Najavljen program obeležavanja Dana grada

Uto, 23.08.2022 - 21:30 -- nikola.tumbas

Bogat osmodnevni program uoči 1. septembra, Dana grada, predstavljen je danas u Medija-centru u Gradskoj kući. Član  Radne grupe za organizovanje proslave Dana grada Jasmina Stevanović najavila je 5. Subotički polumaraton koji startuje u nedelju 28. avgusta. Kako je istakla 1. septembra sledi već  tradicionalno podizanje zastave uz nastup duvačkog orkestra, svečana sednica Skupštine grada, a u bogatom muzičkom programu nastupiće Zorica Brunclik, orkestar „100 violina“i Subotički simfonijski orkestar sa gostom solistom Stefanom Milenkovićem.

„I ove godine, kao i prethodnih, potrudili smo se da u nekoliko dana ponudimo raznovrstan program koji će Subotičanima i svim gostima pružiti priliku da uživaju u ovoj manifestaciji.  Ono što već tradicionalno prethodi svačanosti i što je nekako  uvertira za svečani događaj je 5.subotički polumaraton koji startuje u nedelju 28.avgusta, sa početkom u 8.00  i traje do 13 časova. Ovo je jubilarni, peti po redu polumaraton koji će svoj jubilej proslaviti sa najvećim brojem prijavljenih trkača do sada, očekuje se 1400 trkača na ulicama koje su u ruti“, istakla je Jasmina Stevanović.

Ove godine, dan uoči Subotičkog polumaratona, navela je, biće otvoren "Trkački sajam" a novina je da će se ispred zgrade Narodnog pozorišta održati promocija  bezbednosti saobraćaja.

„Za četvrtak, 2.septembar, u 10 časova planiran je sada već tradicionalni događaj u sklopu proslave Dana grada, a to je poseta gradonačelnika i predsednika Skupštine  grada subotičkom porodilištu, kada daruju  sve  bebe rođene na Dan grada i njihove majke“, najavila je Jasmina Stevanović.

Centralni događaj proslave Dana grada je trodnevni muzički program, koji će se, kako je objasnila Jasmina Stevanović, u slučaju lošeg vremena održati u Hali sportova.

„U četvrtak , 1. septembra, na centralnom gradskom trgu, sa početkom u 21 čas, svim sugrađanima, svim ljubiteljima dobre narodne muzike ponudili smo dva sata uživanja u koncertu Zorice Brunclik. Narednog dana, 2.septembra, od 21 sat, na velikoj bini postavljenoj na Trgu slobode, izuzetno atraktivnim programom, predstaviće se "Orkestar 100 violina". Subotički simfonijski orkestar održaće tradicionalni koncert 3. septembr a kao gost nastupićesolista  Stefan Milenković, rekla je Jasmina Stevanović.

Osim Subotičkog polumaratona i već tradiciopnalne trke za decu članica Gradskog veća zadužena za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje  Hargita Erči istakla da će se u ponedeljak, 29. avgusta u bašti Sinagoge, a u organizaciji Fondacije „Subotička Sinagoga” održati koncert „Pod sjajem zvezda”.

Iz bogatog programa za Dan grada izdvojila bih nastup svetski poznatog i jedinstvenog ansambla '100 violina' nosioca nagrade 'Za negovanje nasleđa' Mađarske. Računamo na veliki broj posetilaca i nadam se da će raspoloženje biti veoma dobro“, naglasila je Hargita Erči.

Umetnički direktor Subotičkog simfonijskog orkestra Miloš Nikolić rekao je da je pripremljen bogat repertoar bisera klasične muzike.

Kao solista uz nas nastupa naš najcenjeniji violinista, sigurno jedan od najboljih na svetu Stefan Milenković. Maestro je Mikica Jevtić, a novi koncert majstor biće Viktorija Kurina“, rekao je Miloš Nikolić.

Prema rečima direkora Turističke organizacije Subotice Aleksandra Medakovića ove godine za proslavu Dana grada izdvojeno je nešto više od 6,4 miliona dinara.

Od 1. do 3. septembra biće organizovane besplatne pešačke ture u terminima od 13 do 15 časova  za sve sugrađane i turiste koji budu boravili u našem gradu. Turistički informativni centar radiće produženo za vreme proslave Dana grada od 8 do 20 časova“, rekao je Medaković.

Predstavnici Radne grupe za proslavu Dana grada apelovali su na sve koji dođu na trg da ne unose u prostor gde je publika staklenu ambalažu i alkoholna pića.   

Ustanove kulture u okviru svojih institucija takođe su pripremile bogat kulturni program.

„Sa svim događajima koji su sastavni deo manifestacije, a pre svega se odnose na programe ustanova kulture, građani će, osim putem medija, moći da se upoznaju na sajtu grada Subotice ali ukratko, predviđen je bogat kulturni program, promocije knjiga, izložbe, predstave, filmovi,kao i uvek u Narodnom pozorištu, Dečjem pozorištu, Savremenoj galeriji, Muzeju, Gradskoj biblioteci, Art bioskopu Lifka, Fondaciji Danilo Kiš,  u ZOO vrtu hranjenje životinja kao poseban izazov pre svega za decu“, dodala je Jasmina Stevanović.

 

          

Tagovi: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search