Promocija boksa u Subotici

Sre, 30.01.2019 - 21:21 -- dejan.vukovic

Predsednik Bokserskog saveza Srbije, Nenad Borovčanin sa svojim saradnicima je posetio Suboticu i tom prilikom promovisali projekat „Olimpijska škola boksa“. U okviru projekta u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ održan je javni čas boksa, a nakon toga je delegacija Bokserskog saveza Srbije posetila Boks klub Spartak i uručila im vrednu sportsku opremu.

Projekat će se odvijati u 72 grada i opština Srbije, kroz koji će se deca omogućiti da se besplatno bave ovim sportom. – Projekat počinje upravo iz Subotice, a cilj je da se omasovi ovaj sport, da što više dece dođe u bokserske sale. Sačekaće tu decu vrhunsku pedagozi i treneri. Ne mora svako dete da iz sale izađe kao šampion, ali mora da izađe kao bolji čovek i upravo promovišuću boks, promovišemo da se bave sportom koji će osnažiti karakter, da u životu gledaju problemima u oči, da se bore, da ustanu kada padnu. Boks će se razvijati i ponovo ćemo imati velika imena kao što su u Antelji, Vujković, Tamaši i drugi bili u Subotici.  Ovakvim načinom rada bićemo evropska i svetska sila u boksu – kazao je Nenad Borovčanin.

U ulozi domaćina bio je Tomislav Antelj trener Spartaka i direktor reprezentacije. – Subotica voli boks, tu smo da animiramo decu i pokažemo im da mogu da se bave ovom plemenitom veštinom. Kod nas deca mogu doći svakog radnog dana od 18 do 20 sati, nalazimo se u Hali sportova, na prvom spratu. Boksom se mogu baviti i dečaci i devojčice, a ovo je zaista „pelemnita veština“ koja razvija psiho-fizičke sposobnosti.

Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice, potvrdila je važnost ovakvih aktivnosti. – Pozdravljamo promociju sporta kroz dolazak u školu, jer je to prilika da se deca prepoznaju, ali i da roditelji prepoznaju važnost bavljenja sportom. Nama u lokalnoj samoupravi je da poboljšamo uslove rada dece u školama i u sportskim klubovima i na taj način pomognemo da žive što zdravije i bolje, ali i jačaju svoj karakter.

Prisutni su bili i seniori bokserskog kluba Spartak, Veljko Gligorić i Denis Memetović. Gligorić ističe da se boksom bavi od osmog razreda osnovne škole - Svideo mi se boks, živeo sam blizu Hale sportova, a ubrzo su stigli i rezultati. Pet puta sam bio prvak Srbije i Vojvodine, učestvovao na Prvenstvu Evrope i Prvenstvu sveta, a san mi je da stignem do Olimpijskih igara u Tokiju. Preporučio bih boks, jer je to prilika da se jača karakter, da se razbije strah, ali i sve ono što sport donosi.

Denis Memetović sada trener u bokserskomklubu Spartak, nadovezao se na svog klubskog kolegu – Važno je da se razbiju predrasude koje još neki možda imaju o boksu kao sport. Nije reč o nasilnom sportu, nego o zaista „plemenitoj veštini“. Naši članovi pokazuju i bolji napredak u školu, jer na treninzima imaju priliku da izbace svu negativnu energiju i da nauče kako da se nose sa svakodnevnim životnim problemima. 

Nakon pokaznih vežbi u OŠ Jovan Jovanović Zmaj, Borovčanin je sa svojim saradnicima obišao klubske prostorije BK Spartak. Ovom prilikom Savez je donirao sportsku opremu subotičkom klubu kako bi imali bolje uslove u radu sa najmlađima. 

Custom Search