Месец новембар посвећен је борби против болести зависности

Kategorija: 

Месец новембар је према Међународном и Националном календару здравља посвећен борби против болести зависности, и у том  смислу се обележава свуда у свету.

Здравствене последице употребе дувана, злоупотребе алкохола и употребе психоактивних супстанци (дрога) сврставају се у групу болести зависности, према међународној класификацији болести (MKB). Сложена је и слојевита проблематика коју ове болести стварају, па се тако мора и сагледавати, али је важно истаћи следеће:

  • 1. Циљна група "моћних" индустрија дувана, алкохола и дрога су особе све млађег узраста, поготово женског пола. Из различитих разлога, али и у економски развијеним и неразвијеним земљама света све су угроженија школска деца и омладина.
  • 2. Појава нових синтетских психоактивних супстанци, које постају све доступније (јефтиније) и које су истовремено све“опасније“ по свом саставу, пошто врло брзо доводе до тешких органских и менталних оштећења здравља. Није ретко да само једна доза буде довољна да изазове смртни исход.
  • 3. Све учесталија заступљеност нехемијских болести зависности, које треба да уђу у следећу ревидирану међународну класификацију болести. Исто се дешава и у нашој средини (зависност од рачунара, мобилног телефона, коцке и клађења, куповања...).
  • 4. Значај здравствених, социјалних и економских последица ових болести за особу, породицу и државу постаје све већи тако да је неопходна пуна друштвена или јавна свест о томе, да бисмо уз свестрано сагладавање могли доћи до одговарајућих решења и утицати на заустављање, затим и на смањивање стопа обољевања становништва од болести зависности у нашој средини.

::

Custom Search