Korhec: U katastru krše prava Mađara

Čet, 24.03.2011 - 13:00 -- dejan.malagurski

Dr Tamaš Korhec, predsednik Nacionalnog saveta mađarske manjine tvrdi - U katastru krše prava Mađara

- Pokrenućemo postupak pred republičkim zaštitnikom građana, jer Republički geodetski zavod krši međudržavne sporazume, ali i domaće propise i Ustav

Tamaš Korhec, predsednik Nacionalnog saveta mađarske manjine, izjavio je juče da u Republičkom geodetskom zavodu krše prava Mađara garantovana Ustavom i međudržavnim sporazumima Srbije i Mađarske, jer odbijaju da prihvate ugovore koji su sačinjeni na mađarskom službenom jeziku. On je istakao da će zbog toga pokrenuti postupak pred republičkim zaštitnikom građana.

- Propisi Republike Srbije jasno kažu da ovdašnji Mađari mogu punovažno da koriste isprave na meternjem jeziku u postupcima prema državnim organima, a Republički geodetski zavod, odnosno služba katastra to uporno odbija. To je kršenje međunarodnog prava, ali i Ustava ove zemlje, te apelujemo na državne organe da što pre reaguju i spreče kršenje prava mađarske nacionalne manjine u Vojvodini - kaže dr Tamaš Korhec

Osim zaštite prava mađarske manjine na korišćenje službenog jezika, u Nacionalnom savetu dosta pažnje poklanjaju obrazovanju. Iz toga razloga, 35 osnovnih i srednjih škola u Vojvodini je proglašeno ustanovama od posebnog značaja za mađarsku zajednicu. Ipak, iako i senćanska gimnazija spada u jednu od njih, u savetu se ne slažu sa izborom nove direktorice.

- Lično nemamo ništa protiv Ildiko Marijaš, ali ona je izabrana na sporan način. Naime, dva člana tamošnjeg školskog odbora su izabrana na nezakonit način, zbog čega smo protiv njihovog imenovanja pokrenuli upravne sporove, zahvaljujući čijim glasovima je ova postavljena na mesto direktora. Istrajaćemo u tome da u ovom slučaju isteramo pravdu do kraja i sprečimo dalje nezakonitosti - naglasio je Korhec.

On je dodao da su kriterijumi za izbor škola koje će biti proglašene ustanovama od posebnog značaja za ovdašnje Mađare bili najviše vezani za broj učenika pripadnika mađarske nacionalne manjine koji ih pohađaju, pa je na ovaj način obuhvećana većina đaka iz redova ove manjine. Narednih dana očekuje se i davanje saglasnoti na nekoliko udžbenika iz kojih će mađarski osnovci i srednjoškolci učiti.

- Imao sam juče ujutro i razgovore sa gradonačelnikom Subotice Sašom Vučinićem, na temu ustanova kulture koje su važne za mađarsku manjinu, a većina ih se nalazi na teritoriji Subotice. Očekuje se da će veći deo njih biti proglašen ustanovama od posebnog značaja, ali za sada se čega pokrajinska odluka koja treba da usaglasi važeće zakone. Očekujem da će ona biti doneta do maja ove godine, nakon čega ćemo moći pristupiti realizaciji zacrtanih planova - zaključio je dr Tamaš Korhec, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Naredna, deveta redovna sednica Nacionalnog saveta mađarske manjine biće održana petog aprila.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search