Solidarnost: Za ukidanje rada nedeljom

Kategorija: 

– Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija                     
– Ministarstvu za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja                     
– Socijalno ekonomskom savetu Subotice

Imajući u vidu razgovore sa radnicima u trgovini, inicijative sindikata i udruženja građana iz više gradova Srbije (Kragujevac, Užice, Zrenjanin, Subotica i dr.), od napred navedenih dva ministarstva tražimo da Vladi Republike Srbije predlože donošenje propisa kojim bi se ukinuo rad nedeljom za sve maloprodajne objekte osim državnih apoteka i pumpi za gorivo. Od SES-a Subotice tražimo pak da podrži naš predlog i prosledi ga republičkom SES-u, kao i da od Inspekcije rada zahteva češću i dosledniju  kontrolu primene Zakon o radu u trgovinskim maloprodajnim objektima.

Obrazloženje:

U maloprodajnim objektima u Srbiji radi oko 208 hiljada zaposlenih (po podacima sindikata), od kojih su 70 odsto žene.

Ova inicijativa o ukidanju rada nedeljom proistekla je iz činjenice da je položaj zaposlenih u trgovini otežan jer većina zaposlenih ima samo dva slobodna dana mesečno, a ne postoji efikasan model kontrole fonda časova njihovog radnog vremena. Pri tome oni su plaćeni kao da ostvaruju 40-časovno radno vreme nedeljno, ali je ono znatno produženo. U  Inspekciji rada nema dovoljno zaposlenih, a ni postojeći zaposleni ne kontrolišu dovoljno pridržavanje 40-časovne radne nedelje. Osim toga, odredbe Zakona o radu koje se odnose na radno vreme mogu se različito tumačiti pa poslodavci često zloupotrebljavaju zavisan položaj radnika. Kada se primene odredbe Zakona o radu o radnom vremenu, onda je to često na štetu zaposlenih u trgovini. Prilikom izmena i dopuna Zakona o radu ovo se mora imati u vidu.

Mi smo za primenu prava na rad, ali da taj rad bude plaćen i da zaposleni nakon ispunjenja zakonom propisanog fonda radnih časova zaposleni ima pravo na odmor. I zaposleni u trgovini su ljudi i ovde se radi o njihovom zdravlju i o životu i zdravlju članova njihovih porodica.

Pre odgovora ovom našem zahtevu, molimo Vas da izvršite ispitivanje javnog mnjenja po ovom pitanju barem među najmanje 2000 zaposlenih u oblasti trgovine na malo u Srbiji. Mi u Subotici smo to već uradili i iz toga je proistekao ovaj naš zahtev.

S poštovanjem,

UGS "Solidarnost"
predsednik:
Vanja Dragojlović

Custom Search