Peter Brötzmann – Heather Leigh duo

Uto, 06.09.2016 - 23:21 -- darko.kovacevic

Kanjiški Jazz festival u Subotici - Pozorište „Kosztolányi Dezső” -  10.9.2016 - SUBOTA - 20.30 – Peter Brötzmann – Heather Leigh duo (D, US)

  • Peter BRÖTZMANN – alt i tenor saksofoni, klarinet, tárogató
  • Heather LEIGH – el. pedal steel gitara

Dvoje beskompromisnih umetnika, u svakom času spremnih na ekstremnu dinamiku ali i prefinjene muzičke nijanse, Brötzmann i Leigh su tek prošle godine započeli svoju muzičku saradnju, tokom susreta na Tectonics Festivalu u Glazgovu. Usledio je niz evropskih i američkih koncerata ovog novoformiranog dua, nakon čega su se odlučili da objave i svoj debitantski album „Ears are Filled with Wonder” za Not Two Records (CD) odnosno Trost Records (limitirana serija na vinilu). Međutim, oni su sve samo ne debitanti u muzičkom svetu. Zajedno na scenu donose nebrojene decenije iskustva sa svirepe improv-scene, a u svoj rad unose koliko neposredne i trenutne improvizacije, toliko i vrlo duboke lirske trenutke.

Govoreći o njima pojedinačno, gospodina Brocmana čini se da nije potrebno posebno predstavljati. Ikona je to svetske free-jazz scene, sasvim sigurno jedan od najvećih jazz muzičara koje je Evropa imala. Sa svojih 75 godina i dalje neumorno putuje, nastupa širom sveta. U Suboticu dolazi sa Sardinije, kasnije ide za Nemačku... Iza njega je mnogo desetina, možda i stotina izdanja, na kojima uvek donosi taj tako prepoznatljivi oštar i čvrst zvuk. Još od 60-tih godina i Machine Gun-a pa sve do danas aktivnih Full Blast-a, duo i trio formacija sa Noble-om, Bennink-om, Nilssen-Love- om, Drake-om ili u ovom našem slučaju sa Heather Leigh – Herr Brocman i dalje ispisuje istoriju.

O Heather Leigh sasvim sigurno mnogo manje znamo. Ova američka umetnica koja trenutno živi u Škotskoj, neprestano pomera granice i istražuje mogućnosti pedal steel gitare u kombinaciji sa svojim neverovatnim glasom. Slovi za neustrašivog improvizatora, koja je svojim tek nedavno objavljenim prvim solo izdanjem, već ukazala na kompozitorsku odvažnost i hrabrost da se uhvati u koštac sa temama poput seksualnog nagona, zlostavljanja, ranjivosti i okrutnosti. S vremena na vreme ipak, na površinu ispliva vrhunska senzualnost njenog izraza, koja slušaoca navede na pomisao da je ona tu kako bi vam pevala na uvce... Saradnja sa Brötzmann-om, sasvim sigurno će joj otvoriti nove teritorije.

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Sub, 10.09.2016 - 20:30
Vreme održavanja - kraj: 
Sub, 10.09.2016 - 22:00
Kategorija: 
Custom Search