Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

Sub, 10.12.2016 - 14:18 -- nikola.tumbas

Svečanom dodelom diploma i nagrada autorima najboljih radova pristiglih na literarni konkurs koji je Kancelarija zaštitnika građana grada Subotice raspisala na dve teme: „Sanjao/la sam da bi život trebalo da bude radost” i „Zašto se o tome ćuti”, 09.decembra, u velikoj sali Nove opštine, obeležen 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

 

Na konkurs, otvoren od 25. oktobra do 25. novembra 2016. godine, subotički srednjoškolci mogli su da pošalju svoj literarni rad, esej ili pesmu na jezicima koji su u službenoj upotrebi u našem gradu - srpskom, mađarskom i hrvatskom - sa najviše 1.000 reči. Ukupno je pristiglo 68 radova, a nagrađena su po tri najbolja rada na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Pobednički radovi će biti objavljeni na zvaničnoj internet prezentaciji grada Subotice - www.subotica.rs - u rubrici Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana grada Subotice, Zlatko Marosiuk, kaže da su teme konkursa bile vrlo inspirativne za srednjoškolce iz našeg grada, pa čak i za dva učenika iz Prijepolja i Leskovca, i da sadržina pristiglih radova pokazuje da naša deca jako dobro osećaju sredinu u kojoj žive.

Učenici su u dve zadate teme uvrstili i diskriminaciju, nasilje u porodici, budućnost koju ne vide jasno, socijalno–ekonomska prava, izrabljivanje radnika, i ovo je prava forma kako da uključimo mlade u obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava. Mislim da su pristigli radovi pravi pokazatelj kako oni vide i doživljavaju svet oko sebe – istakao je Marosiuk.

Obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava prisustvovali su predsednik Skupštine grada Subotice, Tivadar Bunford, i pomoćnik gradonačelnika Etela Jerinkić.

Tivadar Bunford je, obraćajući se prisutnima, rekao da je jedno od osnovnih načela na kojem se naše društvo zasniva ostvarivanje ljudskih prava i sloboda, a među njima i manjinska prava.

Ova načela su od izuzetne važnosti za zajednice kao što je naša, jer zahvaljujući njima možemo da živimo zajedno uz međusobno poštovanje i uvažavanje, bez obzira na rasne, nacionalne, verske i druge razlike. Bez poštovanja ovih prava bilo bi nezamislivo postojanje multietničke, multikulturalne i multikonfesionalne Subotice. Ova prava nije dovoljno samo upoznati i naučiti, njih treba ostvarivati, a dobre primere prenositi na našu decu kako bi postali deo njihovih života – naglasio je Bunford.

Kancelarija zaštitnika građana grada Subotice raspisivanjem literarnog konkursa želi da podseti da se „Sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima” i  podstakne učenike subotičkih srednjih škola da razmišljaju i pišu o ljudskim pravima, jednakostima, sličnostima i razlikama u društvu u kome žive.

info: Milan Aleksić

www.subotica.rs

Autor teksta: 
Custom Search