Hosanafest 2012: Tko pjeva, duplo moli

Ned, 23.09.2012 - 20:00 -- nada.sudarevic

U Subotici održan sedmi Hosanafest - Tko pjeva, duplo moli

»Uzdam se u Tebe« naziv je pobjedničke pjesme sedmog Festivala hrvatskih duhovnih pjesama Hosana. Pjesmu su izveli članovi VIS-a »Matheus« iz Bizovca, glazbu je skladala Sandra Lovrinčević, a stihove pjesme je napisao vlč. Marin Knežević. Festival je održan u prošlu nedjelju, 23. rujna, u subotičkoj Dvorani sportova pod geslom »Jer, kad sam slab, onda sam jak«. 

Sav prihod od prodaje ulaznica, CD-a i DVD-a odlazi za potrebe Humanitarno-terapijske zajednice za pomoć ovisnicima »Hosana«, koja djeluje na tlu Subotičke biskupije. Generalni pokrovitelj Hosanafesta je bila Zagrebačka županija, a zamjenik župana Rudolf Vujević je uručio priznanje najboljima, statuu loga festivala, djelo dizajnerice iz Subotice Đurđice Orčić.   

Pred više od 2.000 gledatelja nastupilo je 15 izvođača koji su došli iz: Madžareva, Novog Marofa, Zagreba, Zenice, Osijeka, St. Poltena, Gromiljaka, Sarajeva, Subotice, Tugare, Omiša, Dugog Sela, Đakova, Petrovaca, Vrpolja, Vukovara i Bizovca.

Duhovna glazba se treba daleko čuti

- Dobili smo glavnu nagradu, koju glasovanjem dodjeljuju svi izvođači, za našu pjesmu 'Uzdam se u tebe'. Mi smo ovdje već više puta nastupali, rado dolazimo, imali smo prije nekoliko godina i pobjedu s pjesmom 'Slavi boga našega', ali nije sve u pobjedi, slavi se Bog u svim srcima. Veliki je poticaj za dolazak ovdje bio i ovogodišnji moto fetivala, to je jedna od velikih poruka. Mislili smo da imamo pjesmu s kojom možemo poslati poruku da se možemo uzdati u Boga kad god smo slabi, - kaže Sandra Lovrinčević, voditeljica grupe »Matheus«, koja nije krila radost zbog osvojene nagrade.  

- Što se tiče rada s grupom, uvježbavam glasove, a isto tako pišem glazbu i tekstove. Mi smo grupa koja djeluje već desetak godina i imamo iza sebe puno nastupa na svim hrvatskim festivalima duhovne glazbe, gdje smo također osvojili nekoliko nagrada. Izdvojila bih onu na Uskrs festu 2010., ali nisu nagrade ono što nas potiče, svoje smo pjevanje shvatili više kao službu, jer znamo da je pjevanje dvostruka molitva i time smo nastojali prenositi Božju riječ kroz glazbu. Duhovna glazba postaje sve više popularna u Hrvatskoj, traži svoje putove i organizacijom raznih festivala dolazi do izražaja, a može se čuti i u raznim radijskim programima. Takve pjesme puno pružaju vjernicima i mislim da se duhovna glazba treba daleko čuti, jer Božja riječ nosi velike poruke, - kaže Sandra Lovrinčević zahvaljujući se Bogu i na tome što postoji zajednica »Hosana«, koja se bori protiv raznih vrsta ovisnosti. 

Svoju radost nisu krili ni članovi grupe Aid band »Glasnici« zbog osvojene prve nagrade stručnog prosudbenog povjerenstva za pjesmu »Nek' mu pjeva svijet«. Članovi stručnog povjerenstva su bili glazbenici Kristina Križan, Iva Jegić i Miroslav Kujundžić. Grupu »Glasnici« čine dugogodišnji prijatelji Slaven Katić iz Vukovara, Zvonimir Kalić iz Vrpolja i Boris Dević iz Subotice, koji su se okupili oko ovog uspješnog glazbenog projekta kao izvođači, dok je glazbu skladao Viktor Kesler, a stihove je napisala Josipa Dević.  

- Jako sam sretan zbog nagrade, ali želio bih akcent staviti na prijateljstvo. Na zajedništvo nas braće i sestara koji pjevamo duhovne pjesme, koje se moglo vidjeti na festivalu kada smo podržavajući jedni druge svojim glasovima slavili Gospodina ne dajući prednost nagradama, nego ljubavi i vjeri u Boga. Tako je nastao i bend 'Glasnici', kao produkt prijateljstva i zajedništva u Kristu, - kaže Slaven Katić

Velika obitelj

Nagradu za najbolji tekst osvojila je Josipa Dević iz Subotice za pjesmu »Glasnici Božji«, koju je izveo VIS »Apostoli mira«.

- Sudjelujući na festivalima duhovne glazbe dobijete prigodu upoznati, družiti se i postati član jedne velike, posebne obitelji, pa su suradnje nekako prirodan slijed okolnosti. Tako je bilo i s 'Apostolima mira' i njihovom voditeljicom Ksenijom Abramović. Radi se o mladim, vrijednim ljudima iznimnih vokalnih sposobnosti, koji doista svojim radom i opredjeljenošću da svoj život temelje na duhovnim vrijednostima pokazuju kako nije teško slijediti Krista i drago mi je da nagrađeni tekst 'Glasnici Božji' baš oni pjevaju.

Nagrada štićenika zajednice Hosana pripala je VIS-u »Imakulata« iz Gromiljaka za pjesmu »Kristov mir«, glazbu je skladao Josip Vukoja, a autorice stihova su Vedrana Slišković i Monika Komšić.

- Dolazimo iz župe Gromiljak kod Kiseljaka, VIS 'Imakulata' dvije godine pjeva pri župi, počele smo pisati pjesme koje su se nizale, ova nagrada nam puno znači, a ovdje smo došle slaviti Boga. Organizacija festivala je odlična, a svaka pjesma izvedena na Hosanafestu ima svoju duhovnu poruku. Divno je gledati i slušati sve ove mlade, a tko pjeva, duplo moli, - kaže njihova voditeljica sestra Marinela Zeko

Nagrada publike je pripala VIS-u »Ritam vjere« iz Subotice za pjesmu »Ljubi Boga svoga«. Glazbu je skladao Viktor Kesler, a stihove je napisala Josipa Dević.  

- Svi smo uzbuđeni, to je poticaj za daljnji rad, a ovo je prvi festival na koji smo se prijavili. Naš sastav je nastao 2009. i kroz pjesmu slavimo Gospodina. Bilo je ovo divno druženje, a ponovno se pokazalo da mladi vole duhovnu glazbu, - kaže voditeljica »Ritma vjere« Elizabeta Nađ Kanas.

Predsjednik Organizacijskog odbora Hosanafest vlč. dr. Marinko Stantić istaknuo je kako je i ove godine podignuta razina kvalitete ove manifestacije, te da se festival svake godine mora dokazivati ili čak premašiti razinu koja je zacrtana.

Voditelji programa na ovogodišnjem Hosanafestu bili su Nevena Mlinko i Petar Pifat

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search