SDS - (ne) Moguća misija

Kategorija: 

Socijaldemokratska stranka Subotica, pozdravlja najavljeno usvajanje Zakona o zaštitniku prava deteta. Imajući u vidu težinu, složenost i brojnost problema koji se javljaju u oblasti ostvarivanja prava deteta, nama kao socijaldemokratama je posebno stalo do toga da imamo instituciju koja se u svom punom kapacitetu i nepodeljeno zalaže za ostvarivanje i zaštitu prava sve dece.

Nadamo se i očekujemo da će budućem dečijem omudsmanu adevkatnim zakonskim rešenjima biti omogućeno da efikasno vrši svoj mandata, što uključuje i ovlašćenje da istraži svaku situaciju kršenja prava dece da prati adekvatnost i efikasnost primene zakona koji se odnose na zaštitu prava dece u praksi, i da bude nezavisna i vidljiva institucija, dostupna svoj deci u Srbiji.

Takođe se zalažemo i javno apelujemo da se makar na teritoriji našeg grada Subotice donese Kodeks o zaštiti dece od političkih zloupotreba političkih stranaka se, i da se između ostalog, svi akteri na političkoj sceni JAVNO OBAVEŽU da neće organizovati bilo kakvo političko i ideološko delovanje među maloletnicima, jer je to ne samo zakonski već i moralno i na svaki način neprihvatljivo i zaslužuje osudu javnosti, a svedoci smo da se to i dešava.

Predstojeća izborna kampanja još nije ni počela i ako sada jasno ne kažemo da je nedopustivo zloupotrebljavati decu, ne smemo ni da pomislimo šta još može da se desi  u narednih nekoliko meseci do izbora. Apelujemo i na sve čiji rad nemamo pravo da kontrolišemo, posebno poput medija, ali koji u velikoj meri utiču na kulturu, i ljudska prava, da nas podrže u našem apelu prema političkim akterima i da zajedno svi istrajemo i usvojimo „Subotičku povelju o zaštiti dece od političkih zloupotreba“ i tako pokažemo iskrenu brigu za decu i njihovog  civilizacijskog prava da dete bude dete, jer su naša deca, budućnost našeg grada, najveća briga ali i najveća šansa svake progresivne lokalne zajednice ka kojoj na svoj način svaka od stranaka sigurno i teži.

Custom Search