grada, ali njeni rezultati daju i delimičan uvid u zdravlje stanovništva.

Nije nepoznato da se na severu Vojvodine jede dobro i mrsno, a rezultati  toga vide se čim se stane na vagu.  Prekomerna uhranjenost Subotičana upravo je i jedan od najprisutnijih rezultata dobijenih nakon lanjske desetomesečne akcije „Selu u pohode“ kada su saradnici Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Crvenog krsta obavili dobrovoljne, besplatne kontrolne preglede stanovnika okolnih naselja.

Pokazalo se da je među pregledanih gotovo 200 stanovnika seoskih sredina tek jedna...

detaljnije
Pon, 12.02.2024 - 20:19
Custom Search
Subscribe to Zajednica