Прослава Илиндена 2017

Kategorija: 

Савез Асоцијација Македонаца Србије - С.А.М.С.

Македонска национална заједница у Србији, у организацији Националног савета Македонаца у РС, и Савеза Асоцијација Македонаца Србије - С.А.М.С. обележава највећи национални празник Македонаца Илинден. Овом приликом честитамо свим нашим сународницима национални празник Илиден, желимо да га проведете радосно и у миру, испуњени вером и љубављу поносни на своје порекло, али и свима којима је овај датум близак и који га осећају као свој. Наше је да се сећамо поносних предака који су, баштинећи слободарске традиције наших народа, устали против окупатора и отпочели крваву и јуначку борбу за слободу.

  Често смо склони историјским проглашавати оне датуме који убрзо покажу да нису вредни тог епитета. Дан 2. август 1903. године и борба против Османског царства за аутономију заиста је датум за памћење и наук. Поготово данас, оваквом  свету у којем поново нараста неправда у разним појавним облицима.

Искрено желимо да се Македонија и у будућности развија као демократска и просперитетна земља, са добрим и пријатељским односима са свим својим суседима а посебно са Р.Србијом, а с циљем економског напретка и сарадње у региону. Обзиром на нашу историјску, географску и културну упућеност једних на друге, верујемо да ће наши званичници знати да препознају заједничке интересе на нашем путу у европску будућност.

Централна свечаност и прослава ће се одржати у  Јабуци, 02 август (среда) 2017. година, са почетком у10,30 часова у дворишту ОШ Гоце Делчев, испред бисте истакнутог револуционара и учитеља по коме иста и носи име, након чега ће уследити културно уметнички програм у дому културе „Кочо Рацин“, те позивамо све заинтересоване да нам се придруже да скупа обележимо овај значајан датум за нас.

Фондација за очување и унапређење Македонске културе у Р.Србији Македонско сунце као партнер и контакт тачка за Бачки округ између Националног Савета Македонаца, и свих заинтересованих лица, нуди организовани одлазак за Панчево - Јабуку на дан прославе. За све додатне информације сви заинтересовани могу се обратити на маил [email protected].

Ми из Савеза Асоцијација Македонаца Србије - С.А.М.С. указујемо да борба за истинску равноправност још траје, те позивамо све сународнике да се активно укључе у процесе промовисања свих људских и мањинских права и да храбро и одговорно користе права која су им гарантована прописима наше државе Републике Србије.

 

Савез Асоцијација Македонаца Србије - С.А.М.С.

председник Скупштине, Симјановски Озрен.

 

 

Custom Search