Art bioskop Lifka: Festival sećanja - Radovanka III

Pon, 31.10.2022 - 00:14 -- darko.kovacevic
Kolekcija članaka: 

Drugi dan festivala Art bioskopa Lifka predstavljene su i afirmisane lokalne produkcije:

Studio estradnog baleta "Mon Mirage" izveo je koreografije Olge Pugačove "Dukat žut", iz filma "Balkan ekspres" i "Flojd" iz filma "Nacionalna klasa".

Subotički ženski hor "Femina Vox" pod vodstvom Irene Kovačev otpevao je splet tradicionalnih pesama na srpskom i mađarskom jeziku.

Jasna Vasić je odrecitovala jednu od najlepših srpskih ljubavnih pesama: "Ne ljuti se na mene, oko moje". 

Master klas održali su Branislav Trifković, glumac i Maja Gvozdenović, psiholog, sa trupom glumaca-amatera, članova Udruženja slepih i slabovidih Subotice. Pretpremijerno je predstavljena i izvedena najnovija produkcija: "Radovanka III", prema tekstu Dušana Kovačevića. Od volonterskog rada, rada sa decom i odraslima sa nekim oblicima invaliditeta, preispitivanja rodnih odnosa, do same postavke ove produkcije, "Radovanka III" je primer stvaralačkog entuzijazma koji pokreće lokalne zajednice.

Za kraj, kao zaokruženje programa, uz izložbu "Naši umetnici u svetskom filmu", predstavljen je film Dejana Mrkića "Darko Čović - subotički Čarls Bronson". Darko Čović je bokser iz Subotice koji se ostvario u filmskim ulogama, pretežno italijanske filmske produkcije. Učestvovao je kao kaskader i glumio, uglavnom negativce i opasne momke u oko 120 filmova.

Organizaciju Art Lifka Festivala sećanja podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Više o ovoj temi...

Izložbom "Naši umetnici u svetskom filmu" otvoren je Festival sećanja Art bioskopa Lifka - X Hrizantema.

Plakatima, portretima i pričom predstavljeni su: Ita Rina (Ida Kravanja, 1907-1979), prva i možda najznačajnija filmska diva sa ovih prostora, koja je ostvarila značajnu karijeru dvadesetih godina prošlog veka; Svetislav Ivan Petrović (1894-1962), koji je u četrdesotogodišnjoj filmskoj karijeri ostvario oko 100 filmskih rola u mađarskim, francuskim, nemačkim, američkim, španskim, austrijskim i čehoslovačkkim produkcijama - najviše u periodu između dva svetska rata; Slavoljub Slavko Vorkapić (1894-1976), koji je ostvario karijeru kao filmski teoretičar, montažer i režiser, takođe pretežno u međuratnom periodu.

Master klas "Filmska diva Jelena Žigon" održala je njena...

detaljnije
Post date: Sub, 29.10.2022 - 10:53
Custom Search