Sagmajster na Dakar reliju

Pet, 26.12.2008 - 15:00 -- dejan.vukovic
Kolekcija članaka: 

Subotica će imati svog predstavnika na čuvenom Dakar reliju, reč je o načem sugrađaninu Gaboru Sagmajsteru koji će pokušati da završi ovo prestižno takmičenje  među 30 najboljih motociklista. Reli se po prvi put seli u Južnu Ameriku, pošto je prošle godine takmičenje pred sam start prekinuto zbog pretnji terorista. Reli traje 15 dana u kojem takmičari moraju preći 9.572 km, što je u proseku oko 700 km dnevno. Start i cilj utrke je u Buenos Ajresu, a staza je izuzetno teško pošto se vozi po pustinji, kamenitoj podlozi a jedan deo je i na 4.000 metara nadmorske visine. Gabor vozi motor marke KTM koji ima 690 kubika, 85 konjskih snaga i razvija brzinu od 200 km/h. ima četiri rezervoara sa po 40 litara benzina.

Malo više o samoj pripremi i trci rekao je sam Gabor Sagmajster: Dobro sam se pripremio za predstojeći reli, čak možda i bolje nego prošle godine kada je trka pred sam star otkazana. Prvi cilj mi je da završim utrku, a drugi da se plasiram mešu trideset najboljih motorista. U sklopu što boljih priprema nekoliko dana sam vozio u Austriji na visokim nadmorskim visinama ali na reliju me čekaju još teži uslovi, pa nisam siguran kako će se motor tamo ponašati. Tokom godine nastupao sam na mnogim takmičenjima i zabeležio dobre rezultate. Na devet trka šampionata Srbije zauzeo sam drugo mesto u generalnom plasmanu, na Balkanijadi sam bio treći, na reliju Centralne Evrope od 111 takmičara zauzeo sam petnaesto mesto iako sam imao udes što mi je odnelo više od 25 min. Potpuno sam pripremljen za ovo takmičenje, ovo je vrhunski izazov za ljude u ovom sportu poput Olimpijade. Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli u ovom projektu. Kao prvi subotičanin daću sve od sebe da ovaj reli završim na što boljoj poziciji.

Gabor na put kreće 30 decembra kada leti za Buenos Ajres. Tehnički pregled se obavlja 1. i 2. januara a 3. januara rano ujutru kreće start na prvoj etapi koja je dugaška 733 km.

Puno sreće Gaboru Sagmajsteru na Dakar reliju želi i sportska redakcija sajta Subotica.info.

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Gabora Sagmajstera, jedinog Srbina koji je uspešno završio Dakar reli, danas je u plavoj sali Gradske kuće primio gradonačelnik Saša Vučinić i Nemanja Simović, član gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam. Tom prilikom uručili su mu plaketu i medalju za sportski podvig godine.

Nemanja Simović se prvi obratio sa rečima:

Želim da se zahvalim Gaboru što je u svakoj prilici iskoristio mogućnost da u sportskom duhu ispromoviše grad Suboticu i Srbiju. Ovo je zaista veliki uspeh i zato zaslužuje zahvalnicu za sportski podvig od strane grada. Bilo bi zaista lepo da sledeće godine Gabor ponovo nastupi ali sada kao deo Dakar reli tima Srbija....

detaljnije
Post date: Uto, 10.02.2009 - 12:00

Gabor Sagmajster, jedini čovek iz Srbije koji je završio prestižni Dakar reli.

Dejan: Gabore sve čestitke na završenom ultrateškom Dakar reliju. Stigao si u Suboticu kako se osećaš?

Sagmajster: Bio sam odsutan 23 dana i jako mi je drago što sam se vratio kući. Velika je vremenska razlika, kao i temperaturna. Trenutno je u Argentini leto i velike su vrućine tako da je preko 30 stepeni razlike. Napravio sam ono što mi je bila životna želja. Presrećan sam sa svim onim što sam doživeo. Završio sam Dakar reli, i dogurao do kraja. Nas 113 je završilo od preko 250 učesnika. Zvanično sam trku završio na mestu 89, ali da nije bilo onih problema kada sam pao sa motora i silnih penala realno bih bio oko 50-te pozicije u...

detaljnije
Post date: Čet, 22.01.2009 - 10:00

Danas u 14h na graničnom prelazu Horgoš, Sagmajster je ušao u Srbiju gde su ga dočekali njegovi najverniji prijatelji motoristi. Prisutno je bilo i niz novinara koji su tražili intervju od prvog Čoveka iz Srbije koji je završio Dakar reli.

Da podsetimo Sagmajster je na ovogodišnjem Dakar reliju koji je vožen u Argentini i Čileu zauzeo 89. mesto u generalnom plasmanu. Međutim njegov najveći uspeh je u tome što je uspešno završio najteži Dakar u istoriji od svih 31 koliko ih je bilo organizovano. Na startu u Buenos Airesu pojavilo se blizu 260 motorista, od kojih je samo 113 uspelo da završi reli.

Više o samom reliju i o tome kako je prošao sve etape moći će te uskoro pročitati u intervijuu sa Gaborom.

 

Post date: Sre, 21.01.2009 - 14:30

Današnjom poslednjom četrnaestom etapom završen je ovogodišnji Dakar reli. Naš sugrađanin Gabor Sagmajster na svom motoru marke KTM uspešno je završio sve etape ovog izuzetno teškog relija. Sa napuklim rebrom i stalnim problemima sa motorom bilo je pravo herojstvo suprostaviti se pešćanim dinama i svim opasnostima koje je imao ovaj reli.

Na današnjoj etapi startovao je kao 89 da bi trku završio na 63 mestu, što ga je u generalnom plasmanu svrstalo na 89 poziciju. Pobedio je španac Mark Coma ispred prošlogodišnjeg pobednika franzuza Despresa. Na trećoj poziciji našao se David Fretigne sa svojom Zamahom od 450 kubika.

U konkurenciji automobila pobedila je ekipa Folksvagena posle sedam godina dominacije Micubišija. Ovo je prva pobeda Folksvagena i prva...

detaljnije
Post date: Sub, 17.01.2009 - 21:30

Na današnjoj 13. etapi Sagmajster je startovao kao 98. a trku završio na 88. mestu sa zaostatkom od 50 min i 53 sec iza današnjeg pobednika etape francuza Desprea. U generalnom plasmanu i dalje se nalazi na 91. poziciji. Današnja etapa ponovo je skraćena na 220km, zbog velikih kiša i teško prohodnih delova specijala. Trinaesta etapa je više ličila na svetski reli šampionat, nego na teške etape Dakar relija koje su takmičari prolazili ovih dana. Tehnički izazovnu deonicu ali po tvrđem tlu pobednik etape Despre je prešao za 2 sata i 33 min. U generalnom plasmanu i dalje je Marco Coma uverljiv na prvom mestu, pošto je danas trku završio sa samo 2 minuta zaostatka iza pobednika.

Što se tiče automobila danas je najbrži bio Nani Roma u svom Micubushiju. Vozači Folksvagena su danas...

detaljnije
Post date: Pet, 16.01.2009 - 18:40
Custom Search