Dianna i Pero u Ravelu

Uto, 08.04.2008 - 20:00 -- urednik

U okviru pesničkih večeri "Utorkom u Ravelu" u organizaciji Književnog kluba SKC "Sveti Sava" ovog utorka, 8. aprila 2008. godine, u poslastičarnici Ravel nastupili su spisateljica Dianna Divernoe i pesnik Pero Peić Tukuljac.

Veče je otvorio i goste pozdravio idejni tvorac ove manifestacije Predrag Opalić. Da ne bude po ustaljenom redu, da se prvo predstavi dama, potrudio se Pero i svojim pesmama i nadahnutim recitovanjem privukao aplauze prisutnih. Svojom opuštenošću proveo nas je kroz pesme iz nedavno objavljene zbirke "Skitanja" u izdanju Fokus fondacije. Tako smo saznali koje su to njegove "Žive rane", šta se krije u "Koverti ljubavi", a šta u "Polutanskoj sreći". Opisao nam je i "Skrivenu pomahnitalost" a poseban aplauz izmamila je pesma "Žito pokošeno veselje bez srama", koja je bila ujedno i uvod u pesmu Artura Remboa i njegovu "Ofeliju", koju je Pero kazivao u delu omiljenog pesnika.

Dianna Divernoe, inače autorica dva objavljena romana "Marokanska princeza" i "Vapaj orhideje" (čijim promocijama je subotička publika imala prilike nedavno prisustvovati), je na tajanstven i suptilan ženski način predstavila svoje pesme i najavila novi roman "Tajne strasti grofice Razaski" koji će se uskoro naći u prodaji. U pesmama: "Nemir", "Opet mislim na tebe", "Noć u mislima" i "Vodjenje ljubavi u snu", Dianna je spojila ljubav, želju i strast koja je prisutna u svim njenim delima, a koje su uvodni deo već pomenutog romana. Podsetila nas je i na predivne i nezaboravne stihove Desanke Maksimović u pesmi "Predosećanje".

Pred kraj večeri, Dianna i Pero su izveli zajedničku dramsku tačku u skeču "Pametan divan u frizeraju", koji je osmislila i tekst napisala sama Dianna, a u kome je ona bila Rožika - bunjevačka snaša, a Pero - trudna frizerka.

U muzičkom delu večeri nastupio je trio mladih subotičkih muzičara koga čine: Ana Marija Tumbas, Marko Kovačević i Nemanja Cvijin, izvodeći pesme EKV, Van Goga, Metallice i drugih.

Ovo veče je pokazalo da su članovi Književnog kluba svestrane ličnosti i da se pored pisanja pesama i priča odlično snalaze i u glumi, ali i u pisanju scenarija - kao što su nam to prikazali Dianna i Pero.

Ostaje samo da neku sličnu predstavu očekujemo i u narednoj večeri "Utorkom u Ravelu", koja će se održati 22. aprila i kad će se predstaviti neki drugi autori.

Autor teksta: 
Custom Search