Paljenje badnjaka

Uto, 06.01.2015 - 21:10 -- nikola.tumbas
Detalj sa paljenja badnjaka - poruka oca Zvonka
Detalj sa paljenja badnjaka - poruka oca Zvonka

Na Trgu slobode tradicionalno je po 23. put obeležen Božić, po julijanskom kalendaru, u organizaciji SKC Sveti Sava.

Skupu su se obratili otac Zvonko i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić:

Otac Zvonko:

- ... neka svima vama, draga braćo i sestre, Bogomladenac Hristos ulije u vašim dušama i u vašim srcima božanski mir i božansku radost a ponajviše hrišćanske ljubavi. Da volite i Hrista Bogomladenca koji je radi nas i našeg spasenja došao u naš svet, da volite Svetu Pravoslavnu Crkvu, i pravoslavnu vjeru, da volite svoj narod i svoju zemlju, i bližnjega svoga kao samoga sebe, bez obzira na njegovu nacionalnu, rasnu, političku, socijalnu ili versku pripadnost. Mir Božiji, Hristos se rodi!

 

Ilija Maravić:

- Braćo i sestre poštovani sugrađani. Čast mi je i zadovoljstvo što mogu da vam se obratim na ovom skupu u ime grada kao predsednik Skupštine grada. Svim građanima pravoslavne veroispovesti čestitam Banje veče o čestitam najveći hrišćanski praznik Božić. Neka vas sreća, mir u ljubav prati vas i vaše najmilije. Mir Božiji, Hristos se rodi!

Program je ovog puta potrajao nešto duže nego uobičajeno, da bi na kraju, mlađi deo prisutnih, pokvario utisak napravivši bakljadu i pucnjavu sa petardama iza dela prisutnih, dok je program još trajao na sceni. 

Vreme je, očigledno, sve više ljudi se buni jer trpe od nesnosnog paljenja petardi tokom dva meseca. Članak u Blicu podseća na to kako su takve stvari bile ranije uređene zakonom i kod nas.

Tagovi: 
Custom Search