Nagrade za najuspešnije matematičare

Čet, 14.03.2013 - 12:45 -- nikola.tumbas

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana broja Pi, danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće upriličeno tradicionalno uručivanje nagrada najuspešnijim mladim matematičarima Subotice. Nagrade i diplome učenicima su uručili gradonačelnik Subotice Modest Dulić, predsednik Društva matematičara Subotice dr Nebojša Gvozdenović, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“ Eržebet Ivanović, direktor Osnovne škole „Majšanski put“ Silvija Tot i Ljubica Kiselički, predsednik Komisije za takmičenje matematičara. Na kraju gradskih takmičenja iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola u kojima je učestvovalo preko 400 učenika, više od 200 pokazalo je izuzetne rezultate, a čak jedanaestoro njih ima maksimalnih 100 bodova.

Obraćajući se mladim matematičarima, nastavnicima, direktorima škola i roditeljima, Modest Dulić je istakao da je veoma bitno ko je na času i ko i na kakav način učenicima predočava lepotu matematike kao nauke i praktično trasira put nekim daljim aktivnostima. Velika većnica, rekao je, nikada ovako nije bila ispunjena, što potvrđuje ogroman kapacitet koji kao društvo imamo kada su u pitanju naši mladi matematičari.

- Pred nama je 200 najboljih matematičara, što je snažan signal sa kakvim potencijalom i kapacitetom kao društvo raspolažemo, ali i ogromna obaveza da taj talenat negujemo da bismo na kraju dobili konačan rezultat koji ovom društvu može da pomogne da se dalje razvija. Čestitam i roditeljima koji su snažna podrška učenicima u njihovom nastojanju da budu najbolji. Živimo u vreme visoko sofisticirane tehnologije gde je matematika, kao pismo tih savremnih tehnologija, izuzetno važna i zato je poznavanje matematike ključno ukoliko želimo da razvijamo naše društvo. Zaista se trudimo da u naš grad dovedemo renomirane firme i da nauka i tehnika postanu dominantne u industriji koju u Subotici ustanovljavamo, - naglasio je gradonačelnik Dulić.

Još o ovome pročitajte ovde

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search