Održana redovita sjednica skupštine UBH "Dužijanca"

Pet, 11.04.2014 - 09:33 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Lazo Vojnić Hajduk - Dužijanca je zahvala Bogu i pohvala čovjeku
Lazo Vojnić Hajduk - Dužijanca je zahvala Bogu i pohvala čovjeku

           Sinoć je u vjeronaučnoj dvorani župe sv. Roka u Subotici održana prva redovita sjednica skupštine Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“. Glavne toče dnevnog reda skupštine bile su predstavljanje temeljnih postavki razvojnog programa UBH „Dužijanca“ te usvajanje programa Dužijance 2014. i Financijskog plana ovogodišnje Dužijance.

            Na početku skupštine sve članove je pozdravio predsjednik Udruge dr. Andrija Anišić. On je u kratkim crtama predstavio knjigu Laze Vojnić Hajduka „Dužijanca je zahvala Bogu i pohvala čovjeku“ ističući da upravo ta knjiga sadrži temeljne postavke razvojnog programa Udruge. O samoj knjizi više je govorio sam autor predstavljajući njezin sadržaj i razloge njezinog nastanka.

            Marinko Piuković, direktor Udruge koji je ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Dužijance, predstavio je program ovogodišnje Dužijance koji je usvojio na svojoj sjednici Organizacijski odbor, koji ima sedam članova i koji je izabran na četiri godine.

            Prema financijskom planu za ostvarenje svih programa ovogodišnje Dužijance bit će potrebno prikupiti oko četiri milijuna dinara. Ukoliko se potrebna sredstva na prikupe predsjedništvo Dužijance i Organizacijski odbor odlučit će koji će programi biti izostavljeni.

            Na skupštini je posebno naglašeno da neke programe, koji su navedeni, neće organizirati niti će za njih tražiti financijska sredstva Udruga odnosno Organizacijski odbor. Svi programi koje ne organizira Udruga uvršteni su u program temeljem posebnih sporazum. Smisao sporazuma koji će biti potpisani ili su već potpisani sa župama koje organiziraju dužijance u prigradskim naseljima, zatim sa HKC „Bunjevačko kolo“, HKPD „Matija Gubec“ (Kolonija slamarki) a napose sa gradom Subotica. Sklapanjem navedenih sporazuma Udruga s jedne strane želi očitovati da želi i cijeni suradnju s udrugama i Gradom ali na jasnim osnovama. Po Sporazumima i jedna i druga strana preuzimaju određene obveze koje trebaju ispuniti.

            Najviše rasprave na sjednici članovi Udruge vodili su oko budućeg organiziranja „Dužijance malenih“ koju će ubuduće organizrati HKC „Bunjevačko kolo“ i koja će se priređivati u neznatno izmijenjenom obliku. Naime, više neće biti povorke djece do Gradske kuće niti predavanja kruha u Gradskoj kući, budući da ta manifestacija nije podržana od građana niti je posvećena dovoljna ozbiljnost sa strane gradske uprave. No, održat će se folklorna večer i misa zahvalnica. Ta će se manifestacija ubuduće vjerojatno organizirati pod geslom: „Dječja zahvala za žetvu“.

            Predsjednik Udruge je također izvijestio članove skupštine da ih je u srijedu, 9. travnja vodstvo Udruge primio gradonačelnik Jeno Maglai. Gradonačelnika su izvijestili o djelovanju Udruge poslije osnutka te o pripremama za ovogodišnju Dužijancu. Gradonačelniku su također uručili novu knjigu „Dužijanca je pohvala Bogu i zahvala čovjeku“ te Program ovogodišnje Dužijance kao i Financijski plan za njenu organizaciju. U srdačnom razgovoru, Gradonačelnik je obećao da će sudjelovati u Dužijanci na način kako su to činili i prethodni gradonačelnici grada Subotice kao i da će Grad financijski podržati tu omiljelu manifestaciju svih građana našega Grada.

            U Udrugu odlukom predsjedništva primljeni su novi članovi među kojima su Nedeljka Šarčević, Zorica Bašić Palković, Marina Kovač, Željka Zelić, Mario Dulić i Davor Ševčić. Predsjednik, dr. Andrija Anišić zahvalio je novim članovima kao i svim članovima osnivačima što su prihvatili biti dio „predivne priče o Dužijanci i što će svojim radom ubuduće i oni dodavati nova poglavlja te priče“.

 

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Završni događaj, bandašicino kolo, za današnji dan u okviru Dužijance 2014.

Post date: Ned, 10.08.2014 - 22:44
Post date: Ned, 10.08.2014 - 16:21

Tradicionalna predaja kruva gradonačelniku grada ispečenog od žita ovogodišnje žetve.

U nastavku tekst koleginice Biljane Vučković:

Centralna svečanost „Dužijance“

– Uručenjem hleba od novog žita Jene Maglaiju, gradonačelniku, u Subotici je juče završena „Dužijanca“, manifestacija u čast žetelaca.

Tradicionalno program je počeo blagoslovom i ispraćajem bandašice i bandaša, najlepšeg risarskog para, iz crkve Svetog Roka, a nastavljen je povorkom do Katedrale Svete Terezije Avilske, Misom zahvalnicom koju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić i povorkom kroz grad. Gosti su bili predstavnici republike, pokrajine, grada, Mađarske i Hrvatske, brojnih organizacija i udruženja i verskih zajednica.

Ovogodišnji bandaš i bandašica su Petar...

detaljnije
Post date: Ned, 10.08.2014 - 15:19

Centralni deo današnjih delova manifestacije, svečana povorka Dužijance 2014.

Post date: Ned, 10.08.2014 - 13:34

U prilogu nekoliko fotografija ljubitelja konja i konjičkog sporta od Maria Tikvickog i detalj sa primopredaje zastave...

Post date: Ned, 10.08.2014 - 12:38
Custom Search