I Subotica će se kandidovati za evropsku prestonicu kulture

Kategorija: 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić najavio je danas da će se i taj grad kandidovati za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Ranije su kandidature najavili i Beograd i Novi Sad.

Dulić je na obeležzavanju Dana Evrope na Trgu slobode rekao da će Subotica iskoristiti šansu koje državama u procesu evropske integracije pruža evropska Komisija i da će se kandidovati za Evropsku prestonicu kulture za 2020. godinu.

Povodom Dana Evrope, Dulić je rekao da je veoma važno da se mladim ljudima skrene pažnja koliko je bitna borba protiv fašizma i svih oblika diskriminacije, rasizma i netolerancije, koje na kraju evoluiraju u fašizam i nacionalizam, koji se, kako je ocenio, vraćaju i na političku scenu Srbije.

On je rekao savremena Evropa zasnovana upravo na principima antifašizma i dodao da će Subotica ostati verna svojoj evropskoj tradiciji i promociji evropskih vrednosti, kojima se sa pravom ponosi.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je rekao da je danas borba protiv onih vrednosti i pojava koje oličavaju fašizam možda aktuelnija nego ranijih godina.

Dulić, Vasin i predsednica Skupštine grada Marija Kern-Šolja položili su danas vence na Spomenik žrtvama fašizma.

 

Natalija Jakovljević

Dopisnica agencije Beta

 

Custom Search