Uspešna akcija suzbijanja ambrozije

Pon, 17.10.2011 - 11:00 -- bojana.juric

Akcija suzbijanja ambrozije dala je dobre rezultate i zahvaljujući višegodišnjem košenju zaparloženih površina koncentracija polena u vazduhu konstantno se smanjuje, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj povodom okončanja ovogodišnjih aktivnosti na suzbijanju ove izuzetno agresivne i na našim prostorima, zbog klimatsko-geografskih karakteristika, veoma rasprostranjene korovske biljke.

Član Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine mr Suzana Dulić kazala je da je ove godine akcija uklanjanja ambrozije sprovedena na 110 hektara gradskog građevinskog zemljišta, 170 hektara zaštićenog prirodnog dobra i na 260 hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i da su za te aktivnosti izdvojena značajna sredstva.

- Za košenje ambrozije na gradskom građevinskom zemljištu iz Fonda za zaštitu životne sredine obezbedili smo tri i po miliona dinara, oko četiri miliona dinara izdvojeno je za sprovođenje aktivnosti na zaštićenim prorodnim dobrima, a i Služba za poljoprivredu izdvojila je značajna sredstva za uklanjanje ambrozije na poljoprivrednom zemljištu, - rekla je Suzana Dulić.

Javno komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo" uklanjalo je ambroziju i parložnu travu sa javnih površina putem mehaničke primene, rekla je Elizabeta Tumbas, rukovodilac Radne jedinice "Zelenilo".

- Naša akcija košenja sprovodila se sa akcentom na većim površinama koje su zahtevale veću mehanizaciju i kompletnije grupe na samom terenu, dok su manje površine, na osnovu prijave građana, takođe prihvaćene. Na nekim nepristipačnim mestima ambrozija je hemjski tretirana, - rekla je Elizabeta Tumbas.

Suzbijanje ambrozije uspešno je sprovedeno i na poljoprivrednom zemljištu, ali bi u narednim godinama ambrozija trebalo da se suzbija na površini od 300 do 350 hektara, smatra šef Službe za poljoprivredu Mirko Ostrogonac.

- Po nekim našim procenama i zapažanjima, realno je planirati da se ambrozija suzbija na površini od 300 do 350 hektara poljoprivrednog zemljišta. Od 60 do 65 odsto zemljišta odnosi se na državno zemljište koje iz određenih razloga nije obrađeno, odnosno nije dato u zakup i na taj način je bilo prepušteno parlogu, a manji deo površina je vlasništvo individualnih poljoprivrednih proizvođača, - istakao je Mirko Ostrogonac.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, od 2005. godine, kada je Zavod i počeo sa merenjem aeroalergenog polena u vazduhu, koncentracija polena ambrozije konstantno se smanjuje, kazala je Tatjana Škorić.

- Kada bismo poredili 2005. godinu i 2011. godinu, možemo da zaključimo da je maksimalna dnevna koncentracija polena ambrozije ove godine pet puta niža, - naglasila je Tatjana Škorić.

Služba za inspekcijsko-nadzorne poslove ove godine imala je sveobuhvatan zadatak, rekao je komunalni inspektor Arpad Koso.

- Ove godine trebalo je i da udovoljimo prijavama građana, i da ispratimo posebne ugovore. Od strane građana imali smo 137 prijava. Neke lokacije su se poklapale tako da smo obavili 126 uviđaja. Tamo gde smo uspostavili kontakt sa vlasnicima izrečeno je 69 opomena i one su, osim dve, i ispoštovane. Trenutno radimo na prekršajnim prijavama. Imamo 12, koje će biti prosleđene sudiji za prekršaje, a još u 22 slučaja u toku je postupak gde ćemo, najverovatnije, takođe podneti prekršajne prijave, - kazao je Arpad Koso. 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search