Komemoracija za Todora Rakića Tošu

Čet, 04.05.2023 - 15:05 -- dejan.vukovic

Todor Rakić – Toša (1941-2023)

U Subotici je preminuo i sahranjen Todor Rakić – Toša, čuveni stonoteniser i još čuveniji trener. Stoni tenis je počeo da igra 1952. godine, prvi trener mu je bio Vilim Harangozo, svetski prvak u igri parova, trener reprezentacije Jugoslavije i reprezentacije Nemačke.

U svojoj trenerskoj karijeri bio je zamenik selektora muške reprezentacije Jugoslavije, a kasnije je bio i selektor ženske reprezentacije Jugoslavije. Najbolje rezultate postigao je u Spartaku iz Subotice koga je preuzeo 1966. godine. Sa Spartakom je ostvario sjajne rezultate. Bio je trener Zorana Kalinića, svetskog prvaka u igri parova, Bele Mesaroša, reprezentativca Jugoslavije a nakon njih i Mirku Gavriloviću, Aleksandru Matkoviću, Robert Santou, igračima koji su uvek bili u vrhu jugoslovenskog i srpskog stonog tenisa.

Vrhunac njegovog trenerskog rada je uspeh muške ekipe u evropskom Kupu sajamskih gradova, koji je ekipa Spartaka osvojila u dva navrata, a jednom bila druga, te jednom u polufinalu Kupa šampiona Evrope. Sa Spartakom je osvojio šest titula ekipnog državnog prvaka. I sve to je Spartak uradio sa lokalnim igračima, što nikome iz Evrope do danas nije uspelo.

Na komemorativnom skupu od Todora Rakića su se oprostili brojni igrači i saradnici, u ime Stonoteniskog saveza Srbije obratio se Milorad Trpkovski, a u ime STK Spartak Infostud Aleksandar Matković

Ličnosti: 
Custom Search