Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 2017. i Filmska radionica

Kategorija: 

Nastavak ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini počinjemo programom radova djece koji su nastali u okviru filmske radionice „Kad se male ruke slože“ koja je okupljala djecu i mlade iz hrvatske zajednice u Vojvodini koji su učenici nastave na hrvatskom jeziku. Ovom projekcijom ujedno će biti označen i završetak ovogodišnje filmske radionice. Mladi polaznici su se na radionici medijski opismenjavali, učili o filmskoj kulturi i snimanju filma (od scenarija do realizacije) i snimili nekoliko kratkih filmova. Potporu filmskoj radionici pružili su Zaklada Adris, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Radionica se odvijala u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana a partneri su bili Zavod ta kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatsko nacionalno vijeće, Udruga Inovativna mreža, HKPD „Matija Gubec“ i OŠ „Matija Gubec“ u Tavankutu.

Drugi dio programa posvećen je recentnom hrvatskom nezavisnom dokumentarnom filmu. Uz prisutnost redateljice filma Irene Škorić biti će prikazan njen vrlo uspješan i nagrađivan dugometražni dokumentarni film „Neželjena baština“ nakon kojeg će publika moći razgovarati s autoricom.

Program Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini organizira Udruga za audiovizualno stvaralaštvo Artizana i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra u okviru programa međunarodne suradnje.

Voditelj programa i radionice je Branko Ištvančić.

Ulaz na projekcije je slobodan.

Program:
16. 09. 2017. subota u 19 sati Etno salaš Balažević u Tavankutu
Projekcija kratkih filmova djece nastalih na Filmskoj radionici „Kad se male ruke slože“ i
podjela zahvalnica:
– Magareće godine, dokumentarni
– Priskakanje vatre
– Tajna drvene kućice
– Making of (film o tijeku radionice)

17. 09. 2017. nedjelja u 19 sati Art kino Lifka, Trg Žrtava Fašizma 5, Subotica
Neželjena baština (2016.) dokumentarni film, trajanje 100 min., redateljica Irena Škorić

Film je do sada osvojio niz nagrada: 1. nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu, Nagradu za najbolji dokumentarni film na Ischia film festivalu u Italiji, posebno priznanje na Accolade global film festivalu u San Diegu, Nagradu za najbolju fotografiju na San Gio' Verona video festivalu u Veroni, Zlatnu nagradu za Najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu u Houstonu i Nagradu publike na Forteca International Film Festivalu Perast u Crnoj Gori. Svoju svjetsku premijeru film je imao na međunarodnom Sarajevo film festivalu prošle godine. Hrvatsku premijeru doživio je ove godine na ZagrebDoxu.

Stominutni film „Neželjena baština“ govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. Ti su spomenici bili, posebno neki, vrlo visoke umjetničke vrijednosti, dio afirmacije antifašizma kroz obrazovni proces, političke skupove i turističke projekte. U Hrvatskoj je od devedesetih godina srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće. Film Irene Škorić priča o spomenicima naših vrhunskih umjetnika srušenim od devedesetih do danas. Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti su međunarodno priznata umjetnička djela učinila nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti.

Snimanje cijelog filma, koji je nastao u produkciji Artizana filma, potrajalo je čak nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, a skladatelj Ivo Josipović.

Custom Search