Otvoreni XXVII Berbanski dani na Paliću

Sub, 17.09.2016 - 19:28 -- nikola.tumbas
Nebojša Daraboš izjava povodom 27 Berbanskih dana na Paliću
Nebojša Daraboš izjava povodom 27 Berbanskih dana na Paliću

Po retko lepom danu danas su na Velikoj terasi svečano otvoreni 27. berbanski dani. Poseta je bilo neuobičajeno velika, gotovo da nije bilo parking mesta za sve posetioce.

U prilogu izjava Nebojše Daraboša, člana gradskog veća i nešto ilustracija od ponude vina, rakije, voća, grožđa pa i puževa i to afričkih golemih po 100 din komad?

U postavci je i izložba dobrih karikatura sa temom "Vino iz Vlasotinaca".

***

A sada više o tome od Milana Aleksića...

Tradicionalni, dvadeset i sedmi po redu „Berbanski dani“ na Paliću, upriličeni povodom završetka radova u voćnjacima i vinogradima, ove godine okupili su više desetina izlagača i nekoliko hiljada posetilaca. Tokom ceremonije otvaranja, na Velikoj terasi, proglašeni su kraljica berbe – Helena Milanković, član baletskog studija „Mon Mirage“, i pudar godine – Mikloš Hompot, vinogradar sa Palića, dok je u vinski viteški red „Arena Zabatkiensis“ primljen novi član – Geza Kezereši. Manifestaciju je otvorenom proglasio Nebojša Daraboš, član Gradskog veća grada Subotice zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje.

 

Daraboš je, tim povodom, izrazio zadovoljstvo što je ova manifestacija prepoznata kao prilika da se treći vikend u septembru posveti dobrim ljudima sa ovih prostora koji su tokom godine vredno radili u voćnjacima i vinogradima, podsetio da je region Subotičko-horgoške peščare oduvek bio posvećen proizvodnji grožđa, vina i voća i najavio da će Grad i u narednim godinama podržavati „Berbanske dane“.  

– Subotička lokalna samouprava će i ubuduće podržavati ovu manifestaciju ne samo zbog toga što je prepoznala njen višestruki značaj, pre svega njen turistički potencijal, nego i zbog činjenice da predstavlja sinergiju poljoprivrede, privrede i turizma. Ono što ‘Berbanske dane’ na Paliću razlikuje od sličnih manifestacija u Vojvodini je to što se ovde ne slavi samo dobar rod grožđa i dobro vino nego i dobar rod voća i povrća – naglasio je Nebojša Daraboš i dodao bi u narednim godinama trebalo još više da se radi na promociji ove, za našu sredinu značajne manifestacije.

Posetioci su mogli da vide izložbe voća, povrća, vina, rakije, meda i cveća. Na Velikoj terasi organizovana je i prezentacija i degustacija sireva, na šetalištu – Bazar (suveniri, domaća radinost, stari zanati, slatkiši…), a kod Muzičkog paviljona izložba udruženja „Ukusi tradicije“.

Na parkingu kod Мale gostione priređena je izložba sitnih životinja Udruženja odgajivača sitnih životinja Subotica, a na Velikoj terasi izložba dečjih crteža na temu Berbanski dani i izložba karikatura na temu „Vinski bal“, Kulturnog centra SO Vlasotince. Kod Ženskog štranda organizovana je humanitarna akcija Rotari kluba Subotica „Plodovi humanosti“.

Manifestacija „Berbanski dani“ održava se i sutra, na Paliću. Programi traju od 10:00 do 19:00 časova.

 

Autor teksta: 
Custom Search