Obeležen Dan Evrope

Pet, 09.05.2014 - 18:08 -- nikola.tumbas
Lavirintom do Evropske unije
Lavirintom do Evropske unije

Na Trgu slobode, Centar lokalne demokratije u saradnji sa gradom Subotica organizovao obeležavanje Dana Evrope - 9. maja. Ovom priliko posetioci su imali priliku da  istraže i pronađu put kroz “EU lavirint” odgovaranjem na pitanja o Evropskoj uniji. Po izlasku iz lavirinta posetioce je dočekivao simbolični EU pasoš. 

Skupu su prisustvovali i konzuli Republike Mađarske i Hrvatske.

U ime grada Subotice prisutnima se obratila Maria Kern Šolja, pomoćnica gradonačelnika, čije govor u nastavku izveštaja.

Dan Evrope, 9.maj, Subotica                                                         

I pored toga što naša zemlja još nije punopravni član velike porodice Evropske Unije u Subotici se već tradicionalno obeležava deveti maj Dan Evrope. A zašto mi to činimo, jednostavno jer u potpunosti podržavamo i prihvatamo njene fundamentalne vrednosti kao što su mir i solidarnost. Ove vrednosti se izražavaju kroz ekonomski i socijalni razvoj obuhvatajući dimenzije životne sredine i regiona što su garancije za pristojan životni standard za sve građane.

Deveti maj je datum koji, zajedno sa himnom Evropske unije i njenom zastavom, predstavlja simbol Evropske unije, zajednicu evropskih naroda. Nas čekaju niz aktivnosti pa i reforme na putu prema evropskoj uniji.

Subotica, uspešno koristi i učestvuje u projektima EU koji su prepoznati kao mogućnost ravoja regije i očuvanja dobrosusedskih odnosa, gde je regionalna saradnja prepoznata kao preduslov za brži razvoj i usvajanje evropskih standarda.  Evropska unija preko svojih fondova podstiče širok raspon aktivnosti na raznim područjima. Jedinice lokalne samouprave imaju izuzetno važnu ulogu u procesu evropskih integracija, pošto se više od polovine svih regulativa i propisa članicama Evropske unije, sprovode upravo na lokalnom nivou.

Naš grad predstavlja primer evropskog grada koji promoviše i neguje evropske vrednosti  multikulturalnosti i multietničnosti, u kojem se prepliću različite nacionalnosti i kulture. Savremena Evropa je zasnovana upravo na ovim principima, a Subotica će kao takva ostati verna svojoj evropskoj tradiciji i promociji evropskih vrednosti, kojima se sa pravom ponosi.

 

 

 

Custom Search