Otvoreno pismo predsednici Narodne skupštine Srbije

Kategorija: 

– g-đi Maji Gojković –

                                                                Svim sredstvima javnog informisanja

 

Saznanje da je Visoki savet sudstva predložio sudiju Tumbas Rozaliju za predsednika Osnovnog suda u Subotici zaprepastio je svo članstvo i simpatizere i ogorčio bivše radnike "Sever"-a koji su tužili to preduzeće za neisplaćeni deo zarade.

Za Udruženje građana Subotice "Solidarnost" i za tužitelje ovaj predlog je neprihvatljiv, jer znamo kakvu su "golgotu" u proteklih 11 godina prošli radnici koji su tužili preduzeće "Sever", a naročito radnici koji su izgubili spor zbog nezakonito donesenih odluka sudova. U to vreme g-đa Tumbas Rozalija bila je rukovodilac Odeljenja za radne sporove, a nakon toga vršilac funkcije predsednika Osnovnog suda u Subotici.

Naš stav opredeljuju sledeće činjenice:

-        gotovo nijedan spor radnika sa preduzećem "Sever" nije okončan u roku predviđenim zakonom, niti u roku razumnom za presuđivanje (primera radi: tužbe radnika podnesene 2003. godine  rešene su tek 2011. ili 2012. godine);

-        vršilac funkcije predsednika Osnovnog suda u Subotici Tumbas Rozalija krajem 2011. godine poziva predstavnike  UG SU "Solidarnost" na razgovor da bi im saopštila da će veći broj radnika – tužitelja biti nezadovoljni odlukama sudija Osnovnog suda u Subotici zbog "zastarevanja potraživanja", na osnovu stava da je privatizacija "Sever"-a završena 2005. godine, a pitanje koje iz ovoga sledi je: otkuda g-đi Tumbas saznanje kako će sudije Osnovnog suda u Subotici presuđivati? Da li je ovaj i ovakav postupak g-đe Tumbas u skladu sa zakonom i etičkim kodeksom sudija?!;:

-        u toku razgovora i u kasnijim dopisima blagovremeno smo upozoravali g-đu Tumbas da privatizacija preduzeća "Sever" nije okončana 2005. godine nego 2010. godine i da odbijajuće presude sudija Osnovnog suda u Subotici nisu u skladu sa Zakonom o privatizaciji, ugovorom o prodaji društvenog kapitala preduzeća "Sever Holding Internacional" niti sa validnim dokumentima Agencije za privatizaciju;

-        dokazi koje smo preko advokata Čizmar Lasla uputili sudu dokazujući da privatizacija nije okončana 2005. već 2010. godine smatrani su irelevantnim za presuđivanje;

-        zahvaljujući visokoj profesionalnosti i savesti  jednog sudije Osnovnog suda u Subotici,  taj sud je angažovao sudskog veštaka da utvrdi kada je okončana privatizacija  preduzeća "Sever". Sudski veštak početkom 2014. godine nalazi da je privatizacija preduzeća "Sever" okončana 15. jula 2010. godine.

Posledice nezakonito donesenih odbijajućih presuda po zdravlje tužitelja i traume koje su preživeli oni i njihove porodice su nesagledive. Većina njih nije bila u stanju da plati enormne sudske troškove za šta su odgovorne pre svega postupajuće sudije. Smatramo svojom dužnošću da obavestimo javnost da je jedan radnik nakon prijema odbijajuće presude izvršio samoubistvo.

Na osnovu dokumenata i saznanja kojima raspolažemo, kupac preduzeća "Sever" nakon saznaja da je preko 1.000 radnika tužilo "Sever" za neisplaćene zarade, našao načina da polovina tužitelja dobije a druga polovina da izgubi spor. Kakva je u svemu tome uloga činovnika Vlade Republike Srbije, Agencije za privatizaciju i sudstva ostaje da se utvrdi.

 

                                                                            UG SU "Solidarnost"

                                                                                    predsednik:

                                                                              Vanja Dragojlović

Subotica, 21.05.2014. god.

Custom Search