Otvoreno pismo UG SU "Solidarnost"

Kategorija: 

Narodna skupština Republike Srbije

-Predsedniku, g-đi Maji Gojković-

 

Na osnovu obraćanja velikog broja građana Subotice i protestnog skupa u vezi s tim, Udruženje građana Subotice "Solidarnost" traži od Vas:

1.      Da povučete iz primene pojedine odredbe iz Zakona o vodama (Sl. glasnik RS br. 30/2010 i 93/2012), koje se odnose na uvođenje naknade za odvodnjavanje za građevinsko, poljoprivredno i šumsko zemljište:

2.      Da se obezbedi dosledna primena zakona u skladu sa stvarnim stanjem na terenu, da bi naknadu za odvodnjavanje plaćali samo oni građani koji su na to obavezni.

 

Obrazloženje:

Neselektivna primena, netačni podaci na osnovu kojih je određen iznos predmetne naknade izazvali su negodovanje i proteste velikog broja građana Subotice, a i šire.

Podaci u Službi katastra i izvodi iz istih, na osnovu kojih koje je veliki broj građana  dobio rešenja za naknadu za odvodnjavanje, nisu usklađeni sa stvarnim stanjem na terenu po nizu elemenata (na primer površina, namena i vrsta zemljišta, objekti koji su na zemljištu, itd.). Građanima je data mogućnost žalbe na rešenje, ali su oni primorani da je plaćaju bez odlaganja zbog kamata i drugih sankcija. Takvo je i objašnjenje Zaštitnika građana Grada Subotice, što je po nama pravno i politički nonsens. Uvođenje predmetne naknade građani doživljavaju kao pljačku i novi način izvlačenja para iz njihovih džepova koji su već ionako ispražnjeni. Isto tako, postavlja se pitanje zašto se plaćanje ove naknade odnosi samo na teritoriju AP Vojvodine, jer po našim saznanjima građani u užoj Srbiji nisu dobili ovakva rešenja. Rešenja o naknadi za odvodnjavanje dobila čak i deca starosti od pet godina, građani koji su umrli, građani u statusu socijalno zaštićenog stanovanja (zgrada na adresi Aleja Maršala Tita 33 u Subotici), građani koji stanuju u višespratnicama u kojima je odvođenje vode regulisano gradskom kanalizacijom za čije održavnje već plaćaju., građani u zgradama koje su na zemljištu čiji status nije tačno razgraničen (koje je građevinsko, a koje poljoprivredno zemljište).

Široka je lepeza primedaba koje ogorčeni građani iznose i po svemu su u velikoj meri u pravu, što obavezuje zakonodavca da izvrši odgovarajuće izmene u Zakonu o vodama RS i obezbedi njegovu pravilnu primenu. UG SU "Solidarnost" će ovaj predlog izneti pred asocijaciju udruženja Levi samit Srbije i da – ako to bude potrebno – u skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine RS prikupi 30.000 potpisa građana u vidu peticije za izmenu Zakona o vodama RS.

S poštovanjem,

 

Subotica, 13.05.2015. god.                                              UG SU "Solidarnost" predsednik Vanja Dragojlović

Custom Search