Uspeh učenica baletske škole Raičević

Sre, 21.06.2017 - 09:21 -- darko.kovacevic

Učenice Osnovne baletske škole ‘’Raičević’’ iz Subotice, ove godine položile su prijemne ispite za srednje škole u našoj zemlji i inostranstvu.

Jelena Milošev primljena je u Rusku baletsku školu u Londonu, u kojoj rade solisti Boljšoj baleta i dobila deo školarine i stipendiju. Od 35 devojčica koje su konkurisale za upis u Srednju baletsku školu ‘’Lujo Davičo’’ u Beogradu, Jelena je primljena kao 4. na rang listi, od ukupno primljenih 18 učenika. Protekle nedelje stigla je i vest da je Jelena nakon četvoromesečnog prijavljivanja dece iz celog sveta, ušla u izbornu klasu od 20 učenika koji će imati priliku da prisustvuju časovima letnje škole Akademije princeze Grejs Keli u Monte Karlu. Jeleni je data šansa i da polaže audiciju za pomenutu školu.

Mina Horvat je takođe položila prijemni za Internacionalnu baletsku školu u Minhenu, a od 12 devojčica koje su konkurisale u Novom Sadu primljena je u klasu od 6 učenika. Jovana Vuković je primljena u Internacionalnu baletsku školu u Minhenu gde se nalazi od marta meseca ove godine.  Takođe, 4 naše učenice: Anja Puškarev, Iva Vojinović, Sofija Kozarić i Petra Gubičak, od 30. juna imaće priliku da budu u školi Rozela Hajtover u Kanu gde će pohađati nastavu.

Pored uspeha na prijemnim ispitima u školama u Srbiji veoma smo ponosni na uspehe ovih devojčica u inostranstvu, koje su ponele ime naše škole i našeg grada u svetski priznate baletske centre.

ZAVRŠNI KONCERT OBŠ

Na sceni Jadran Narodnog pozorišta u Subotici, 24. i 25.juna održaće se završni koncert Osnovne baletske škole ‘’Raičević’’, sa početkom u 19 časova. Svoje stečeno znanje i veštine izvođenja prikazaće deca od najmlađeg uzrasta, bebe balerine, pa sve do malih maturanata baletske škole.

Prvi deo koncerta biće predstavljen kao divertisman sa varijacijama iz celovečernjih baleta, dok će u drugom delu programa publika moći da uživa u baletu Silfide Federika Šopena. Balet je rađen prema motivima originalne koreografije Mihaila Fokina, dok su deonice za malu decu prilagođene njihovom uzrastu.

PREMIJERA ZAVRŠNE PREDSTAVE DRAMSKOG STUDIJA ‘’RAIČEVIĆ’’

Povodom petogodišnjice postojanja Dramskog studija ‘’Raičević’’, stručni kadar pomenute škole je odlučio da ovaj put naprave predstavu zajedno sa učenicama baletske škole . Prvobitna ideja bila je da imaju samo plesne zadatake, ali želja učenica i njihov dar su prevazišli to očekivanje tako da one sada imaju i glumačke zadatke, te uzimaju učešće u predstavi, ravnopravno sa polaznicima Dramskog studija.

Plava Ptica je delo Morisa Meterlinka, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1911. Plava ptica je napisana 1908. godine i predstavlja manifest simbolizma. Ovo delo donelo je veliku promenu u odnosu na naturalističku dramu koja je obeležila prethodni period.

O komadu ‘’Plava ptica’’: U noći uoči Božića, dvoje siromašne dece posećuje veoma neobična vila koja ih šalje u potragu za Plavom pticom, koja će njenoj unuci doneti sreću. Pomoć koju deca dobiju od nje je čarobni dijamant koji omogućava da se vidi istina. U potraži za plavom pticom sreće, deca prolaze kroz razne avanture u Zemlji Uspomena, Carstvu Noći, Carsvu Budućnosti, Šumi i Vrtu u kome žive sreće i radosti gde pored ovozemaljskih sreća upoznaju i istinske sreće. Nastavnicima u Dramskog studiju bilo je važno i inspirativno da se u našem mračnom vremenu, svi mi malo podsetimo šta je u stvari sreća.

Premijera završne predstave Dramskog studija „Raičević“ biće odigrana 27. Juna u Dečjem pozorištu.

Custom Search