Kampanja Ištvana Pastora u punom jeku

Pet, 04.01.2008 - 12:00 -- dejan.malagurski

Prvu konferenciju za štampu u 2008. godini danas je održao i Savez Vojvođanskih Mađara  kada se Ištvan Pastor za zadovoljstvom osvrnuo na prošlu godinu. Naime 28. decembra predata je  i odmah prihvaćena njegova kandidatura za predsednika RS sa prikupljenih 13.018 potpisa. U jučerašnjem žrebanju  Pastoru je dodeljen broj 5 što za njega predstavlja dobar broj jer se nalazi na sredini liste i dovoljno je uočljiv.

Tokom dvoiponedeljne kampanje koja je u punom jeku Pastor je obišao oko 25 naselja i prisustvovao je na više od 50 kampanjskih priredbi dok planira da do 17. januara  obiđe još 47 naselja i prisustvuje na oko 60 raznih manifestaija.   Ono što se može zaključiti u razgovoru sa učesnicima manifestacija i sagovornicima jeste zadovoljstvo zbog stvaranja koalicije mađarskih stranaka kao i zadovljstvo obavljenim razgovorima sa predstavncima ostalih manjinskih zajednica u Srbiji pre svega sa Bugarima, Bunjevcima, Egipćanima i Ukrajincima koji su načelno izrazili spremnost da podrže kandidaturu Ištvana Pastora za predsednika kao i Demokratski forum Makedonaca Vojvodine i Udruženje Crnogoraca Srbije Krstaš.

Pre nekoliko dana objavljen je manifest koji je potpisao 21 intelektualac mađarske nacionalnosti ,koji je Pastor nazvao pokušajem razbijanja glasačkog tela, tekstom koji se graniči sa dobrim ukusom. Između ostalog u manifestu piše kako se samo pod vođstvom Borisa Tadića kao predsednika mogu stvoriti uslovi za ravnopravnost građana bez političkog i religijskog opredeljenja kao i da se samo sa Borisem Tadićem može izgraditi demokratsko društvo gde će se vrednovati samo znanje i rad a ne nacionalna pripadnost. Ovim manifestom šalje se poruka da jedino intelektualci prepoznaju državni interes i interes građana dok će samo neuki i nepismeni glasati za Pastora.

Na kraju konferencije Pastor jer ispred SVM-a izrazio zadovoljstvo donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je kroz set zakona Subotica dobila status grada, za koji se ova stranka odavno zalaže i to ne samo zbog budžetskog prihoda nego što taj status znači jednu drugačiju perspektivu za razvoj grada.

Nataša Kopilović - Sremac

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search