Saopštenje HDF-a

Kategorija: 

PREDMET:

REŠENJE POVERENIKA ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA KOJIM SE NALAŽE HNV-u i ZKVH-u DA JAVNOSTI PRUŽE PODATKE

Hrvatski demokratski forum (HDF), sa sedištem u Subotici, obaveštava javnost da je Poverenik za informacije od javnog značaja doneo rešenja kojim se Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) i Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) nalaže da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 8 dana od dana prijema rešenja, podnosiocu zahteva Zvonimiru Perušiću dostave informacije od javnog značaja koja su ove institucije odbile da stave javnosti na uvid.

Rječ je o zahtevima kojima su od HNV-a i ZKVH-a tražene informacije o trošenju novca u ovim institucijama hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji, o čemu ne postoje javno dostupni podaci, a radi se o višemilionskim iznosima.

Građani Republike Srbije i Republike Hrvatske imaju pravo da znaju kolika su, recimo, primanja po svim osnovima predsednice HNV-a Jasne Vojnić, te koja su imena i prezimena izabranih kandidata kojima su omogućene besplatne doktorske studije i ko je sve te posdiplomske studije uspešno završio, a ko nije. Poreski obveznici imaju pravo da znaju i sa kojim pojedincima su ove institucije u proteklom periodu sklapale ugovore o delu i druge ugovore po kojima su isplaćivani honorari i je li to rađeno po zakonu, odnosno uz odobrenje nadležnog organa za dodatno angažovanje lica ili nije. Takođe ne sme ostati sakriveno od javnosti kojim se odabranim firmama već godinama poveravaju opravdani ili neopravdani poslovi i isplaćuju sredstva u velikim iznosima.

Rešenja je Poverenik doneo nakon što je uvažio žalbe podnosioca zahteva zbog odbijanja HNV-a i ZKVH-a da pruže na uvid podatke o isplatama za koje, ukoliko je sve rađeno po zakonu, ne bi smelo biti razloga za skrivanje.

Predsednica HNV-a Jasna Vojnić je u više navrata i pismeno i u direktnom razgovoru sa podnosiocem zahteva odbila dati podatke koji se tiču ne samo pripadnika hrvatske zajednice, nego i svih poreskih obveznika u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj.

Cilj HDF-a je utvrditi pravo stanje u funkcionisanju i materijalno-finansijskom poslovanju HNV-a i ZKVH-a, jer smatra nedopustivim da o novcu koji je namenjen svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, bez ikakve kontrole javnosti raspolažu jedna ili dve ni od koga izabrane osobe. HDF takođe drži sramnim da se informacije od javnog značaja od HNV-a i ZKVH-a mogu dobiti samo nakon intervencije Poverenika, što dodatno podgreva dileme koje u javnosti postoje kad je reč o poslovanju ovih dveju institucija hrvatske zajednice.

 

Prilog: - Rešenja Povjerenika

Zvonimir Perušić

Hrvatski demokratski forum

Ličnosti: 
Custom Search