Szabadka ünnepel

Kategorija: 
Izvor: 

Alternatív szabadkai együttesek koncertjével kezdődött a főtéren Szabadka város ünnepsorozata szombaton este. A rendezvény kedd estig tart. A következő napokban Lajkó Félix, a Garavi Sokak és a Szabadkai Filharmónia is koncertet ad majd.

236 évvel ezelőtt szeptember elsején kapta meg a szabad királyi város címet Szabadka. Ennek évfordulóját ünneplik most négy napon keresztül.

A téren előadások és borutca is várja az arra járókat. Sőt, jótékonykodásra is lehetőség van. A ZaJedno Fogyatékkal Élőket Segítő Egyesület szervezésében olyan tárgyakat vásárolhatnak a látogatók, amiket az Abrakadabra napközi egészséges és fogyatékkal élő gyerekei készítettek. A befolyt összegből új játékokat vásárolnak számukra. Dékány Mónika, önkéntes: „Készítettünk nagyon sok mindent, például kis üvegeket, poharakat, képeket a városházáról, kulcstartókat, és ezt mind közösen az önkéntesekkel.”

Szombaton este az alternatív együttesek fellépésével megkezdődött Szabadka város születésnapjának koncertsorozata is. Keddig minden este különböző együttesek váltják egymást a színpadon. A látogatók élvezik a változatos programokat.

– Eljöttünk ide, hogy megnézzük ezeknek a fiatal szabadkai együtteseknek a koncertjét, mert szeretjük ezt a fajta zenét.

A programsorozatba a Városi Múzeum is bekapcsolódott. Szombaton délután Hulló István biológus tartott előadást azokról a környékbeli növényekről és állatokról, amik a szecessziós művészetnek köszönhetően bárhonnan visszaköszönhetnek ránk a városban. „Olyan nagyszámú faj pusztul ki naponta, hogy erről kell beszélni. A szecessziós művészek egyébként hittek abban, hogy az ő munkásságuk, a munkájuk, az alkotásuk hat majd az emberre, az ember jóságára, a szépség szeretetére.”

A négynapos rendezvénysorozat ideje alatt a város területén egész nap különféle programokkal várják az érdeklődőket. Egyebek mellett családi látogatásokat is szerveznek a Palicsi Állatkertben. A részletes program megtalálható Szabadka Város hivatalos honlapján, a www.subotica.rs-en. A Suboticatrans közvállalat a városnap alkalmából hétfőn ingyenes buszjáratokat indít a környező településekről.

Custom Search