Jugo, moja Jugo: gastarbajterske priče

Čet, 13.07.2017 - 23:37 -- Savremena galer...

 Savremena galerija Subotica, ponedeljak, 17. jul 2017. u 17.30

 

U Savremenoj galeriji Subotica u okviru drugog dela projekta „Oni koji odlaze“ biće održano predavanje "Društveno odgovorni muzeji - prateći programi izložbe Jugo, moja jugo - gastarbajterske priče"

 

Izložba Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče, deo je šireg istraživačkog projekta Muzeja istorije Jugoslavije a obrađuje temu o jugoslovenskim radnicima na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj.

 

Gastarbajteri su imali višestruk uticaj na jugoslovensko društvo i kulturu, posebno na svakodnevni život stanovništva i često su u lokalnim zajednicama bili glavni inicijatori i akteri raznih promena. Odlazili su uglavnom iz malih, najčešće seoskih, sredina u industrijske centre Zapadne Evrope. Menjali su dotadašnje i sticali nove navike i običaje postajući značajni socio-kulturalni medijatori u komunikaciji i razmeni između socijalizma i kapitalizma, Istoka i Zapada, sela i grada, Balkana i Evrope. Gastarbajteri su uticali i na svakodnevni život u Nemačkoj i Austriji postajući, umesto gostiju, kolege i komšije, prijatelji i prihvaćeni članovi zajednice

 

Predavanje će održati Sara Sopić, istoričarka umetnosti, kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije.

 

U Savremenoj galeriji Subotica (SGSU) 30. juna 2017. otvoren je prvi deo  projekta „Oni koji odlaze“ predstavljanjem izložbe „Zajednički imenilac“.

Projekat se sastoji iz dva segmenta i nadovezuje se na izložbu „Granica je zatvorena“ koja je bila predstavljena u SGSU u maju 2016. Prvi deo je izložba „Zajednički imenilac“, nastala kroz rad u centrima za smeštaj tražilaca azila u Srbiji i umetnika, saradnika Grupe 484, Ivanom Bogićević Leko, Snežanom Nenom Skoko i Lukom Kneževićem-Strikom.

Drugi deo projekta čini niz aktivnosti koje osvetljavaju problem migracija stanovništva bivše Jugoslavije uzrokovanih ratovima i aktuelnih iseljavanja našeg stanovništva u zemlje zapadne Evrope i severno-američkog kontinenta (Zapada), koje su ekonomskog karaktera. U ovom delu publika će čuti predavanja, videti projekcije filmova i prezentacije istraživanja ovog problema sa istorijskog, sociološkog, antropološkog i kulturnog aspekta.

Predavanje će se održati uponedeljak, 17. jula u 17.30

 

Srdačno Vas očekujemo :)

 

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Pon, 17.07.2017 - 17:30
Vreme održavanja - kraj: 
Pon, 17.07.2017 - 18:30
Kategorija: 
Custom Search