Otvoreno pismo Zaštitniku građana Grada Subotice g-dinu Zlatku Marosiuku

Kategorija: 

Prošao je Dan obeležavanja ljudskih prava, mnogi posedali u prve redove radi slikanja, bilo je previše pohvala, a malo kritičkih osvrta. Udruženje građana Subotice "Solidarnost" nije ni bilo pozvano na ovaj svečani skup, iako je prva agenda u našem statutu borba za prava i interese radnika po osnovu rada, na čemu i radimo.

Mi smo sa Vama sarađivali proteklih godina po više osnova, tražili Vaš savet i pomoć više puta. Sarađivali smo i sa g-dinom Sašom Jankovićem, republičkim ombudsmanom. Zašto nismo bili pozvani na pomenuti skup?! Podrazumeva se da nezavisne institucije kao što bi trebalo da je gradski ombudsman i nevladina i nezavisna UG sarađuju – što je ovom prilikom izostalo. Mi svedočimo da je stanje ljudskih prava u Subotici veoma loše –  protiv čega se i borimo. U Subotici nema borbe protiv korupcije. Sudovi, Osnovni i Trgovinski sud kao ni tužilaštvo ne rade "u ime naroda"! U mnogim firmama nastalim putem stranih investicija ne poštuju se zakoni Republike Srbije i zaposleni ne mogu da ostvare ne minimalna radnička = ljudska prava. Njima inspekcije i drugi nadležni organi ne smeju ni da primirišu.  Mi smo išli i sedali na pragove građana koji su nezaposleni i u statusu socijalnog staranja jer je državni organ hteo da im pleni imovinu (tv aparate, ormane, krevete).

Skupljali smo i nosili humanitarnu pomoć izbeglicama – jer i oni su ljudi. I da ne ređamo više primere neostvarivanja ljudskih prava u Subotici jer ih je previše.

Nasuprot svemu pomenutom, mi iz UG SU "Solidarnost" nastavićemo našu borbu i brigu za sve Subotičane, da bismo za buduće dane ljudskih prava mogli da kažemo: bolje je, ima rezultata, ljudi žive kao što je primereno Čoveku. Uvereni smo da bi u tome imali više rezultata kada bismo u borbi za ljudska prava radili ujedinjeno i svako u okviru svojih nadležnosti. Nadamo se da će tako biti narednih godina jer je to u interesu svih građana Subotice.

Custom Search